21 серпня 2023 08:27

Офіційно: Ваї – гравець "Ланса"

Відкриття минулого сезону в Лізі 1 – сенсаційний "Ланс", який став віцечемпіоном і фінішував одразу позаду гегемона ПСЖ, здійснив досить гучний трансфер за французькими мірками. Уклавши п'ятирічний контракт із 20-річним форвардом Елі Ваї – нападник, який відзначився торік покером у складі "Монпельє" в матчі проти "Ліона", має замінити в ростері "криваво-золотих" бельгійця Лоїса Опенду. Продаж Опенди в "РБ Лейпциг" перед стартом нового сезону став для "Лансу" новим трансферним рекордом.


Елі Ваї почав займатися футболом у шість років, його першим клубов став скромний "Сюренс" (раніше там зростав Нголо Канте), у тринадцятирічному віці Елі перебрався до "Кану", а в шістнадцять років підписав перший професійний контракт із "Монпельє" і дебютував за юнацьку збірну Франції за своїм віком. Будучи гравцем "Монпельє", Ваї засвітився в Юнацькій лізі УЄФА, пройшов через усі юнацькі та молодіжну збірну Франції, зігравши на нещодавньому Євро-2023. А в Лізі 1 став другим наймолодшим бомбардиром "Монпельє", забивши дебютний гол у матчі з "Монако" у віці 18 років і 13 днів.


У позаминулому сезоні на рахунку Елі – 10 голів у 33 матчах, але по-справжньому проривним для страйкера став минулий сезон, у якому Ваї не тільки офомив перший із 2018 року покер у Лізі 1, а й сумарно настріляв 19 м'ячів у 33 іграх, додавши до них п'ять асистів (його попередник Лоїс Опенда забив на два м'ячі більше). Більше за Ваї серед французьких форвардів віком до 20 років у XXI столітті забив тільки Карім Бензема. А якщо брати футболістів, народжених у XXI столітті, саме Ваї – найкращий наймолодший бомбардир (32 голи) у топ-5 європейських національних чемпіонатів. Інші чесноти 184-сантиметрового форварда-правші – ефективність (коефіцієнт диференціала "гол/XG" становить 6,7) і швидкість – в одному з матчів Ліги 1 Елі розігнався до 35 км/год, а також UNFP Trophy за найкрасивіший гол сезону 2022-23 у чемпіонаті Франції.


– Підписання контракту з Елі Ваї – великою надією французького футболу – є ознакою великих амбіцій "Ланса". Ваї всього 20 років, але Елі, крім його сил і навичок високого рівня, випромінює великий характер і зрілість. Він прибув до нас із такого ж "сімейного" клубу, і в "Лансі" Ваї знайде бажання жити людськими пригодами і той автентичний футбол, до якого ми прив'язані. Роздягальня і клубний персонал забезпечать йому найкращі умови для акліматизації та прогресу. На нашому стадіоні "Фелікс Болларт" традиційно чути гудки поїздів, і це не збіг, що саме такий гудок ознаменував прибуття до нас такого високошвидкісного нападника, як Елі. Ласкаво просимо, вже не можу дочекатися твоїх виступів у криваво-золотих кольорах у Лізі 1 і на футбольних полях Європи, – заявив керуючий директор "Ланса" Арно Пуйє.


Контракт Ваї, на якого також претендували лондонський "Челсі" і франкфуртський "Айнтрахт", але не могли гарантувати Елі в поточному сезоні участь у Лізі чемпіонів, на відміну від "Ланса", підписаний, нагадаємо, терміном на п'ять років.