19 грудня 2023 21:21

Венгер відповів на критику розширення клубного чемпіонату світу

Арсен Венгер навів як приклад довгу й успішну кар'єру Кріштіану Роналду і Ліонеля Мессі як аргумент на захист нещодавно розширеного Клубного чемпіонату світу.


Змагання ФІФА, в якому зустрічаються найкращі клубні команди з кожного континенту, буде розширено до 32 команд з 2025 року, а сам турнір буде проводитися раз на чотири роки, а не щороку.

Відповідно до формату, європейські клуби посядуть 12 із 32 місць на турнірі, а решту 20 місць розподілять між регіонами КОНМЕБОЛ (Південна Америка), КОНКАКАФ (Північна, Центральна Америка і Карибський басейн), АФК (Азія), КАФ (Африка) і ОФК (Океанія).


«Я вважаю, що дві головні сили в нашій грі – це країни і клуби, і є логіка в тому, що клуби і ФІФА вирішили організувати Клубний чемпіонат світу, який за форматом буде схожий з національним чемпіонатом світу.


Позитивний вплив, який це матиме на клуби, буде величезним, тому що це збільшить ресурси клубів по всьому світу для розвитку і конкуренції.


У Європі нам пощастило, але важливо, щоб ми зробили футбол по-справжньому глобальним, і це створить шанс для інших клубів прогресувати, це справжня мета.

Це дасть більше можливостей більшій кількості гравців по всьому світу виступати на найвищому рівні. Я відчуваю, що футбольні вболівальники дуже чекають, що їхні клуби змагатимуться на світовій арені.

Я розумію, що футбольний календар дуже насичений, але це змагання, яке буде проводитися раз на чотири роки, і, звісно ж, потрібно поважати період відпочинку під час змагань і після них. У футболі є попит на великі змагання, і це змагання отримало хорошу підтримку.

За останні 20 років рівень добробуту гравців також значно зріс, якщо поглянути на профілактику травм, відновлення, харчування та досягнення в галузі медичних технологій. Це незрівнянно порівняно з тим, що було раніше.


Також VAR допомогла захистити гравців, оскільки футболісти знають, що не зможуть уникнути покарання за невдалі підкати, які призводять до травм. Тож загалом у сфері соціального забезпечення відбулися величезні поліпшення, і ми хочемо продовжувати цей прогрес.


Ми бачимо гравців, які отримують світові нагороди, як-от Ліонель Мессі, Кріштіану Роналду, Карім Бензема – всі вони старші за 35 років.

І немає нічого незвичайного в тому, що міжнародна кар'єра триває понад 20 років. Не так давно це було неможливо», – сказав Венгер.