5 жовтня 2024 19:17

ЗМІ: Інфантіно та ФІФА виграють ще більше часу щодо вимоги Палестини вжити заходів проти Ізраїлю

ФІФА створила собі ще одну можливість в багаторічній боротьбі за те, щоб уникнути прийняття будь-яких рішень у футбольній політичній боротьбі між Палестиною та Ізраїлем.


Всесвітня федерація футболу тримає дипломатичну сварку більше десяти років відтоді, як Федерація футболу Палестини вперше наполягала на призупиненні або вигнанні Ізраїлю через обмеження на пересування гравців між Газою та Західним берегом, а також спірний доступ до імпортного обладнання.

Зепп Блаттер і Жак Рогге, коли були президентами ФІФА та Міжнародного олімпійського комітету відповідно, прилетіли в регіон у 2011 році, щоб шукати рішення. З тих пір відносини між двома місцевими федераціями тільки погіршилися і набули нової глибини на тлі поточної близькосхідної кризи.


У травні минулого року PFF вимагала від Конгресу ФІФА, який збирається в Бангкоку, проголосувати за пропозицію про виключення Ізраїлю. Це було підтримано йорданською ФА, але натомість конгрес схвалив стратегію президента Джанні Інфантіно щодо передачі суперечки на розгляд Ради ФІФА.

ФІФА та Інфантіно марно сподівалися, що розв’язання військової кризи може уникнути будь-яких рішень, які засмучують ту чи іншу федерацію, усвідомлюючи при цьому, що спортивні суперечки не мають жодного значення порівняно з тисячами смертей у конфлікті.

Таким чином, осіннє засідання ради в Цюріху прийняло рекомендації «незалежного юридичного аналізу» про те, що комітет з управління, аудиту та відповідності повинен розслідувати звинувачення PFF щодо дискримінації в порушення правил ФІФА.

Позов стосується участі в ізраїльських змаганнях з ізраїльського футболу команд з «території Палестина».

Інфантіно сказав: «Рада ФІФА провела належну перевірку цього дуже делікатного питання, і на основі ретельної оцінки ми дотримувалися порад незалежних експертів.

«Триваюче насильство в регіоні підтверджує, що, перш за все, і як було зазначено на 74-му Конгресі ФІФА, нам потрібен мир. Оскільки ми залишаємось надзвичайно шокованими тим, що відбувається, і наші думки з тими, хто страждає, ми закликаємо всі сторони негайно відновити мир у регіоні».