18 вересня 2015 13:35
16

Денис БОСЯНОК: "Динамо" было близко к поражению от "Порту", команда не готова к сезону"

Провідний український коментатор Денис Босянок в інтерв'ю "Футбол 24" - про повернення "Динамо" в Лігу чемпіонів, Шевченка-тренера у збірній України і боротьбу "Поверхности" за виживання.


"Проти "Порту" мав стояти Шовковський"


- Денисе, насамперед, якими є ваші головні враження від першого матчу "Динамо" після повернення у Лігу чемпіонів? Чи справедливий нічийний підсумок?


- Нам ще пощастило, що зіграли внічию. "Динамо" було ближчим до поразки, ніж до нічиєї. Ніби й не так багато часу пройшло від попереднього виступу "Динамо" в Кубку чемпіонів, але якось забагато було полохливості і невпевненості в діях команди. Плюс - коли у середній лінії виходять три футболісти, зосереджені на руйнування (при всій повазі до Велозу, він вже давно не "малює" і не "пише", натомість є "солдатом" - людиною, яка відбирає, а не надихає), то це неправильно. З такою тактикою важко розраховувати на велику кількість м'ячів і перемогу. Тим паче над такою командою, якою є "Порту". А ще Мораєс, звісно, зовсім неготовий був до матчу. Це не дивно, тому що для нього відкрився абсолютно новий рівень. Варто було його значно раніше знімати з гри. У "Динамо" - проблема форварда, а також проблема "художника", плеймейкера єврорівня.


- Це тягнеться не один рік...


- Звичайно.


- Грати довелося без Ярмоленка, який зненацька захворів. Чи зробив би Андрій оту різницю, необхідну для перемоги "Динамо"?


- Так, відсутність Ярмоленка - це відсутність головного футболіста, головного форварда. Він фактично духовний лідер команди, який може вести і закінчувати. От в чому ще одна ознака неготовності "Динамо" до сезону: немає нормального резерву. Коли один з форвардів ламається, вибуває, команда змінюється страшенно. Я розумію, що потрібен час. Зараз почнуть патякати: "давайте зачекаємо, ми ж все-таки у груповому турнірі". Слава Богу, що "Динамо" не грало в кваліфікації, відбору не було. Заслужила команда, звісно, але лава запасних - недостатньо високого рівня.


- Що вам сподобалося у грі "Динамо"?


- Приємно, що команда продемонструвала характер і зрівняла рахунок на останніх хвилинах. Вона заряджається від молодого тренера. Попри те, що він трішки запізнився із замінами, головне - не програли.


- А що не сподобалося?


- Не сподобалася гра пари Драговіч - Хачеріді. На думку багатьох Євген зараз - найсильніший гравець в Україні. Але, переглянувши матч Ліги чемпіонів, я б це поставив під сумнів. Абубакар, який нижчий від Драговіча, який нижчий від Хачеріді практично на 15 сантиметрів, забиває з-поміж них головою. Я розумію, що там виконаний класний крос, але однаково це відповідальність центральних захисників. Абубакар їх перегравав увесь матч.

Євген Хачеріді, Венсан Абубакар


- Справді, два голи самі ж подарували "Порту". Образливо?


- Як я вже говорив, голи є логічні і нелогічні, але вони не падають з неба. Ще й на такому рівні.


- Проявилася також воротарська проблема: Рибка припустився результативної помилки і складається враження, що йому, як і раніше, бракує стабільності.


- Це не зовсім вдале рішення тренера. Проти "Порту" мав стояти Шовковський, як на мене. Він - перший воротар "Динамо".


- СаШо ще пограє рік або два. А далі що?


- Звісно, через цю причину Рибка й починав груповий турнір Ліги чемпіонів. Тут філософія Реброва зрозуміла. Шовковський пограє, дай Боже, не один рік, а більше, проте згодом команда залишиться без нього. Його наступнику доведеться набирати бойового досвіду.


- Гармаш провів, можливо, найкращий матч у своїй кар'єрі. Чому ми не бачимо від нього такої гри частіше?


- Важко сказати. Просто на такому рівні можуть грати одиниці. Гармаш - високого рівня футболіст, в Україні - один з найкращих, зрозуміло. Але щоб грати так завжди, треба бути найвищого класу виконавцем у своїй команді і в Європі. У середу його важко було не помітити. Тому що гра Гармаша якраз вирізнялася на тлі посередніх командних дій.


- Склалося враження, що проти "Порту" проявили себе лише українці, натомість легіонери "розчинилися" на тлі суперника. Чи дійсно це так?


- На рівні зіграли лише два футболісти - це Гусєв, наш ветеран, і Гармаш. А всі інші показали доволі посередній рівень. Тому не варто робити різницю, мовляв, легіонери не хотіли грати, а от тільки наші билися. Я б не поділяв команду на легіонерів і українців.


- Дерліса Гонсалеса вже встиг покритикувати кожен. Безліч невдалих подач із флангу, та й перший гол було забито після його невдалого підкату. Чи немає у вас побоювання, що Гонсалес не зуміє розкритися в "Динамо", як це свого часу трапилося з Рафаелем, Мехмеді та іншими класними гравцями?


- Подивимося, яким шляхом він піде. Хочеться, щоб це був саме його шлях, неповторний. Попри досвід ігор у Лізі чемпіонів, Гонсалес страшенно нервував, хвилювався і, за великим рахунком, нічого в нього не виходило. Просто претензії величезні до цього новачка. Всі ж розуміють, куди він прийшов і на яку позицію. Він повинен бути якщо не головним футболістом, то одним із основних в побудові гри. Поки що це величезний тягар для Дерліса. Все тепер залежить від його характеру, бо майстерність у нього є - в цьому ніхто не сумнівається.


- На що може претендувати "Динамо" у чинному розіграші ЛЧ? "Челсі", наприклад, за винятком гри з "Маккабі", провалює початок сезону, і в цьому бачиться якийсь шанс для нас...


- Те, що "Челсі" кепсько грав місяць, ще нічого не означає. Моурінью хочеться піднятись з такої маленької ямки, адже про яку яму може йти мова, якщо там зіграно кілька матчів? Так що в "Динамо" максимум третє місце буде.


"Шева у збірній? Це інтернет-балаканина, не більше"


- Хочеться зачепити тему збірної. Дива не сталося, команда Фоменка не перемогла у Словаччині. То що, знову "стики", чи ви ще вірите у фарт?


- Чи вірю, що виграємо в Іспанії і в Македонії? Гм, у мене склалося враження, що Фоменко вже прораховував варіант із третьою найкращою командою. Тільки так я можу пояснити логіку поведінки головного тренера, який не спробував у Жиліні зламати хід гри, що нас не влаштовував.

Володимир Онищенко, Михайло Фоменко


- Справді, Михайла Івановича все більше звинувачують у зайвій обережності. "Ми не в казино, щоб ризикувати", - каже він. І додає: "Якщо б ми стали найкращою третьою командою, це було б чудово". Квота учасників Євро розширюється, а Україна як не могла пробитися у фінальну частину, так і не може.


- Неприємно, тому що це не вкладається в голові. Поїдемо ми в Македонію, а там розкута команда. Вона гратиме заради публіки і заради престижу. Іспанці ж приїдуть в Україну перемагати. Це неправильно з психологічної точки зору - вже зараз налаштовуватись на третє місце. Але я дуже сподіваюся, що найкращі наші футболісти розізляться, як слід, і зіграють у цих поєдинках на 150 відсотків своїх можливостей.


- "Україна - прогнозована і передбачувана", - це вже слова вашого колеги Віктора Вацка. Чи можемо ми собі дозволити з тим підбором виконавців, який зараз маємо, грати в тікі-таку, приміром? За умови, звичайно, що буде інший тренер.


- У нас не вистачає коріння. Нам бракує нестандартних футболістів, які можуть зробити гру. Осінь - це час вирішальних поєдинків, і у нас останнім футболістом, який вирішував долю матчу, був, напевно, Шевченко. Це закладається ще в дитячих школах - у нас більше бігають, аніж буцають м'яч. От вони такими й виростають "солдатами" (не ображаючи ні в якому разі футболістів!). В нас мізерно мало гравців, заради яких хочеться піти на стадіон, на рідний чемпіонат України. Їх практично немає. Тож це наша заслужена позиція - третє місце у відбірковій групі.


- Ймовірно, що у випадку провалу єврокампанії тренерський штаб на чолі з Фоменком піде у відставку. Кого б можна було запросити замість Михайла Івановича?


- (Після паузи). Навіть не знаю. Треба подумати. Я вже мав на прицілі одного вітчизняного фахівця. Мені б хотілося, щоб це був Павло Яковенко. Він дуже вдало працював із "молодіжкою", але конфліктував із Суркісом і зараз не тренує.


- Циркулюють певні розмови, що це може бути навіть Андрій Шевченко. Якийсь надто вже авантюрний варіант, чи не так?


- Це якісь нісенітниці. Якщо у нього є ліцензія від ФФУ, то що, йому одразу національну збірну довіряти? Треба починати з юнацьких команд "Динамо", з "молодіжки". Думаю, що Андрій і сам це прекрасно розуміє. Це інтернет-балаканина, не більше.


"Я ще не такий старий, щоб відкривати коментаторську школу"


- Бундесліга повернулася на "Поверхность". Чи свідчить це про воскресіння знаменитої телекомпанії?


- Ні. Ні в якому разі. Є спроба "подряпатись" за життя. Будемо сподіватись, що зійдуть проліски нової надії на відродження. Я б не хотів зараз робити прогнози, адже немає великих підстав у мене. Підгрунтя немає.


- Скільки зараз коментаторів на "Поверхности"?


- Чотири, якщо говорити про тих, хто стабільно працює. Є ще Андрій Шахов, який приходить і працює за гонорари.


- Багато років компанія ледь виживає, натомість вас неодноразово запрошували на більш "хлібні" місця, де ви могли б мати і гроші, і славу. Однак ви продовжуєте зберігати вірність "Поверхности", дотримуючись своєрідного аскетизму. Чому так? Як у вас друзі реагують на це все? Можливо, намагаються переконати в тому, що потрібно повернутися на загальноукраїнський рівень, аби вас було чутно в кожному телевізорі?


- Мене дружина "довбає" - вона мій головний друг. Але я не збираюся нікуди йти, тому що я патріот і люблю цю компанію, яку ми робили довго. Я не з тих людей, які легко міняють команду. Адже є футболісти, які запросто можуть перейти з "Мілана" в "Інтер", або навіть пограти в "Мілані", "Інтері", "Ювентусі", або в "Ромі" з "Лаціо". Це не для мене.


- Можливо, ви розмірковували над створенням власних проектів? Наприклад, про школу коментаторів, де могли б передавати досвід молоді?


- Та ну, перестаньте, яка школа. Я ще не такий старий, щоб школи відкривати. За великим рахунком, я й сам продовжую вчитися. Всього лиш хочу займатися улюбленою справою, але, на жаль, це поки що дивина для цього ремесла в нашій країні. Якщо вдається - то це просто справжнє щастя. Я - щаслива людина, бо робив це і роблю. Інша річ, що не так часто зараз працюєш - завжди хочеться робити більше і рухатися вперед. Ось це непокоїть - що не просуваєшся. Прагну робити публіцистику - найвищий клас журналістики. Ми це робили. Робили на незалежному телеканалі. Але щастя тривалим не буває, на жаль. Після падіння головне - підніматися. А не займатися дешевими стрибками чи поневіряннями, пристосувальництвом.


- Дуже хочеться вас читати у соцмережах. Джулай довго тримався, але потім все-таки не встояв і зареєструвався у Твіттері. З вами таке може статися?


- Твіттер? Я його нашою українською мовою називаю "цвіркун". Мені це не цікаво. Ясна річ, що треба взагалі щось говорити, але не "цвіркати". "Трьопер" - ще один варіант назви. Фейсбук? Я просто не люблю популярні речі і тримаюся від них осторонь.

Денис Босянок, Дмитро Джулай


- Влітку до Києва повернувся на короткий період Дмитро Джулай. Як часто ви бачилися, і в розмовах на які глобальні теми провели час?


- Ми зустрічалися двічі, по півдня. Спершу прогулялися Києвом, а потім засіли в українських пабах (Усміхається). Іншого разу я пішов на радіо, Джул там робив свій проект і запросив мене поговорити про кальчо. У Дмитра настільки божевільний графік, що він вирішив - не може більше відпочивати - і попрацював з рідними українськими медіа. У нього це на радіо "Аристократи" дуже гарно і грамотно вийшло.


Олег Бабій, Футбол 24

Как по мне, то Динамо провело отвратительный матч показав достаточно слабенькую игру в созидании уповая на индивидуальное мастерство. Я очень ждал эту игру последние две недели, все думал, вот, приду домой, обставлюсь пивом и буду наслаждаться. Гармаш - очень сильно выделялся. Его манера игры в этом матче мне очень напомнила нынешнего Погба: такой же цепкий, с пасом, работает корпусом - все при нем, как для игрока его позиции. Порту, в целом, смотрелось очень уверенно, без нервов, забили мячи на классе; Динамо играло как-то рванно, не могли связать 3 паса толком, какие-то толковые забросы, потерянный Дерлис и тд. По поводу Абубакара: насчет постонного переигрывания нашего центра - не согласен, но первый мяч влетел по вине Драговича. Второй мяч на совести Рыбки. В общем, с такой игрой выше третьего места нам, увы, не прыгнуть. Надо брать 6 очков с Маккаби обязательно, но поможет ли это если все будет решаться в Португалии?!
Сховати
Маккаби точно не подарок особенно на своем поле и не сладко будет там играть никому Рассчет, что в Израиле будут болеть за нас не уверен Скорее за красивую игру Да наших полно но теперь их симпатии будут за две команды Это конечно плюс но явной поддержки не будет Будут аплодировать за красоту и не более. но и агрессии против тоже не будет это все же легче. В в Порту давление будет сумасшедчее..
"команда не готова к сезону"
Я бы уточнил - не готова к Лиге.
К ЧУ готова, может и к КУефа готова (поглядим весной), а вот к Лиге не готова.
И это не удивительно - тренерский штаб не уровня ЛЧ. Опыта набираецца. Уже на третьем курсе.)
Смотрю, Босянок опустился до уровня "экспертов". Жаль, один из немногих, кого раньше всегда интересно читать было.

P.S. И сколько моментов было у того Абубакара, который "переигрывал весь матч" наш центр защиты? Смешно читать такой бред.
Сховати
No.1, Для Вас бред , смешно мое мнение на все 100% совпадает с автором. Не вижу, что не так. Мой личный анализ на все 100% совпадает с мнением автора. Еще я бы Рыбалку не ставил. Вида мне предпочтительней, Рыбалка медлительный, играет не остро, передачи надежно назад, или поперек в основном... особенно в этом сезоне. И лучшие однозначно Гармаш и Гусев. если не сказать единственные кто хорошо играл А замены удачные.. Но это концовка. Зачем было ставить на эту игру Гонсалеса , ума не приложу... - Ладно ведем в счете, выпустить на замену на мин 20 не более.. С вратарем вопрос сложный. Скорее не везение Рыбки, чем закономерность его плохой игры, Спортивное несчастье.
Сховати
igor, " Еще я бы Рыбалку не ставил. Вида мне предпочтительней, Рыбалка медлительный, играет не остро" Це фейспалм.
Честно говоря, не ожидал таких оценок в стиле "базар". По ходу еще и Хачериди обгадил ни за что.
Сховати
Не обгадил Хачериди Хачериди был пожалуй третий в команде. После гармаша и Гусева. Но он защитник и два гола нам вошли Особенно головой это не нормально Защитник в первую очередь должен играть на опережение в своей штрафной.. как полезность Хачериди отлично а ошибки в защите привели к голам.. и его часть вины есть.
Вот жаль, что нельзя статьей минусов наставить?Ведь большинство уверенно, что мы провели отличный матч с обилием голевых моментов.
Сховати
Rick88, А большинство это кто???
Матч типа Словакия-Украина! Это не назовешь игрой, просто боязнью проиграть! Про победу никто и не думал, кроме болельщиков естественно, которые далеки динамовских колуаров
Зачем нужен был Динамо Гонсалес.Надо давать играть Мякушко и будет как Косовский и Рац в лучшие годы.
Как всегда,все по делу.Динамо надо играть как при Лобановском,упор на прессинг и быстрый переход из обороны в атаку.Для этого нужна физика.Ребров же пытается поставить игру как Барса,на контроле мяча.Ненаше это.Да и слаб Ребров тактически. Таких как Бельханда,давно продать надо-ноль полнейщий
Трудно что-нибудь добавить к сказанному Денисом о ДК и СбУ.
Он, конечно, умничка, но уж как-то все пессимистично довольно..
А очень хочется надеяться на лучшее! )
Сховати
Движение к лучшему может быть только после анализа и исправления худшего , ошибки повторять нельзя. Сборная дома проиграла словакам и все это определило уже весь дальнейший путь. Если бы проиграли тоже было бы все. Надеятся на чудо только.. нужно делать выводы проавать не нужных и главное не покупать не нужных...
у шовкоского ляпов не меньше, хватит на него молится ,динамо- Баварияи ещё не мало,
Всё по делу, и про "Динамо", и про сборную.
С вратарями на самом деле проблема: Рыбка как был середняком, так и останется, а СаШо всю жизнь играть не сможет; надо либо пробовать Рудько и Бажана, либо покупать кого-то.
Гонсалес не оправдывает надежд; в матче с "Порто" надо было на правый край ставить Гусева, а слева выпускать Мякушко, было бы острее впереди, да и в обороне Мякушко отработал бы намного лучше Гонсалеса. Да и тот же Морозюк сыграл бы лучше Гонсалеса. Я уже заметил: если Суркис-младший восторгается приобретением, ахает и охает, то получается пшик. Так будет и с этим латиносом.