30 жовтня 2021 15:58

"Маріуполь" - "Динамо" 2:3. Звіт про матч. Результативні дублі Сидорчука та Шапаренка

Волею жереба "Динамо" належало двічі завітати у Маріуполь протягом чотирьох днів. Кілька днів тому кияни обіграли місцеву однойменну команду у Кубку України, а сьогодні вже зустрічалися з азовцями у 13-му турі УПЛ. Також цю зустріч можна було назвати "битвою Давида з Голіафом", адже кияни впевнено лідирують у чемпіонаті, а суперники займають останню сходинку, набравши лише чотири очки.


Мірча Луческу у цьому протистоянні вирішив зробити ставку на основних гравців, незважаючи на те, що вже у вівторок його команді належить зіграти у Лізі чемпіонів з "Барселоною". У центрі поля вийшли Сидорчук і Шапаренко, яким допомагав Буяльський. На флангах діяли Циганков і де Пена. А от Миколенка зліва замінив Караваєв. Крім того, на вістрі вперше за довгий період з'явився Вербич.


Гра розпочалася з помилки Сироти на лівому фланзі оборони. Врешті-решт, Олександр змушений був порушити правила. І саме після подачі з цього штрафного сталася неприємність у вигляді гри рукою Сидорчуком. Віталій Романов отримав вказівку від своїх VAR-помічників, і сам побіг переглянути епізод. 11-метровий на 4-й хвилині реалізував Мишньов. Бущан вгадав кут, але не дотягнувся до м'яча.


Проте, не пройшло і хвилини, як рахунок став рівним. Це Сидорчук, отримавши пас від Шапаренка, довго готувався, і таки вдарив з далекої дистанції. Спроба вийшла не дуже сильною, але точною - від газону у правий від воротаря кут. Молодий Турбаєвський у даному моменті чи то не бачив моменту з ударом, чи не очікував такого розвитку подій, але своїй команді так і не допоміг.


Варто зазначити, що "Маріуполь" не знітився після пропущеного голу, а й далі продовжував атакувати. Так, помилка Караваєва закінчилася ударом Кащука з близької відстані з гострого кута - Бущан вдало зіграв ногою. Після цього був ще й удар головою після подачі від кутового прапорця. Тому так склалося, що до середини першого тайму господарі завдали більше ударів (й у площину воріт також), аніж фаворити зі столиці.


Зрештою, динамівці все-таки заволоділи ініціативою. І майже відразу забили другий гол. Де Пена прострілив з лівого флангу, Циганков в дотик пробивав у дальній кут, але за "Маріуполь" зіграла стійка. Однак першим на добиванні, вигравши боротьбу у Мампассі, опинився Шапаренко і з декількох метрів відправив м'яч у сітку. Зауважимо, що знову не найкращим чином діяв голкіпер азовців.


Повівши у рахунку, "Динамо", мабуть, дещо розслабилося, за що ледь не поплатилося. Шапаренко ціною жовтої картки сфолив у центрі поля. Маріупольці розіграли штрафний, і закінчилося все дальнім ударом Микитишина. На цей раз стійка вже допомогла "біло-синім". Меліченко головою добивав - неточно. Щоправда, Кирило перебував у положенні поза грою, і взяття воріт не зарахували б.


Була реальна нагода у "Динамо" піти на перерву, маючи перевагу у два м'яча, але знову за "Маріуполь" зіграла стійка. І знову після спроби Циганкова. Загалом же, гра була жвавою, обидві команди намагалися атакувати. Одну з них у компенсований час зупинив Романов, хоча динамівці виходили у контратаку п'ять в чотири. Арбітр вирішив дати свисток, проте здалося, що третя компенсована хвилина ще не минула. Вербич ще й отримав жовту картку за суперечки з рефері.


У другому таймі кияни могли зняти всі питання про переможця зустрічі за перші 20 хвилин. Проте то де Пені трохи не вистачило, щоб головою точно замкнути навіс, то Циганков, вийшовши віч-на-віч з воротарем, пробив повз дальню стійку, то все той же Віктор з гострого кута влучив у сітку із зовнішньої сторони. Крім того, ще був удар Сидорчука, після якого м'яч "облизнув" поперечку.


І все ж "Динамо" досягло свого на 68-й хвилині. Після прострілу з правого флангу м'яч відскочив до Сидорчука. Сергій отримав час і простір і пробив з лвіої ноги точнісінько у верхній кут воріт "Маріуполя". Капітан "біло-синіх" відзначився не тільки прем'єрним голом у сезоні, а відразу оформив дубль.


Після третього голу "Маріуполь" остаточно здався. Остап Маркевич просив своїх підопічних діяти активніше і пробувати виходити в атаку, але сили вже покинули господарів. Тому кияни більшу частину часу, що залишився, провели на половині поля азовців. Буяльський хотів забити красивим ударом зі штрафного з гострого кута - Турбаєвський відбив. Також добре у гру увійшов Гармаш, проте його ударам не вистачало точності.


"Динамо", до слова, не зупинилося, як це було у кубковому протистоянні, та могло забити ще. Наприклад, воротар забрав хороший Циганков, а Буяльський не реалізував вихід один на один. Віталій хотів легенько підсікти м'яч над Турбаєвським, однак не влучив у площину воріт. А поруч біг зовсім вільний Циганков. І можна зрозуміти розпач Віктора.


Натомість, кияни "привезли" гол у власні ворота. Незрозуміла помилка поблизу володінь Бущана завершилася голом Клименка. Після чого гостям довелося понервувати ще кілька хвилин. І все ж три очки від "Динамо" нікуди не поділися. Завершальну навалу "Маріуполя" "біло-сині" відбили. Перемогу принесли гольовий дубль Сидорчука і результативний дубль (гол+пас) Шапаренка. Підопічні Луческу, як мінімум, на кілька годин відірвалися від "Шахтаря" на шість очок у турнірній таблиці.