8 листопада 2021 10:17
3

Андрій ШАХОВ: "Динамо" не заслужило у матчі з "Ворсклою" поразки!"

Хоч і не оперативно (а може це якраз плюс?), але хочу написати кілька абзаців щодо матчу "Динамо" з "Ворсклою". Звичайно, прикро втрачати одноосібне лідерство і на рівному місці дозволити "Шахтарю" наздогнати себе за набраними очками і навіть вийти вперед за різницею м'ячів. Зрозуміло, після цього на команду накинулися з усіх боків. Але чи так поганий був футбол у виконанні "Динамо" у перший суботній вечір листопада?

Не хочу бути голослівним, тому вдамося до цифр вайскаута, який і нейтральний, і об'єктивний, і користується повагою.

Статистика матчу:

Удари по воротах - 25:8!

Удари у площину - 8:2!

Удари з меж штрафного – 14:4, у тому числі у площину – 4:2!

Кутові - 15:1!

Точність передач: у "Динамо" 87%, у тому числі 80% точних пасів вперед, у полтавців відповідно 77 і 64%.

Передачі в останню третину поля – 67:13, у тому числі точні – 57:8!

Навіси – 22:7, у тому числі 9:2 – точні!

Володіння м'ячем у "Динамо" 66,5%!

Популярний нині показник xG, що оцінює ймовірність удару стати гольовим - 3,19:1,4!

Погодьтеся, перевага величезна, а 25 ударів – це взагалі крутизна на рівні "Баварії". У цьому сезоні тільки в одному матчі – з "Інгульцем", до слова, теж невигранному, динамівці так що часто загрожували воротам.

XG 3,19 - теж величезна цифра. У цьому сезоні лише в двох матчах - у Харкові і 7:0 з "Колосом" він був трішки вище – 3,22 і 3,21. А тепер подивіться: з "Колосом" з меншої кількості ударів і приблизно такого ж xG, награвши на три м'ячі, динамівці спорудили сім штук, а з "Ворсклою" - тільки один!

Це був реально хороший матч у виконанні київського "Динамо". Просто реально і просто хороший! "Динамо" не заслужило у ньому поразки!

І справа не у втомі. Фізично команда готова добре. У вівторок "Динамо" пробігло на 4,5 км більше "Барси". По суботньому матчу цифри кілометражу відсутні, але про те, що у "Динамо" немає проблем з фізпідготовкою, свідчать інші показники.

1. В останні 15 хвилин матчу кияни володіли м'ячем 75% ігрового часу, що набагато вище середнього по грі.

2. В останні 15 хвилин матчу вони виграли 58% єдиноборств, хоча у середньому під час матчу цей показник лише 44%, тобто більшість єдиноборств була за полтавцями.

3. В останні 15 хвилин матчу динамівці провели набагато більше атак, ніж у будь-якому попередньому часовому відрізку. З 25-ти ударів по воротах вісім припали на останні 15 хвилин!

Тобто знову ж таки за всіма показниками "Динамо" наприкінці ДОДАЛО! А киянам же довелося грати у мід-вік дуже непростий матч проти іменитого суперника, тоді як полтавці цілеспрямовано весь тиждень готувалися до гри у Києві.


Про яку втому може йтися, якщо "Динамо" наприкінці гри не лише не зменшило обертів, а збільшило?! Зрозуміло, що рахунок змушував динамівців грати активніше, атакувати частіше, частіше бити по воротах, але й сили на це знайшлися. Тож, переконаний, не у втомі справа.

Але, на жаль, чи на щастя, у футболі не все вимірюється цифрами. Жодними цифрами не поясниш, чому під час штрафного "Ворскли" Забарний опинився за спиною Ранжела. Причому ще коли Бущан встановлював стінку Ілля прилаштувався до нападника суперника. Гаразд, програв позицію, буває, але зроби ти хоча б крок уперед у момент розбігу полтавця, який виконував штрафний, і твій візаві, який став автором гола, опинився б в офсайді, адже у воротарській, крім них і Бущана, не було нікого. У підсумку 0:1.

Нагадаю, що Забарному лише 19 років. Його однолітки і старші грають за дубль і сам він за віком може грати у юнацькій, а не дорослій Лізі чемпіонів. Але Забарний – ключовий захисник "Динамо", якщо хочете, стовп динамівської оборони, він є гравцем стартового складу збірної країни і відповідно вимоги до нього підвищуються.

Жодними цифрами не поясниш, чому Сидорчук зіграв так, як він зіграв в епізоді з пенальті. Капітан команди, досвідчений гравець... Проте…

На перший пропущений гол "Динамо" відреагувало належним чином. Воно помітно додало, підняло темп, і ще до перерви Рамірес і Караваєв мали зрівнювати рахунок. Потім воно активно розпочало другий тайм, і створило ще три класні моменти (Гармаш, Сидорчук та знову Гармаш). Але підвела завершальна стадія атаки. По-перше, точність – все-таки вісім ударів у площину з 25-ти це небагато, по-друге, теж точність, адже у всіх семи випадках, коли воротар гостей відбивав удари динамівців, м'яч прямував фактично по центру воріт, і лише гольовий удар став винятком.

Загалом до чого веду.

1. Це була хороша гра, у якій "Динамо" цілком награло навіть на перемогу.

2. Невдачі "Динамо", хоч цього тижня кияни програли обидва матчі, не мають системного характеру. Нагадати, що перед цією осічкою "Динамо" виграло вісім із дев'яти матчів чемпіонату з нічиєю проти "Шахтаря"?

3. Головна проблема цієї поразки у тому, що кияни впустили лідерство у чемпіонаті, і, можливо, цей факт став першопричиною критики, якої, на мій погляд, у цьому конкретно взятому матчі команда не заслужила!

P.S. Про суддівство не писав спеціально, хоч воно, звичайно, жодної критики щодо цього матчу не витримувало.


Андрій Шахов

Ну если не заслужило так отменил результат. Шахтёр кричал, что Динамо не чемпион если их не обыграл, здесь 2:1 на табло, тоже не заслуженно, что за подмена понятий, так и говорите-просрали победу.
Луческу забув, що головне не катати м' яч по полю вздовж і поперек, а швидко і раціонально доставити його до воріт суперника, поки той ще не встиг побудувати міцну оборону. В цьому гарно Вернидуб виглядає, та і той же Максимов. А штурмувати підготовлені редути важко, втомливо і не завжди результативно. Взагалі-то Луческу це знав, але, видно, старіє...
Результат на табло