10 липня 2023 09:16

ISW: Рішення Путіна не ліквідовувати ПВК "Вагнера" ставить його у незручне становище

Фото - ua.depositphotos.com


Фахівці Інституту вивчення війни прийшли до висновку, що рішення російського диктатора Володимира Путіна не карати заколотників ПВК "Вагнер" ставить його і підлеглих у незручне становище.


Джерело: ISW

Деталі: В огляді зазначають, що українські війська провели контрнаступальні операції щонайменше на трьох ділянках фронту 9 липня.

Крім того, аналітики вказують на той факт, що невідомі особи виклали в мережу 9 липня зображення, схоже на статут ПВК "Вагнер".

"Можливо, для того, щоб представити військову компанію як професійну організацію", – припускають аналітики.

Вказується на те, що в документі підтверджено, що основоположними принципами "Вагнера" є боротьба у війні Росії в Україні "на вірній службі президенту Росії Володимиру Путіну" і "російському народу".

На думку фахівців, рішення президента Росії Володимира Путіна не карати групу "Вагнера" і не переслідувати учасників заколоту ставить його самого і його підлеглих у незручне становище.


"Залишається незрозумілим, кому вигідний витік ймовірного установчого документа "Вагнера", оскільки цей документ показує ПВК "Вагнер" професійною і більш привабливою в порівнянні з регулярними російськими збройними силами", – підсумовують в огляді.

Зазначається і те, що "Вагнер" все ще вербує нових членів у Росії, в той час, як Міністерство оборони Росії проводить конкурентну кампанію з вербування бійців "Вагнера" для підписання контрактів з МО РФ.

Аналітики додають: рішення Путіна не розпускати ПВК "Вагнер" – раніше найбільш боєздатну силу Росії – ускладнює для Путіна та російських силовиків розуміння того, як взаємодіяти з "Вагнером", його лідерами і бойовиками.

Ключові висновки ISW за 9 липня:

WSJ повідомив, що українські сили намагаються послабити російську оборону перед звільненням території, погоджуючись на повільніший темп просування.


Байден заявив, що Україна не може вступити до НАТО, поки не закінчиться війна Росії в Україні.


Російські війська провели обмежені наземні атаки на північ від Сватового та на південь від Кремінної.


Українські та російські війська продовжили контрнаступальні операції в районі Бахмута.


Російські та українські війська продовжили наземні атаки на лінії Авдіївка-Донецьк, і станом на 9 липня російські війська просунулися вперед.


Українські сили продовжували наступати в районі адміністративного кордону Донецької та Запорізької областей і продовжували контрнаступальні операції на заході Запорізької області.


За повідомленнями, російські війська продовжували відновлювати раніше затоплені позиції на східному (лівому) березі Дніпра в Херсонській області.


Російські джерела звинуватили українські сили в обстрілі мосту через Керченську протоку.


За повідомленнями, Міністерство оборони Росії приймає найманців "Вагнера" на контрактну службу в Молькіно (Краснодарський край).