30 вересня 2024 22:10

"Барселона" завершила сезон-2023/24 зі збитками 91 млн євро. Клуб отримав рекордний прибуток від продажу гравців

"Барселона" представила фінансовий звіт за підсумками минулого сезону.


Каталонський клуб повідомив, що завершив сезон-2023/24 із чистими збитками в 91 млн євро, незважаючи на досягнутий профіцит у розмірі 12 млн євро.


Минулого сезону «Барселоні» вдалося досягти рекордного рівня спонсорських доходів – понад 210 млн. євро. Крім того, клуб отримав рекордний прибуток від трансферів – понад 80 млн. євро. Уточнюється, що прибуток від продажу гравця враховується лише у разі, якщо сума трансферу перевищує оцінну трансферну вартість.

Також повідомляється про рекордний обіг дочірньої компанії BLM, що займається мерчендайзингом – близько 110 мільйонів євро, що на 72% більше, ніж у 2018 році.

Витрати на зарплати скоротилися на 170 млн. євро в порівнянні з минулим сезоном - з 670 до 500 млн. євро. Це дозволило «Барселоні» досягти рекомендованих УЄФА показників – від 55 до 70% доходів клубу.


Зазначається, що гра на стадіоні «Монжуїк» призвела до зниження річного виторгу більш ніж на 100 мільйонів євро, проте клуб компенсував ці збитки, максимально прискоривши реконструкцію «Камп Ноу».


Також повідомляється, що «Барселоні» вдалося скоригувати дефіцит в інших видах спорту – так, баскетбольна команда скоротила дефіцит до історичного мінімуму 10 мільйонів євро, а жіноча команда отримала прибуток у розмірі 0,6 мільйона євро.

З метою скорочення витрат «Барселона» дотримується політики суворого контролю, обмежуючи несуттєві операційні витрати, необхідних функціонування організації. Також клуб значно скоротив загальний обсяг інвестицій порівняно із середнім показником за останні роки.


Також "Барселона" зафіксувала списання заборгованості, пов'язаної з діями Bridgeburg Invest через невиплати з боку деяких інвесторів. Сума, зафіксована як надзвичайні витрати, становила 141 мільйон євро до вирахування податків. Проте клуб, як і раніше, впевнений у життєздатності компанії, а також у наявності бізнес-плану, який дозволить отримувати постійний дохід у найближчому майбутньому.

За підсумками поточного сезону "Барселона" очікує збільшення доходів за рахунок часткового повернення на "Камп Ноу", а також зростання прибутку від прав на трансляцію матчів у зв'язку зі зміною формату Ліги чемпіонів. Також очікується подальше зростання спонсорських доходів та збільшення прибутку від продажу у сфері фізичної та електронної комерції. Клуб прогнозує позитивний результат у розмірі 5 мільйонів євро.