29 жовтня 2022 08:38

"Без вини винний чи справедливо звинувачений?". У Яремчука великі проблеми у "Брюгге"

Якщо ви уважно стежите за португальським футболом, чи хоча б просто за новинами про "Бенфіку" та Романа Яремчука, то навряд чи здивувалися, що український форвард був змушений шукати собі новий клуб. Здивував хіба вибір нової команди. Яремчук вирішив повернутися до Бельгії, але тепер грає за "Брюгге", чинного чемпіона країни, який також виступає у Лізі чемпіонів. Вибір Яремчука був зрозумілим. Але пропоную поділити статтю на дві частини. У першій поговоримо про те, чому Яремчук не заграв у "Бенфіці". А в другій – чому йому не вдається проявити себе в "Брюгге".


Яремчук потрапив до "Бенфіки" у невдалий момент, але й сам багато в чому винен


Перехід Яремчука до "Бенфіки" 2021 року став для мене несподіванкою. Це не було схоже на типовий для "орлів" трансфер з багатьох причин. Але насамперед через те, що на той момент у команді вже було багато форвардів та вінгерів. А також через те, що "Бенфіка" опинилася у складній фінансовій ситуації, тож їй потрібно було продавати гравців, а не купувати. У результаті так і сталося: Руй Кошта почав розчищати склад, продаючи гравців із великими зарплатами. Багато хто пішов дешевше, ніж їх купували, що зовсім не в стилі "Бенфіки". Але серйозні фінансові проблеми змусили керівництво клубу вдатися до непопулярних кроків. На той момент мало хто уявляв, наскільки все погано в "Бенфіці", включаючи самого Романа.


Але трансфер Яремчука не був спонтанним. Це був важливий політичний хід Руя Кошти. Він мав показати, що може ухвалювати самостійні рішення. Що може запросити цікавих гравців. У результаті Кошта дав добро на покупку Яремчука з "Гента", Мейте з "Торіно", оренду Лазаро з "Інтера" та оренду Радоньїча з "Марселя". Також Кошта брав участь у переході Родріго Піньо з "Марітіму" та Жіля Діаша з "Монако". І всі вони зрештою не заграли! Хтось уже пішов із "Бенфіки", хтось мав піти, але не знайшлося покупців, а хтось сидить у глибокому запасі. Тому можна сміливо стверджувати, що Руй Кошта провалив своє перше самостійне трансферне вікно.


Окремо варто згадати хіба що Жоау Маріу. У сезоні 2020-21 він грав за "Спортінг" на правах оренди. Лісабонський клуб не мав у контракті пункту про викуп, натомість було прописано, що "Інтер" повинен буде заплатити "Спортінгу" 30 мільйонів євро, якщо він продасть Маріу в будь-який інший португальський клуб. Жоау не хотів грати за "Спортінг", тому "Інтер" у результаті просто розірвав з ним контракт, а Маріу безкоштовно перейшов до "Бенфіки". До нього теж було багато питань минулого сезону, але все-таки Жоау зумів стати гравцем основного складу. А за Роджера Шмідта і зовсім став незамінним гравцем.


Але повернемось до Яремчука. Він ідеально підходив під усі улюблені тактичні схеми Жорже Жезуша – 4-3-3, 4-4-2 та 4-2-3-1. За першої схеми Яремчук міг вийти на позиції лівого вінгера. За другої грав чистим форвардом. За третьої за потребою міг зіграти як центрфорвардом, так і вінгером. Зважаючи на те, що Жезуш на той момент давно посварився з бразильським лівим вінгером – Евертоном – варіантів у Жезуша було не так багато. А з огляду на постійні травми Сеферовича минулого сезону, продаж Вальдшмідта та Серві, оренду Жоти… Власне кажучи, все складалося ідеально для Яремчука. Тренер йому довіряв, а конкурентів за місце в основі практично не було, та ще й вдалося забити дуже швидко. Поки в "Бенфіці" все було добре, Яремчук стабільно грав. Але коли у жовтні лісабонський клуб примудрився спочатку програти "Портімоненсі", потім дивом обіграти "Візелу", забивши на 90+8 хвилині, а потім зіграти внічию з "Ешторилом"… У всіх цих матчах Яремчук виходив на поле у стартовому складі, але не приніс ніякої користі команді. Як і Дарвін Нуньєс, до речі. Але уругваєць правильно відреагував на критику Жезуша, котрий вміє бути дуже жорстким тренером. А Яремчук трохи поплив.


У підсумку "Бенфіка" програє "Спортінгу" в чемпіонаті, а потім вилітає з Кубка від "Порту". Яремчук до останнього отримував ігрову практику від Жорже Жезуша, але зрештою досвідчений тренер йде з клубу. Замість нього був призначений Нельсон Верісімо, який до цього працював у дублі "Бенфіки".


Яремчуку треба було заново доводити новому тренеру, що він гідний місця в основному складі. Проблема полягала в тому, що Роман протягом короткого періоду часу спочатку заразився коронавірусом, потім отримав дурну травму ока, а також просто не міг забити гол. Яремчук так і не зміг жодного разу завдати результативного удару у Прімейрі при Верісімо, не зміг забити в Кубку Ліги. Два голи у Лізі чемпіонів виглядали скоріше випадковістю. Два голи у 18 матчах другої половини сезону – це замало. Особливо на тлі Дарвіна Нуньєса, який за цей період забив 16 голів.


Але насправді Нуньєс ніколи і не був конкурентом Яремчука. Аж надто велика різниця в рівні цих двох форвардів. Та й стиль гри у них різний. Проблема полягала в тому, що Нельсон Верісімо не вважав Яремчука класним нападником. І в нього були на те підстави. Роман перестав забивати. Він програв конкуренцію юному Гонсалу Рамушу, якого Верісімо чудово знав по роботі у дублі. 20-річний (на той момент) форвард забив за нового тренера 6 голів у Прімейрі, і один у Лізі чемпіонів – "Ліверпулю". Іноді Яремчук виходив в основному складі, але не приносив користі команді. Після чого знову сідав на лаву запасних.

Були чутки про продаж Яремчука у січні, але це був би поганий політичний хід для Руя Кошти. Президент "Бенфіки" відчайдушно намагався всіх переконати, що футболісти, яких він запросив, зможуть допомогти "Бенфіці" вийти з кризи. До того ж цілком міг піти взимку Дарвін Нуньєс, якого дивом вдалося вмовити залишитися в команді до літа.


Але вже тоді було зрозуміло, що Яремчук залишиться в "Бенфіці" лише за одного варіанту – якщо новий тренер будуватиме гру через Яремчука. Цього не сталося. Український форвард не став у нагоді Роджеру Шмідту. По-перше, чудово проявив себе Гонсалу Рамуш у контрольних матчах. По-друге, був куплений у "Боавішти" Петар Муса. Грубо кажучи, дешевша альтернатива Яремчуку. Хорватський форвард забив минулого сезону у Прімейрі 11 голів. Майже вдвічі більше, ніж Роман… А в команді ще є досвідчений Родріго Піньо та молодий Енріке Араужо. 4 центрфорварди - цього більш ніж достатньо для тренера, який грає з одним чистим нападником.


І тут ми наближаємося до головного: Яремчук грав у "Бенфіці" до того моменту, поки там був головний тренер, який на нього розраховував і який знаходив йому місце в основному складі. А також завдяки тому, що не було особливої конкуренції. Щойно в "Бенфіці" помінявся тренерський штаб, який використав іншу тактичну схему, Яремчук перестав забивати. Хтось може сказати, що акцент робився на Нуньєсі, щоб продати його якнайвигідніше, але це припущення спростовує Гонсалу Рамуш, який без особливих проблем витіснив Яремчука з основного складу спочатку за Верісімо, а потім і за Шмідта.


Не секрет, що Яремчук і в "Генті" був незадоволений роботою деяких тренерів і навіть дозволяв публічно критикувати їхню роботу. Але у "Генті" Роман був зіркою і до нього прислухалися, а в "Бенфіці" він навіть не був стабільним гравцем основи. Тому в португальському клубі ніхто не планував підлаштовуватися під Яремчука, під його настрій, його проблеми тощо.


Після закриття трансферного вікна Руй Кошта пояснив, чому "Бенфіка" продала того чи іншого футболіста влітку. Коли розмова зайшла про Яремчука, то президент португальського клубу сказав, що Роман не зміг заграти в "Бенфіці" і прижитися в новому клубі, тому не було сенсу залишати його в команді, особливо у світлі того, що "орли" мали пропозиції про трансфер Яремчук. Скажу так: у "Бенфіці" Яремчук мав усе, щоб заграти в основному складі: довіра тренера, довіра президента клубу, хороше ставлення вболівальників та позитивні відгуки у ЗМІ. Але виправдати довіру він не зміг і заслужено сів на лаву запасних, а згодом і був проданий.


"Брюгге" – неправильний вибір продовження кар'єри?


Але перехід у "Брюгге" мене сильно здивував. Тут розмова навіть не про те, що Яремчук повернувся до чемпіонату Бельгії, з якого так сильно прагнув піти (хоча це теж дивно), а в тому, що він не надто був потрібен у "Брюгге" на той момент. Вина Яремчука у тому, що він неправильно вибрав собі новий клуб. Вина президента "Брюгге" в тому, що він наполягав на купівлі Яремчука саме цього літа. Далі постараюся пояснити, чому у Романа було мало шансів на успіх саме в цій команді у цьому сезоні.


"Без вини винний чи справедливо звинувачений?"


Є один кумедний американський фільм, комедія, з відомим коміком – Леслі Нільсеном – у якому головного героя вирішили підставити та звинуватили у тому, чого він не робив. Називається "Без вини винний" або "Неправомірно звинувачений". Пародія на фільм "Втікач". Протягом усього фільму головний герой намагається знайти тих, хто насправді винний. Чомусь ситуація з Романом Яремчуком нагадала мені про цю комедію. Звісно, українському форварду навряд чи зараз смішно. Але якщо глянути на це збоку, то розумієш, що ситуація кумедна. "Брюгге" викинув на вітер величезні гроші, але поки що ніхто не зміг зрозуміти, для чого це було зроблено, адже команда на той момент не потребувала гостро форварда, а тим більше нападника такого типу, як Яремчук. Більше того, у Бельгії всі знали, що у Яремчука складний характер і він може влаштувати проблеми у роздягальні, якщо не гратиме стабільно.


Багатьом це було зрозуміло вже одразу після трансферу, але зрештою винним виявився саме українець. Саме його критикують місцеві експерти та вболівальники клубу, а головний тренер розповідає про те, що резервісти ніяк не можуть посилити гру клубу у складні моменти. Одна річ забивати, коли "Брюгге" вже виграє в аутсайдера, а інша – коли граєш із клубом рівня "Юніона" і потрібно використовувати будь-який момент біля чужих воріт.


"Брюгге" давно хотів купити Яремчука, але обставини сильно змінилися



Є ряд важливих причин, через які не вдалося швидко пробитися в основу і заграти в "Брюгге" так, як від нього цього чекають. А чекають, що Яремчук забиватиме якщо не в кожній грі, то просто стабільно.


1.У Бельгії давно ходили чутки про інтерес "Брюгге" до Яремчука. Влітку 2021 року Роман міг би перейти в цей клуб, але, по-перше, він сам мріяв пограти в сильнішому чемпіонаті, по-друге, у "Брюгге" на той момент не було таких грошей, які запитував "Гент". Гроші з'явилися цього року завдяки продажу низки гравців та призовим від УЄФА. Психологічно для Яремчука це таки крок назад і йому треба було звикнути до цієї думки.


2. Бачити Яремчука у команді хотів уже екс-тренер "Брюгге" Філіп Клеман, який зараз працює у "Монако" (з січня). Він працював у бельгійському клубі 2,5 роки, тому чудово був знайомий з можливостями Яремчука. Роман чудово підходив під схему 4-3-3, яку Клеман використовував у "Брюгге". Це була б така сама ситуація, як і у "Бенфіці", де Яремчука хотів бачити в команді як президент, так і головний тренер. Але Клеман пішов, а Альфред Шредер, який прийшов замість нього, грав уже за іншою схемою - 3-5-2. Карл Хуфкенс, який був його помічником, а влітку був призначений головним тренером "Брюгге", фактично нічого не змінював у плані тактики. Говорять навіть, що саме Хуфкенс і був тим, хто визначав склад та тактичну схему на гру. І в це охоче віриться з огляду на серйозні провали "Аякса" цього сезону (саме туди пішов Шредер).


Але схема 3-5-2 не підходить Роману (принаймні, той її варіант, яким грає Хуфкенс). Тут уже Яремчуку приділяється роль форварда, який обмежений у діях. Як це було в "Бенфіці" за Верісімо, коли Яремчук за звичкою намагався то зміститися на фланг, то опуститися ближче до центру поля в пошуках м'яча. Але його завдання полягало в тому, що в потрібний момент бути в потрібному місці у штрафному майданчику. А із цим були проблеми.


Іноді "Брюгге" грає і за схемою 4-3-3, але тут на флангах атаки виходять швидші та технічні форварди/вінгери, тому залишається лише одне місце в атаці – у центрі. І за цієї схеми Ютгла також себе добре виявив, тому немає сенсу його міняти на Яремчука.


3. І ще одна важлива причина, пов'язана з вищезазначеною. Справа в тому, що у "Генті" Яремчук не лише грав за іншою схемою і мав інші завдання на полі. У цій команді у Романа була свобода дій, "Гент" часто грав на контратаках і точно не був командою, яка більшу частину часу проводила на чужій половині поля. У "Бенфіці" все було зовсім інакше. Суперники закривалися у своєму штрафному майданчику і не давали вільно приймати м'яч і бити по воротах.


У чемпіонаті Бельгії схожа ситуація. У більшості матчів у "Брюгге" значна перевага у володінні м'ячем, але це не завжди допомагає здобути позитивний результат. Як це було у програному матчі з "Вестерло" (0:2). Показово, що у цій зустрічі Яремчук вийшов в основному складі. Як і у програному матчі зі "Стандардом" (0:3).


4. Яремчук прийшов у команду вже протягом сезону. Так, він мав певну ігрову практику в "Бенфіці", але це зовсім не те. У "Брюгге" новий тренерський штаб, нові гравці, нова команда... І сам Роман розуміє, що Карл Хуфкенс вже зробив ставку на Ютглу, який встиг виправдати довіру. Другий форвард при цій схемі (3-5-2) найчастіше іншого типажу - швидкий і більш технічний. Тому конкурентами за місце в основі номінально можна вважати Ютглу та Ларіна.


5. І останнє, але не менш важливе. Яремчук був зіркою у "Генті" і багато в чому гра будувалася довкола нього. Партнери по команді активно шукали Яремчука на полі, він був одним із лідерів команди, як на полі, так і в роздягальні (можна згадати історію зі звільненим Ласлом Болоні, якого критикував Роман). У "Бенфіці" Яремчук був у тіні Нуньєса та багатьох інших гравців атаки (і не лише атаки). Він так і не став зіркою чи навіть важливим гравцем команди. Тож там, де тренери іншим гравцям давали другий шанс, Яремчука просто посадили на лаву запасних.


У "Брюгге" ситуація не зовсім така. У команді є зірка – Ханс Ванакен – але він гравець центру поля, капітан і багаторічний лідер, який давно міг перейти у сильніший чемпіонат та клуб, але залишається вірним "Брюгге". А ось в атаці багато новачків: Рафаель Оньєдіка, Ферран Ютгла, Кайл Ларін, а також певною мірою Камаль Сова, який хоч і перейшов у "Брюгге" влітку 2021 року, але не грав за Шредера та Хуфкенса, бо був відданий в оренду в АЗ взимку (і непогано себе там проявив). Ну і не забуватимемо про юного норвежця Антоніо Нуса, який також перейшов у "Брюгге" влітку 2021 року, але минулого сезону виступав за молодіжну команду (саме тому Карл Хуфкенс, який також працював у дублі, чудово знайомий з можливостями цього гравця). Ще є форвард Даніель Перес, але він поки що грає тільки за дубль. Також в команді є ще вінгери Ноа Ланг, Тейджон Бьюкенен, Андреас Сков-Ольсен.


Конкуренція у "Брюгге" в атаці величезна, але ніхто не гарантував Яремчуку стабільну ігрову практику у всіх турнірах (принаймні, я такої інформації не зустрічав). А ось Феррану Ютгле гарантували (насамперед участь у матчах Ліги чемпіонів), про що він буквально цього тижня розповів в інтерв'ю УЄФА. Саме тому він наважився піти з "Барселони" до бельгійського клубу.


Зрозуміло, що це умовно. Якби Яремчук забивав стільки ж, скільки Ютгла, то він би стабільно грав в основі. Оскільки Роман результативністю не вражає, то він у кращому разі виходить на заміну у важливих матчах, а також в основі в поєдинках зі слабкими суперниками.


Резюмуючи, хочу зазначити, що Яремчук має реальні проблеми з результативністю. Але, як на мене, вони більше пов'язані з психологією. У "Генті" Роман мав періоди, коли він не міг довго забити, але все одно стабільно виходив в основі, оскільки там фактично не було альтернативи Яремчуку. У "Брюгге" занадто велика конкуренція в атаці, тому така ситуація не повториться.


Коментуючи гру Яремчука в "Брюгге", один із місцевих експертів сказав, що поки що все виглядає так, ніби Роман зробив усім ласку, повернувшись до Бельгії, і він ще не зрозумів, що треба буде доводити все наново. І доки він це не усвідомлює, у Яремчука будуть ігрові проблеми.


При цьому хочу сказати, що у Яремчука досить багато моментів, щоб забивати голи (просто подивіться огляд матчу з "Вестерло"), але... Поки що Роман йде тим шляхом, яким він пішов у другій частині сезону в "Бенфіці" коли не міг скористатися отриманими шансами, не забиваючи голи, через що клуб втрачав очки. Все це розчаровує Карла Хуфкенса, котрий розуміє, що тут і зараз Яремчук не може посилити команду.


Безумовно, у всьому цьому є провина самого Яремчука, який має попрацювати над реалізацією, але й у "Брюгге" мали враховувати нюанси характеру Романа та те, як він впишеться у ігрову схему команди. Цілком імовірно, що Яремчуку буде потрібно багато часу на те, щоб заграти в новій команді (якщо взагалі вдасться це зробити в "Брюгге"). І цей час у нього міг би бути під час паузи на чемпіонат світу, коли клуби гратимуть контрольні матчі. Якби не одне але…


Як виявилося, у Бельгії не дарма переживали, що Роман проявить свій складний характер у "Брюгге". Буквально у п'ятницю цього тижня на ранковому тренуванні Яремчук публічно висловив своє невдоволення тим, що він знову не потрапить до основного складу. Українець розраховував на стабільну ігрову практику в "Брюгге", але натомість не вийшов на поле навіть у матчі-відповіді з "Порту", який був розгромно програний (0:4). Тобто Карл Хуфкенс відверто вважає, що Яремчук не готовий зараз посилити атаку. А сам Роман виявився не готовим до того, що йому треба буде битися за місце у основному складі.


Після такої витівки Карл Хуфкенс вирішив виключити Яремчука із заявки на сьогоднішній матч з "Остенде". Як повідомляють місцеві інсайдери, тренер "Брюгге" спочатку не був прихильником купівлі Яремчука, особливо вже після старту сезону, але був готовий до такої поведінки Яремчука і вирішив відразу ж поставити на місце українця. Перспективи Романа у "Брюгге" тепер ще туманніші, ніж до цього… А найбільше розчароване керівництво клубу, адже вони платили 16 мільйонів євро не за те, щоб зірковий новачок влаштував проблеми у роздягальні.


Антон Прокопов