25 серпня 2023 13:49

Олександр КОСИРІН: "У матчі з Бешикташем побачив найкращу гру київського "Динамо" останнім часом"

Невдалим, за рахунком, видалися для українських команд перші ігри плей-офф раунду Ліги Європи та Ліги Конференцій. Луганська Зоря провела гостьовий поєдинок у Празі, поступившись місцевій Славії, а київське Динамо у номінально домашньому матчі у Бухаресті, програло у компенсований час турецькому Бешикташу. Обговорити усі значущі моменти цих ігор ми попросили екс-футболіста національної збірної України Олександра Косиріна.


– Почнемо з матчу у столиці Румунії, де Динамо приймало Бешикташ. За оцінками експертів, фаворитом у цьому протистоянні був турецький клуб. Що побачили на полі, у цьому суперництві?


– Побачив найкращу гру київського Динамо за останній час, може бути найкращий матч у 2023 році. Я дивився матч як уболівальник, і від цієї зустрічі неможливо було відірватися. А вже за рахунку 2:2 пішов такий відкритий футбол, що аж дух захоплювало. Виграти могли як кияни, так і турецька команда. Але в черговий раз помилився Сидорчук, пішла відповідь, і Бешикташ у компенсований час вирвав перемогу.


– З чим ви пов’язуєте таку сильну гру Динамо, адже ще нещодавно у матчах із Арісом кияни виглядали дуже блідо?

– Тут сукупність чинників. Думаю, що фізично команда готова та за рахунок ігор вкотилася в сезон. За своїм досвідом скажу, що багато залежить від суперника. Сильний суперник і сам грає і дає грати опоненту. А Бешикташ, як бачимо – серйозний противник. Та наші гравці розуміють, що відступати нема куди – всі хочуть пробитися до групи Ліги конференцій.


– Але, за всіх позитивних моментів, центральні захисники української команди Попов та Сирота продовжують помилятися. Попов привіз пенальті, та й за другого пропущеного м’яча не дограв до кінця з Коллі, який вбив м’яч у ворота після кутового. А Сирота, на 78-й хвилині, просто дарує м’яч Фернандешу, який вискакує віч-на-віч із Бущаном. Як можна вигравати найважливіші матчі із такими захисниками?

– Усі ми розуміємо, що під час війни сильні легіонери до нас не поїдуть. Потрібно виховувати своїх гравців. Молоді хлопці помилятимуться і на цих помилках навчатимуться. Як говорив Семен Альтман: не помиляється той, хто нічого не робить. Так, ви назвали ключові моменти гри, ці помилки усі бачать і вони впливають на результат. Зрозуміло, що й Попов із Сиротою нервують. Потрібно аналізувати ці ситуації разом із тренерським штабом.


– А ось атака Динамо порадувала. За рахунок чого кияни створили безліч моментів біля воріт Гюнока?

– За рахунок осмисленої гри. Динамівці діяли на високих швидкостях, постійно змінюючи фланги атак. Мене порадував Микола Шапаренко. Він пропустив майже рік після тяжкої травми та реабілітації. Коля забив шикарний м’яч, часто роздаючи класні передачі.


– У післяматчевих коментарях турецькі гравці сказали, що довгі передачі м’яча, переводи з флангу на фланг, доставили безліч проблем Бешикташу. Чи так це?

– Так, тут виокремлю Дубинчака та Караваєва. Фланги у Динамо у цій зустрічі працювали. Та й гол класний Караваєв заробив, пробивши влітку. Але, втрутився VAR. Відмотали плівку назад і знайшли офсайд на бровці.


– А з молодих хлопців – Волошин чи Ванат вам сподобалися?

– Мені так. Волошин гол забив, та й дуже корисно діяв у півзахисті. Ванат постійно мучив захист Бешикташа, міг забити в одному з епізодів. Переконаний, що за цими хлопцями майбутнє київського Динамо.


– Луческу до 89-ї хвилини зустрічі зробив лише одну заміну. Адже Сидорчук помилявся постійно, адже його цілком міг замінити той же Бражко. Плюс, здалося, що Діалло з Беніто, що вийшли на заміну, нічого корисного команді не дали.

– Капітан Динамо недозволено багато помилявся. Він кидав центр поля, обрізається, а його команда пропускає гол у компенсований час. Поки що, глобально, нічого страшного не сталося. Буде гідна реалізація гольових моментів у Динамо у Стамбулі, вони вийдуть до групового турніру. Щодо замін, то важко було всім. За нічиєї 2:2 Луческу не хотів нічого кардинально не змінювати. Матч давався, а вийти на заміну у такому протистоянні зовсім непросто.


– Як головний висновок щодо гри Динамо можна зробити?

– Якщо судити, як глядачеві, то мені гра динамівців дуже сподобалася. Не хотів, щоб матч закінчувався. Гарно грало Динамо. Якби так діяли наші хлопці завжди – я купив би абонемент на їхні зустрічі.


– Які шанси команди на вихід до групи?

– Рівні – 50 на 50%. Так, у Стамбулі у Бешикташа буде шалена підтримка своїх фанатів. Головне, треба реалізовувати свої гольові моменти. Та й фарт би не завадив динамівцям. Ми пам’ятаємо, що Динамо вже обігравало Бешикташ у єврокубках, тепер це потрібно повторити.


– Перейдемо до луганської Зорі. Вона грала у Празі, де Славія зовсім недавно вибила Дніпро-1 із Ліги Європи. Історія повторюється?

– Видно, що Славія – дуже сильний колектив. Поки що ні Зоря, ні Дніпро-1 не готові грати на цьому рівні. Що говорити, якщо Динамо та Шахтар мають величезні проблеми в єврокубках. Але під час війни вже добре, що наші команди взагалі грають у єврокубках на цьому рівні. Звичайно, посилення Зорі явно не завадить. Але це все буде після нашої спільної перемоги. З легіонерів до нас не приїдуть топові гравці, і зараз надається шанс молодим футболістам.


– У цьому поєдинку чудово проявив себе голкіпер Зорі Микита Турбаєвський. Йому 21 рік і він вихованець донецького Шахтаря. Під Трубіним він не мав шансів проявити себе, а тепер він сяє на європейських стадіонах. У Празі він відбив 10 (!) ударів у площину воріт.

– Так, це чудовий приклад. Тепер йому необхідно на нуль відіграти у зустрічі у відповідь. Так, це непросто, але на це потрібно налаштовуватись. Про Турбаєвського заговорили, але треба прогресувати далі.


– Чи зможе Зоря відіграти два пропущені м’ячі?

– Відіграти можна, але потрібно активніше грати в атаці. Багато чого у луганчан не виходило. Зоря майже нічого не створила біля воріт Славії.


– Вам сподобалася гра форварда Зорі Герреро?

– Так, панський форвард сильний, як індивідуально, так він добрий і в командних взаємодіях. Він цілком міг би посилити як Шахтар, так і Динамо.


– Минули ігри додали оптимізму перед зустрічами у відповідь?

– Безперечно. Ми побачили відкритий футбол, як кажуть, без воріт. Особливо мене вразила гра в Бухаресті, її дивився, не відходячи від телевізора. Вже чекаю на гру в Стамбулі на Vodafone Arena. Та й на Зорю подивимося із задоволенням.