5 грудня 2022 10:07

Тіте: "Унікальність цього чемпіонату – необхідність швидко відновлюватись після високоінтенсивних матчів"

На передматчевій прес-конференції перед поєдинком 1/8 фіналу ЧС-2022 зі збірною Південної Кореї, головний тренер збірної Бразилії Тіте говорив не так про майбутній матч, як про лазарет своєї команди і побажав здоров'я Пеле:


– Мені не подобається чути брехню, сказану з поганими намірами – ми ніколи не наражаємо гравця на ризик, а брехуни та хейтери можуть піти і зайнятися чимось іншим, а не публікувати фальшиві новини. Що Габріель Жезус вже приїхав до нас із хворим коліном, а не отримав травму з Камеруном. Мені дуже шкода, що тепер йому буде потрібна операція, але наш медичний штаб збірної перебуває в контакті з лікарями "Арсеналу", ми дотримуємося професійної етики і зробили все, щоб Жезус відчув себе краще і зміг якнайшвидше повернутися на поле. Але я тут не для того, щоб з'ясовувати стосунки.

Приймаю критику за те, що виставив на полі інших футболістів із Камеруном – це частина життя та моєї роботи. Але саме в цьому була наша ідея – цей чемпіонат світу має унікальні особливості, які відрізняють його від інших – спека і необхідність у малі терміни відновлюватися після високоінтенсивних матчів. Це дуже важко для організму – наші фітнес-аналітики проаналізували збірну Польщі, яка майже не змінювала склад, та побачили 40-відсоткове падіння інтенсивності у третій грі порівняно з першою. У восьми наших гравців і так були деякі проблеми, тому вони не зіграли з Камеруном, але з'являться у матчі з Південною Кореєю – майже тиждень на відновлення.

У нас є перспектива повернути на поле Данило та Неймара – але ми не ризикуватимемо його здоров'ям. Неймар зіграє тільки, якщо дозволять лікарі – якщо після тренування з ним буде все гаразд, він гратиме. Алекс Сандро, скоріше, не зіграє – у нього немає травм або хвороби, але залишилася втома. Хоча ситуація з Данило покращилася – це добре, тому що він може закривати обидва фланги. Добре, що у нас у складі є різнобічні гравці, яким не потрібна довга адаптація до іншої позиції – і травми в цьому випадку не захоплять нас зненацька.

Вибув Алекс Теллес, але є Данило, праворуч чи в центрі оборони може зіграти Фабіньо, та й Каземіро можемо опустити нижче – гадаю, в обороні ми не матимемо проблем. Я загалом спокійний – наша стратегія спрацювала, ми посіли перше місце у групі, при цьому задіяли майже всіх футболістів, комусь надаючи відпочинок, а комусь – шанс покращити кондиції. І окремо хотів би сказати – сподіваюся, покращиться здоров'я і в Пеле – це єдина людина, коли змушувала мене нервувати до знайомства. У мене була можливість обійняти Пеле - тоді мене трясло, спітніли руки, серце почало битися швидше. Одужуй, Пеле, – резюмував Тіте.