12 вересня 2024 09:18

Defence Express: Росіяни скопіювали українську систему протидії БПЛА та крилатих ракет

Фото - https://depositphotos.com/ua/


Росіяни почали розгортати систему акустичного виявлення безпілотників та крилатих ракет, яка є копією рішення протидії атакам окупантів. Для цього вони встановлюють на вежах мобільного зв'язку мікрофони та системи передачі інформації.

Як пише Defence Express, публічно відомо про програмно-апаратне рішення Zvook, яке показали на презентації платформи Brave1. Про розгортання російського аналогу заявив фахівець у галузі зв'язку, РЕР та РЕБ Сергій "Флеш" Бескрестнов.


Як зазначається, російська система складається із чотирьох мікрофонів та системи обробки та передачі інформації. Вона може передавати дані, як через мобільний зв'язок, так і через менш швидкісний радіоканал. За словами аналітиків, пристрій має конектор інтерфейсу передачі даних RS485, який може бути необхідним для програмування та налаштувань блоку.


"Ідея акустичних сенсорів літальних апаратів полягає у створенні широкої мережі, яка буде фіксувати роботу двигунів летальних апаратів та на основі методу тріангуляції визначати місцеположення загрози. Така система хоча і має значно меншу точність, але дозволяє розгорнути максимально щільне поле виявлення низьковисотних цілей, яке неможливо створити за допомогою РЛС, які об'єкт на висоті 100 метрів побачать на дальності до 40-50 км, залежно від рельєфу", - пояснюють експерти Defence Express.


У РФ вирішили розгорнути цю систему на тлі регулярних та масованих атак українських дронів. До них тепер можуть додатися українські крилаті ракети "Паляниця" та західні - Storm Shadow та AGM-158 JASSM.