29 березня 2023 16:11

ЗМІ: Абрамович таємно фінансував "Вітес"

Стало відомо, що Роман Абрамович таємно фінансував «Вітесс».


The Guardian із посиланням на злиті документи повідомляє, що колишній власник "Челсі" спочатку таємно брав участь у поглинанні футбольного клубу з Нідерландів, а після цього продовжував фінансувати його.


Документи, на які спирається The Guardian, показують щонайменше 117 млн. євро таємного фінансування для поглинання «Вітеса», яке проходило через низку компаній, зареєстрованих у непрозорих офшорних податкових гаванях.


«Вітесс» почали підозрювати у зв'язках із «Челсі» під час поглинання у 2010 році колишнім грузинським футболістом Мерабом Жорданією. На першій прес-конференції він назвав Абрамовича своїм другом, але заперечував причетність олігарха до покупки.

Підозри у зв'язках з «Челсі» не зникли і після поглинання, оскільки лондонці використовували «Вітес» як клуб-партнер, куди гравці йшли в оренду. Наприклад, через «Вітесс» пройшли Неманя Матіч та Мейсон Маунт.


Підозри не зникли і після відходу Жорданії 2013-го. Тоді власником клубу став російський бізнесмен та соратник Абрамовича Олександр Чигиринський, який уже був залучений до справ клубу.


У 2017 році The Guardian повідомив, що у поглинанні «Вітеса» брали участь помічники Абрамовича, які працюють в офісі «Челсі» на «Стемфорд Брідж». "Челсі" тоді дав короткий коментар: "Ми підтримуємо тісні робочі відносини з "Вітессом", як і з іншими клубами".


Правила УЄФА вимагають, щоб клуби, які грали один проти одного, перебували у незалежному володінні та управлінні «для забезпечення цілісності змагань», і щоб «жодна фізична чи юридична особа не могла контролювати більш ніж один клуб, який бере участь у турнірі УЄФА».


Витік документів показує, що Абрамович фінансував витрати «Вітеса», надавши до кінця 2015 року низку кредитів на суму щонайменше 117 млн. євро. Це величезні інвестиції, оскільки загальний оборот клубу у 2014-15 роках становив 14 млн євро.


Кредитні угоди та інші документи підтверджують, що компанія Marindale Trading, зареєстрована на Британських Віргінських островах і належить Чигиринському, фінансувала поглинання та клуб.


Вони також показують, що Marindale сама отримала низку багатомільйонних кредитів, які були оформлені через організації у різних податкових гаванях. Як зазначає The Guardian, мабуть ці кредити були надані Абрамовичем.

У серпні 2010 року компанія Ovington Worldwide, зареєстрована на Британських Віргінських островах (далі – БВО), дала 20 млн євро в борг компанії Trigonia Anstalt, зареєстрованій у Ліхтенштейні, яка, згідно з документами, була пов'язана з Чигиринським.


Ovington Worldwide належала іншій компанії з БВО, Electus Investments, яка контролювалася Sara Trust. А Абрамович був єдиним бенефіціаром Sara Trust і, отже, кінцевим бенефіціаром компанії Ovington на БВО, яка позичила гроші Trigonia.


Того ж дня, коли Ovington позичила 20 млн євро компанії Trigonia, інша компанія, пов'язана з Чигиринським – Limburg Holdings, зареєстрована у Белізі, – надала кредит компанії Marindale Trading.


Десять днів потому Marindale позичила таку саму суму, як і Ovington, – 20 млн євро – компанії Жорданії, яку використовували для покупки «Вітеса». Ця сума більш ніж покрила узгоджену ціну купівлі клубу, яка становила 6 млн. євро і зросла до 8 млн. євро.


Протягом трьох років, коли Жорданія володів «Вітессом», було видано п'ять позик на мільйони євро, які йшли за тією ж схемою.


Компанія Абрамовича, Ovington, позичила гроші пов'язаної з Чигиринською компанії Trigonia, потім Limburg Holdings позичала Marindale Trading, яка давала таку саму суму грошей холдинговій компанії Жорданії для «Вітеса» – майже завжди в той самий день.


У цих перших серіях позик документи не показують, що Trigonia перевела гроші Limburg, яка потім надала позику Marindale. Але документи та збіг дат та цифр свідчать про те, що гроші йшли від компанії Абрамовича Ovington через компанії, пов'язані з Чигиринським, до «Вітеса».


Варто зазначити, що два розслідування, проведені Нідерландською футбольною асоціацією, не змогли виявити жодних фінансових зв'язків між Абрамовичем та «Вітесом» і дійшли висновку, що російський олігарх не мав жодного управлінського впливу на «Вітесс».


«Вітесс» за своїх тодішніх власників та «Челсі» за Абрамовича неодноразово заперечували причетність олігарха до фінансування нідерландського клубу.