7 вересня 2023 14:26

Олег ШЕЛАЄВ: "Якщо не буде "фізики", план на гру з Англією одразу зламається"

Збірна України продовжує боротьбу за путівку на Євро-2024. У вересневій програмі відбору два матчі: 9 вересня – з Англією (початок – о 19:00), та 12-го числа – із Італією (початок – о 21:45). З чим підійшла до цих поєдинків наша національна команда, та які перспективи має, Footboom спитав у екс-гравця збірної України, учасника ЧС-2006 Олега Шелаєва.


"Тоді не було безмежного бажання"


- Ми не бачили національну команду з червня, тому порівнювати її нинішній стан з тим, який був три місяці тому, непросто, - зазначив Шелаев. – Якщо по кадрам, то перше, на що звертаєш увагу, так це на приїзд до збірної Кривцова, який стабільно грає за "Інтер Маямі" і здатний скласти конкуренцію в обороні, а також на втрату через травму Шапаренка. Якщо судити по матчах поточного чемпіонату України, то у наших команд відсутня хороша швидкість і немає нормальної динаміки в діях. Тобто, готовність є, але вона поки що не найкраща.


- У виїзному поєдинку з Англією збірна України програла з рахунком 0:2. Наскільки по грі був той результат?

- Я добре пам’ятаю, що в перші півгодини гра була тягуча, але потім англійці забили два голи і почали діяти, згідно рахунку, не витрачаючи зайвих сил. Безумовно, на футбол у виконанні нашої національної команди вплинув той факт, що її очолював тимчасовий тренерський штаб. За рахунком виїзний матч з Англією ми завершили пристойно, а от щодо гри, то Сергій Ребров висловив потім зауваження і зазначив, що не було важливого компоненту – безмежного бажання битися за успіх, і це було показово, коли у ворота збірної України забивався другий м’яч…


"Довбик не став своїм"


- В якій лінії у "синьо-жовтих" найбільші проблеми?

- Напевно все-таки в нападі. Яремчук тільки-но перейшов у "Валенсію", і невідомо, як він там адаптувався, як себе почуває. Не став поки що повноцінно своїм в атаці збірної України Довбик. У нього були вдалі матчі, але, коли він виходив на заміну. Такого, щоб Артем провів на рівні два-три поєдинки за національну команду, ще не траплялося.


- Кого ви бачите у воротах збірної України в найближчому матчі – з Англією?

- У всіх трьох наших голкіперів є хороші якості, і назвати однозначно першого номера важко. У Трубіна зараз особливий період – він тільки перейшов у "Бенфіку", адаптується там, і певний період вже не грає. Бущан, навпаки, багато грав за "Динамо" і часто рятував ворота столичної команди. А є ще й Лунін. То ж, я вважаю, що Сергій Ребров буде вирішувати, кого ставити у ворота, згідно стратегії гри проти Англії. Потрібно вирішити, що найбільш важливим стане у діях голкіпера проти англійців – гра на виходах, чи фактор початку атак від воріт.


- Найбільш проблемною лінією збірної України ви назвали атакуючу. Хто має найкращий шанс вийти на вістрі команди проти Англії?

- Це непростий вибір для тренерського штабу. Напевно, все-таки, у стартовому складі вийде Яремчук, який отримав новий стимул у такому клубі, як "Валенсія".


"Всі мають кредитну історію..."


- В якому стані нині наші легіонери?

- Окрім Циганкова і Забарного, всі інші мають нестабільні перспективи у своїх командах, і їм ще треба буде вигризти собі місце в стартовому складі. Циганков, безумовно, став одним з лідерів "Жирони" і отримав, що дуже важливо, кредит довіри. Такий же бонус наразі має Забарний. Образно кажучи, у кожного футболіста є своя кредитна історія, як у банку. Потрібно такий собі імідж створити, щоб навіть у разі однієї-двух невдалих ігор не випасти з "основи". У Циганкова це вже є, а Забарному залишилося пристойно зіграти ще, хоча б, два-три матчі за "Борнмут".


- До лав збірної України цього разу викликані футболісти тільки трьох клубів УПЛ – "Шахтаря", "Динамо" і "Дніпра-1"…

- Тренер має право визначати стратегію, але він повинен пояснити футбольному керівництву, чому покладається саме на футболістів цих команд. Наприклад, чому в національну команду залучений Конопля, який наразі не виходить в "основі" "Шахтаря". Тренер говорить: цей гравець мені потрібен, і все. Також можна знайти пояснення, чому не викликаний в збірну Малиновський, і так далі.


"Сподіваються на нічию"


- В якому стані нині, на ваш погляд, перебуває збірна Англії?

- В тому ж, що й ми. Сезон в АПЛ вже стартував, це винятковий турнір, тому достатньо навіть пари турів, щоб футболісти були в тонусі. Тим більше, що наразі англійці ще не мають втоми, притаманної для фінішу сезону, але мають, що також дуже важливо, право на помилку. Що я маю на увазі? Те, що у збірної Англії вже є пристойний очковий запас і в плані стратегії вона може дозволити собі якісь турнірні втрати по ходу осінньої кампанії відбору Євро-2024.


- На який результат в поєдинку з Англією може розраховувати збірна України?

- Всі сподіваються на нічию у цьому матчі. Зрозуміло, що навіть у грі з дуже сильним суперником можна забити, закритися, і спробувати зберегти результат. Думаю, що багато чого буде залежати від того, що нам дозволить збірна Англії. А якщо більш конкретно, то збірній України треба хоча би не поступитися у фізичній готовності, бо якщо ви не на одному рівні з суперником фізично, то розраховувати на щось хороше ніяк не можете, і весь тренерський план на гру одразу зламається.


Фото - Footboom