2 червня 2024 21:46

ЗМІ: В Україну прибув перший іноземний інструктор: допомагатиме з використанням F-16

Фото - https://depositphotos.com/ua/


В Україну вже прибув перший іноземний інструктор з оперативного використання винищувачів F-16, які незабаром мають передати країни-партнери. Це перший офіцер льотного складу Військово-повітряних сил Греції, пише грецьке видання Defence-Point.


"Експлуатуючи винищувачі F-16 протягом майже чотирьох десятиліть і завдяки безперервній турецькій агресії, ВПС [Греції] накопичили величезний досвід і знання в оперативному використанні винищувача в місіях "повітря-повітря", особливо в ближньому повітряному бою", – повідомляє грецьке видання.

Журналісти припускають, що прибуття грецького льотчика в столицю України є частиною ініціативи "Навчальна коаліція F-16" – міжнародної коаліції, створеної 13 липня 2023 року на саміті НАТО у Вільнюсі для підготовки українських пілотів і технічного персоналу для роботи на цьому типі винищувачів. Спочатку до коаліції увійшли 11 країн-членів НАТО – Бельгія, Велика Британія, Данія, Нідерланди, Канада, Люксембург, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Швеція та Нідерланди.


Як писав УНІАН, незабаром Україна має отримати перші винищувачі західного зразка, але точні строки поставки залишаються під питанням. Ймовірно, перші F-16 надійдуть від Данії. Це відбудеться "у найближчі місяці".

На думку аналітиків, винищувачі надходитимуть в Україну малими партіями протягом кількох років.

Показово, що навчені фахівці з обслуговування F-16 вже почали повертатися в Україну. Це підтвердили офіційно в Повітряних силах ЗСУ.