21 листопада 2023 14:19

Олександр КОСИРІН: "Момент із пенальті залишиться на совісті арбітра"

В заключному поєдинку групового етапу відбору на Євро-2024 національна збірна України з футболу зіграла внічию в Леверкузені з італійцями (0:0) й не пробилася напряму до фінальної частини континентального чемпіонату.


В розмові з кореспондентом Sport.ua колишній нападник національної збірної України Олександр Косирін розповів, що перешкодило нашим футболістам вразити ворота «Скуадри Адзурри»:


– Під час вчорашньої телетрансляції мене не полишало відчуття, що ми знову наступаємо на ті ж граблі. Зокрема, чому не діяли з такою самовіддачею в першому програному поєдинку з італійцями, переконаний, тоді б уникли залежності від результату останнього протистояння. Ба більше, вчора італійців, які вміють майстерно оборонятися, влаштовувала навіть нічия.


– На вашу думку, в Леверкузені українська збірна награла на перемогу?
– Складно дати вичерпну відповідь. В першому таймі явно переважали італійці, хоча здавалося саме вони повинні були думати про оборону. Але нинішня «Скуадра Адзурра» сама грає і дозволяє це робити суперникам. Інша справа, що вчора номінальні господарі до перерви не знайшли контраргументів проти швидкісних передач візаві. Втім, можливо таким був план на поєдинок: не пропустити гол в дебюті, поступово відсунути гру від своїх володінь, а вже потім постаратися змусити опонентів помилятися.


– І в другому таймі суперництво вже точилося на зустрічних курсах.
– Так, але запам'яталися лише два загострення біля воріт гостей за участю Мудрика, який спочатку програв дуель Доннаруммі, а в компенсований час рефері чомусь не призначив пенальті. Нехай це буде на його совісті. Звісно, цього недостатньо, аби розраховувати на звитягу в протистоянні з чинним чемпіоном Європи.


– Свого часу ви тішили результативністю виступаючи на вістрі атаки в УПЛ. На ваш погляд, що завадило вчора українцям відзначитися біля воріт італійців?
– В нас попереду були задіяні Мудрик, Циганков та Довбик, які зараз на видноті в своїх клубах, що представлені в топ-чемпіонатах. Думаю, що на рівні збірних їм ще бракує зіграності, впевненості в своїх силах. Це особливо кидалося в вічі наприкінці поєдинку, коли італійці втомилися, захищалися великими силами й мріяли про те, щоб тільки не пропустити. Ось тут нашим й забракло виконавчої майстерності, розрізних передач, які б зробили шлях до воріт суперника коротшим. В такі ключові моменти однієї самовіддачі, щоб дотиснути опонента, вже недостатньо.


– Не завоювавши прямої путівки на Євро-2024, тепер вся надія на стикові матчі.
– Багато залежатиме від жеребкування, але я відчуваю, що все буде гаразд. У нас боєздатна збірна з непоганим підбором виконавців, багато з яких виступають у відомих закордонних клубах, тому весною будуть в належному ігровому тонусі. Та й представники «Шахтаря» будуть в необхідних кондиціях, бо братимуть участь в єврокубках. Тому, як на мене, цього разу в раунді плей-офф умови диктуватимуть українці. І робитимуть це впевнено.