5 червня 2022 12:35

Іспанія готова поставити Україні важке озброєння

Фото - ua.depositphotos.com


Іспанія готова поставити Україні важке озброєння. Зокрема - зенітно-ракетні комплекси та розконсервовані бойові танки Leopard 2A4.


Про це повідомляє видання El Pais, посилаючись на свої джерела.

Джерело говорить приблизно про 40 танків для ЗСУ, які потрібно відремонтувати та дооснастити.

Зазначається, що танки Leopard, які планую віддати Україні, входять до партії зі 108 б/в бойових машин, які Німеччина продала Мадриду в 1995 році "як прелюдія" до контракту на виробництво Leopard в Іспанії. Через дефіцит бюджету танки в результаті піддали процесу "осушення" (вилучили батареї, масла та будь-які інші елементи, які можна використовувати в майбутньому). Вони вже близько 10 років "перебувають у сплячці" на базі в Сарагосі.

Використовувати нову техніку українських військових, за інформацією видання, навчатимуть в Іспанії та Латвії.

Видання пише, що Мадрид вже завершує постачання Києву батарей зенітно-ракетних комплексів малої дальності Shorad Aspide (ймовірно, йдеться про Aspide 2000) виробництва MBDA, які іспанська армія замінила у себе іншою, більш досконалою системою.

Питання ЗРК та інструктажу танкістів було порушено, коли глава іспанського уряду Педро Санчес 21 квітня їздив до Києва та зустрічався з президентом Володимиром Зеленським.

Зазначимо, раніше Іспанія надавала Україні лише боєприпаси, засоби індивідуального захисту та легке озброєння (гранатомети С-90 або кулемети).