27 липня 2022 16:26

Новий генпрокурор України був у Криму після анексії

Новий генеральний прокурор України Андрій Костін був у Криму після його анексії. Про це він сам заявив під час співбесіди у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі (САП), що відбулася у червні 2021 року.


Тоді член конкурсної комісії із обрання голови САП Драго Кос запитав Костіна, чи був він у Криму після російської окупації півострова.


«Так я перебував (у Криму – КР), але це було до того, як я був обраний народним депутатом України (2019 року – КР). Я був разом зі своєю сім'єю. Це стосувалося особистих питань, бо наш сімейний лікар виявилася... Вона все життя жила у Сімферополі, продовжувала жити там, тому це було пов'язано з цією особистою причиною. Хочу наголосити, що ні я, ні члени моєї родини жодного бізнесу в Криму не маємо», – відповів Костін.


27 липня 2022 року Андрія Костіна призначили генеральним прокурором України. Кандидатуру Костіна висунув президент України Володимир Зеленський. Він особисто був присутнім на голосуванні у Раді.

Костіна обрали до Верховної Ради на парламентських виборах 2019 року. До 14 вересня 2020 року він обіймав посаду заступника голови комітету Ради з питань правової політики, потім очолив його.

2021 року Костін брав участь у конкурсі на посаду голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП), проте не пройшла співбесіда. Громадські організації Центр протидії корупції, Фонд DEJURE, «Автомайдан» та Transparency International Україна проаналізували майно, спосіб життя, професійний шлях та політичні зв'язки Костіна та не рекомендували його як керівник САП.