23 липня 2024 10:16

Справа "Енергомережі": Підозрюваний екснардеп Крючков виїхав до Монако і не повернувся

Колишній депутат Верховної Ради Дмитро Крючков, справу щодо якого наразі розглядає Вищий антикорупційний суд, ще 15 лютого виїхав за кордон і вже майже пів року не повертається в Україну.


При цьому політик продовжує брати участь в судових засіданнях шляхом відеоконференції, повідомляє "Слово і діло" із посиланням на рішення ВАКС від 30 травня, оприлюднене у судовому реєстрі.


У Крючкова п'ятеро дітей, що дозволяє йому без перешкод залишати Україну. Раніше він виїздив на кілька днів і повертався, але 15 лютого ексдепутат перетнув кордон і в Україну більше не повернувся.


У зв'язку з цим прокурор попросив обрати Крючкову запобіжний захід у вигляді арешту з альтернативою внесення застави у розмірі 151,4 млн грн, а також забрати в нього закордонні паспорти. На його думку, колишній депутат вирішив ухилятися від виконання вироку у випадку встановлення його провини.


Крючков проти задоволення клопотання заперечував. Він повідомив, що має право на постійне проживання в Монако. До цього екснардеп перерахував добровільно 7 млн грн застави на потреби Збройних Сил України. Захисник Крючкова теж заперечував і зазначив, що попри виїзд, обвинувачений продовжує брати участь в засіданнях через мобільний телефон.


Розглянувши позиції сторін, колегія суддів відхилила клопотання прокуратури. Судді не побачили ризику переховування обвинуваченого від суду, враховуючи належну процесуальну поведінку Крючкова раніше.


Як повідомлялося, САП обвинувачує екснардепа Дмитра Крючкова у двох кримінальних провадженнях, які перебувають на стадії судових дебатів. За кожним з обвинувачень йому загрожує до 12 років позбавлення волі.


Зокрема, за версією слідства, у 2014-2015 роках службові особи ПрАТ "ХК "Енергомережа", головою правління якої був Крючков, завдали збитків майже на 350 млн грн держкомпанії "Запоріжжяобленерго", організувавши схему оплати електроенергії через компанію Крючкова.


Аналогічна справа стосується заволодінням коштами державного "Черкасиобленерго". Загальні збитки енергопостачальних компаній, за даними слідства, становлять понад 1,5 млрд грн, з яких під час досудового розслідування відшкодовано 315 млн гривень.


Нагадаємо, що Крючков вже тікав з України. Його затримали у Німеччині 14 липня 2018 року, але незабаром випустили під заставу. Згодом Крючков сам погодився на процедуру екстрадиції і повернувся в Україну напередодні обрання президентом Володимира Зеленського. Одразу після цього Солом’янський райсуд Києва дозволив йому вийти на свободу під заставу у розмірі 7 млн грн. Після цього заяви Крючкова стали підставою для відкриття кількох справ проти Петра Порошенка та його оточення.