5 вересня 2023 21:00

Віталій МИКОЛЕНКО: "Шанси на реванш у матчі з Англією в нас є"

Захисник англійського «Евертону» й збірної України Віталій Миколенко відповів на запитання прес-служби УАФ про підготовку національної команди до поєдинків кваліфікації Євро-2024 проти Англії та Італії.


— Віталію, збірна збирається в цьому кваліфікаційному циклі вже втретє. Які відчуття в тебе від приїздів у команду?


— Щоразу, коли я приїжджаю до збірної, кажу: «Лише позитивні емоції». Радий всіх бачити — і хлопців, і тренерський штаб.


— Зараз клубний сезон і в Англії, і в Україні лише набирає обертів. Як ти оцінюєш свій функціональний стан?


— Початок сезону видався для мене не найкращим. Було невелике пошкодження, але зараз я вже в строю, тому я тут. Відчуваю, що перебуваю в хорошій функціональній готовності. Але про клуб зараз не думаю — лише про збірну.


— Після трьох матчів у групі в нас шість очок. Дві перемоги у протистояннях із Мальтою та Північною Македонією й поразка від Англії. Як ти вважаєш, це справедливий результат?


— Ми так зіграли, і це, напевно, закономірно. Зараз ми майже всі зібралися тут, і наша ціль — наступний матч.


— З англійцями ми останнім часом зустрічалися кілька разів. Поки що зіграти на рівних із ними не вдається. Це наш рівень такий, чи існують інші причини?


— Давайте не будемо лукавити. В англійців набагато кращий підбір виконавців, ніж у нас. Тож останні два поєдинки з ними, коли і я грав, не склалися. Але я думаю, що колись має вийти. Головне — правильно підготуватися. Шанси на реванш з Англією в нас є.


— Що наша збірна може протиставити англійцям?


— Поки що з тренерським штабом ми матч з Англією не обговорювали. Але я думаю, що з такими командами треба мати правильний план, який слід виконувати. Якщо на полі в нас буде дисципліна — усе буде добре.


— Й Англія, й Італія — це команди, які належать до екстракласу...


— Ми будемо протистояти за три дні двом топ-збірним. Буде важко, але ми для того сюди й приїхали, щоб із ними битися.


— Англія й Італія мають різний стиль гри. Якому ми більше можемо протистояти?


— Можу лише сказати, що італійський футбол більш дисциплінований і тактичний, а англійський — міцний в обороні й трохи більше індивідуальний в атаці.


— А як твої одноклубники сприймають цей матч?


— Не буду казати хто, тому що на них образиться Джордан, але мої одноклубники сказали, що вболіватимуть за мене. Це були саме англійці. І це мені додає наснаги.


— Із Сергієм Ребровим ти працював колись у київському «Динамо», тепер проводиш уже другий збір у національній команді. Що він дає такого, чого не було в інших тренерів?


— Загалом порівняно з іншими фахівцями стало більше тактики. Також багато уваги приділяється дисципліні на полі й грі по позиціях. Щодня я навчаюся чогось нового. Кожне тренування — це як виклик. Будеш погано працювати — і можеш завтра не зіграти.


— У поєдинку з Вірменією ти забив свій перший м'яч за збірну. Може, плануєш другий забити саме Англії?


— Я сказав Джордану, що якщо заб'ю — дуже радітиму.


— Чи, можливо, краще зіграти на нуль?


— Я б вибрав забити англійцям і зіграти на нуль.


— Ми будемо проводити домашній матч у Вроцлаві, де є чимало українців. Дуже хочеться, щоб уболівальники заповнили трибуни. Наскільки взагалі цей фактор буде важливим?


— Він дуже важливий. Коли ми грали на «Вемблі», нам було дуже важко психологічно. А зараз ми граємо на умовно домашній арені, тому я сподіваюся, що за нас палко вболіватимуть, а ми віддячимо прихильникам хорошою грою. Приходьте на матч у Вроцлаві і підтримуйте нас! Слава Україні!


Нагадаємо, що матч відбору Євро-2024 між збірними України та Англії відбудеться 9 вересня (початок — о 19.00 за київським часом).