6 листопада 2021 12:30

Блогер: "Дуже схоже, що "Ворскла" поступово впирається в свою стелю"

Блогер Михайло Смоловий у своєму Телеграм-каналі ділиться очікуваннями від гри "Динамо" з "Ворсклою".


"Принадність українського футболу в його шаблонності. Ну, або правильно говорити, що все в світі підпорядковане якійсь системі. Ворскла, як і Дніпро-1 зіткнеться з тими ж проблемами дорослішання.

В УПЛ можна грати бий-біжи, але тільки до того часу, поки ти реально не починаєш претендувати на третє місце. Третє місце - прокляття будь-якого українського колгоспу, тебе починають вважати силою, проти тебе йдуть оборонятися низьким блоком, і бий-біжи більше не може вивозити тебе вище. Ти або вчишся атакувати позиційно і перезбираєш для цього склад, або відвалюєшся за межі трійки.

Ворскла спробувала вже перезібратись. З цим чудово підвезло підписання Тілля. Гравець середненький за європейськими мірками. Але для УПЛ - це Хаві, Бускетс та Іньєста в одному флаконі.

Третє місце - це ще межа і для багатьох тренерів. Їхній пік і межа інтелектуальних здібностей. Людям, які 20 років тренували і жили при доктрині бий-біжи, просто не вистачає сил і терпіння. Гравці втомлюються від тренера, тренер від гравців.

Ворскла за володінням уже підбирається до 58%, що за мірками УПЛ - занадто багато. Але суха математика віддає всього 19.22/90 торкань у штрафному суперника.


В Олександрії, яка адепт чистого бий-біжи, на 46.9% володіння трапляється 18.4/90 торкань у штрафному майданчику. Всього на 0.82/90 менше, але при меншому на 11.1% володінні.

Це ось ті "складності дорослішання", які я постійно згадую: Олександрія, граючи без м'яча, опиняється в штрафному десь стільки ж разів за матч, що і Ворскла, яка намагається грати з позиції сили...

Ключовий аспект у грі з позиції сили - якість дистрибуції. Один з головних факторів - темп. Ворскла переміщує м'яч зі швидкістю всього 13.5 передач у хвилину, що на цілих 2 передачі нижче, ніж кияни.

Для більш високого темпу - потрібен більш високий рівень гравців, які здатні віддавати точні передачі, обходячись при цьому меншою кількістю часу. Це гроші, які може собі дозволити витрачати за межами Новопечерських Липок тільки Ярославський...

Якщо простою мовою, то дуже схоже, що Ворскла поступово впирається в свою стелю. У ту саму, у яку вперлася Зоря раніше.


Зайти у "клуб 60%" швидше за все не вийде, доведеться "законсервуватися" у нинішньому стані.

Поки ще Ворскла не почала страждати через свій "статус": 20 з 21 гола було забито з меж штрафного майданчика. Та й взагалі зі 159 ударів тільки 57 було нанесено здалеку. Тобто поки команда повною мірою ще не пізнала суті гри проти автобусів 24/7. Проти них ще наглухо не закриваються.

Сьогодні потрібно пильнувати повітря: Ворскла лідер УПЛ за кількістю ударів головою (35). Забили, правда, цими 35 ударами всього двічі, але останнім часом відскоки не йдуть нам на користь.

Ну, і відзначаємо працездатність. Якщо майстерності для інтенсивної гри з м'ячем немає, то для інтенсивності без м'яча вистачає. Ворскла поступається лише Зорі у кількості дуелей, підкатів і перехоплень на хвилину володіння м'яча суперником (6.9). Інтенсивність пресингу на рівні Шахтаря (8.28 PPDA).

Якщо Динамо підійде до матчу з належним настроєм і бажанням, то не виникне складнощів. Якщо ми побачимо старе-добре Динамо, яке вважатиме, що виграло ще до стартового свистка, то можемо отримати по вухах. Якість середнього удару Ворскли лише трохи поступається динамівському - рівень Зорі і Дніпра-1", - написав Смоловий.