19 июня 2024 14:34

Руслан МАЛИНОВСКИЙ: "Извиняться? Я считаю, что после таких игр извинения никому не нужны"

(публикуется на языке оригинала)


Півзахисник збірної України Руслан Малиновський на прес-конференції відповів на питання журналістів.


– Як вважаєте, в чому основна причина поразки?


– По-перше, тільки з теорії приїхали прямо сюди. Причини поразки? Багато складових. Те, що казали перед матчем, що епізоди вирішують результат поєдинку. Я вважаю, що потрібно підтягнути позафутбольні моменти – бажання, більше боротьби, більше командних дій. Зараз ми проаналізували і я сподіваюся, що в наступних матчах ми зробимо правильні висновки і зіграємо в інший футбол. Була теорія, на якій хтось сказав деякі речі, дуже важливі для всіх. Тепер важливо перенести все це на тренувальний процес, працювати не тренуваннях. Тому що з тренувань все переноситься на гру.


– Чому ви вирішили попросити Реброва залишити гравців наодинці для розмови і чи відчули вже якийсь ефект від цієї розмови, підозрюю, на високих тонах?


– Те, що було на високих тонах, – це 100%. Про те, що ми розмовляли у роздягальні після матчу – залишиться в роздягальні після матчу. Найголовніше те, що сказали у роздягальні. Всім потрібно подумати над цим і зробити правильні висновки. Я вважаю, що в нас є дуже досвідчені футболісти, які можуть допомогти молоді. Андрій Ярмоленко вже на четвертому Євро грає. Від капітана до інших досвідчених хлопців ми почули багато добрих слів, скажімо так.


– До старту Євро була «тепла ванна» – всі підносили на руках, всі хвалили, вважали збірну дуже крутою. Після матчу багато хейту і багато критики. Як легше збірній готуватися? Чи допоможе хейт бути злішим, чого не вистачило на полі?


– Я вважаю, що це має допомогти. Розмови розмовами, але все на футбольному полі. Знаєте, я таку фразу скажу про все те, що говорили. Колись, коли я грав у «Шахтарі-3», у нас був тренер Сергій Ковальов. Він дуже часто повторював одну фразу: «Виходить команда і якщо випадає один футболіст, то вже важко виграти. Якщо два випадає – це катастрофа для команди, нереально виграти». У Румунії я не можу сказати, що в них хтось випав по тій грі, яку вони планували. Не хочеться казати і про нас. Не хочу виділяти, що хтось випав. Але в румунів була більша команда, ніж у нас. Там було більше дисципліни. Тому нам потрібно зараз бути командою на наступний матч і сприйняти цю критику нормально, адже це футбол. Це емоції, вся країна дивиться на нас. Потрібно зробити правильні висновки і там, щоб всі 26 футболістів, які є – щоб це були 26 футболістів, були готові вийти і бути частиною 11-ти футболістів на полі.


– Попереду поєдинок зі Словаччиною. Чи можете виділити когось з гравців?


– Можна сказати і пів команди, тому що в одному чемпіонаті з ними граємо. Мілан Шкриньяр грав у «Інтері» багато років. Звичайно, ми знаємо. Але середня лінія – це дуже важлива ланка між обороною та атакою, і там грають всі футболісти, які зі Серії А. Куцка вже не грає, але він багато років провів у Італії. Це Андржей Дуда, який грає у «Вероні», це Лоботка з «Наполі». Це футболісти високого рівня. Якщо їм дати час подумати і не тиснути на них…

Вони мобільні. Лоботка дуже багато з м’ячем, багато рухається. Це дуже класна і збалансована команда. Навіть у грі з Бельгією ми побачили, як вони терпіли, як вони боролися за результат. Це буде дуже вмотивована команда, яка з хорошим настроєм підходитиме до матчу. Я вважаю, що вони будуть також дуже заряджені на перемогу, як і ми. Це буде дуже серйозна гра. На ці ключові епізоди нам потрібно звернути увагу.


– Ви – один з найдосвідченіших гравців збірної України. Як вам зараз грати під таким тиском, коли в Україні війна і потрібно думати не тільки про футбол?


– Звичайно, ми розуміємо, що це відповідальність для кожного з нас – грати в такій ситуації та представляти свою країну. Звичайно, ми дуже хотіли виграти і продовжуємо боротися за свою країну. Іноді ти віддаєш все на футбольному полі, але, на жаль, не досягаєш позитивного результату. Хочемо зробити все можливо, щоб після наступних двох ігор наші вболівальники пишалися нами і говорили, що вони побачили команду, яка віддала всю себе за Україну.


– Як от в збірній може так вживатися, що в когось родичі чи близькі воюють, а хтось купує товари в Росії?


– А хто купує товари в Росії? Це про кого?


– Тут така історія, що велика ймовірність того, що Михайло Мудрик привітав свою дівчину, купивши букет в Росії. Вона в Росії зараз.


–Я не знаю, якщо чесно. Я таке вперше чую. Не знаю, де це написано. Не можу відповісти, чи правда це, чи ні, тому що вперше чую. Те, що можуть писати, – це не завжди правда.


– За останні два дні у соцмережах футболістів з’явилося багато постів, де вони вибачалися і так далі. Я вперше в історії таке пам’ятаю. Ви колегіально вирішували це зробити? Чи взагалі ви якось реагуєте на соцмережі після таких важких поєдинків? Чи краще туди не заходити?


– Вибачатися? Це все індивідуально. Я вважаю, що після таких ігор вибачення нікому не потрібні. Добре, що в нас за 3 дні є матч. Не тиждень потрібно чекати, не 8 днів, а всього 3 дні. Ми можемо з іншого боку себе показати.


– Які у вас залишилися враження від атмосфери на стадіоні та підтримки вболівальників?

– Атмосфера була футбольною і чудовою. Я вважаю, що це такий шарм Євро. Всі стадіони повні й грати за такої атмосфери – одне задоволення. Небагато таких матчів. Володимир Бражко грає в Україні й, думаю, небагато в нього таких матчів, коли 70 тисяч приходить на стадіон. Це емоції, які не забуваються. Нам потрібно цінити ці моменти.