31 грудня 2022 10:20

Мирон МАРКЕВИЧ: "Довбик може стати топ-нападником Європи за однієї умови..."

У професійному зростанні нападника Артема Довбика, який за підсумками референдуму КОМАНДИ1 став найкращим футболістом чемпіонату України у 2021 році, важливу роль зіграв Мирон МАРКЕВИЧ, який свого часу розгледів у форварді потенціал...


- Мироне Богдановичу, перш ніж ставити вам запитання, хотів би почути вашу трійку кращих футболістів чемпіонату України у 2021 році?


- Само собою зрозуміло, що без матчів збірної і єврокубкових поєдинків, цей вибір буде неповноцінним, тому на перше місце я б поставив Михайла Мудрика, на друге - Артема Довбика і на третє - Віталія Миколенка.


- За підсумками нашого референдуму, у якому найкращого визначають футболісти і головні тренери команд УПЛ, перемогу здобув Довбик. Справедливо?


- Дійсно, це гідний підсумок вашого опитування. Так, я б теж згадав серед кращих Миколу Шапаренка, але я вже назвав свою трійку, відступати не можна (посміхається).


- Довбика ви знаєте не з чуток. Як він опинився в Дніпрі, коли ви керували командою?


- У 2015 році, коли йому було 18 років, його привезли з Черкас і попросили подивитися. Тоді в Дніпрі було дуже багато потенційних новачків. Більшість не підійшла, але на Довбика я звернув увагу. Звичайно, він був сируватий, але підкуповувала його фактура і велике бажання працювати над собою. Тому він і залишився в Дніпрі.


- Сьогоднішній Довбик був би в основі Дніпра, який виходив у фінал Ліги Європи у 2015 році?


- Думаю, так. І, до речі, користуючись нагодою, хотів би побажати Артему, щоб він підсилив свою гру на другому поверсі. Для цього у Довбика з його зростом і міццю є всі передумови.


- Форвард номер один у збірній Яремчук. Чи є у Довбика якості, за якими він перевершує Романа?


- У Довбика класний удар, чого не вистачає Яремчуку. Але Роман краще діє на другому поверсі.


- Що вам найбільше подобається у Довбику?


- Артем став гнучкішим у плані тактики. Форвард трохи пограв за кордоном, і це теж був для нього безцінний досвід. Видно, що зараз Довбик впевнений у собі. Скажу чесно, я радий, що у 2015 році не помилився…


- Як ви думаєте в інтересах збірної, чи не час Довбику знову спробувати закордонний хліб?


- Важко сказати. Не хочу кидати камінь в город нашого чемпіонату з його рівнем... Якщо є можливість, потрібно йти, але тільки у сильний європейський клуб. Міняти шило на мило немає сенсу.


- Президент Дніпра-1 сказав, що варіант переходу в Шахтар або Динамо навіть не розглядається. Це правильно?


- Потрібно завжди рухатися тільки вперед, хоча Шахтар і Динамо завжди виступають у єврокубках... Не думаю, що це був би найгірший варіант для нападника. Але знову ж таки, якщо є можливість потрапити в якийсь авторитетний європейський клуб, її потрібно використовувати.


- За стилем гри, кому більше підходить Довбик, Шахтарю чи Динамо?


- Класний форвард підійде будь-якій команді. Якщо він вміє забити, це вже добре. Але, повторюся, якщо Артем хоче стати топ-нападником Європи, йому потрібно поліпшити гру на другому поверсі.


Сергій ДЕМ'ЯНЧУК