19 жовтня 2021 17:25
1

Сергій КОВАЛЕЦЬ: "Дуже сильно помиляються ті, хто вважає, що "Барселона" "здулася"

Відомий український тренер, у минулому екс-гравець київського "Динамо" Сергій Ковалець поділився в інтерв'ю Footboom очікуваннями від майбутнього виїзного матчу киян у рамках третього туру групового раунду Ліги чемпіонів проти "Барселони". Поєдинок, нагадаємо, відбудеться 20 жовтня на "Камп Ноу", початок - о 19:45. Сам фахівець як був гравцем грав проти іспанського гранда в першому раунді цього ж турніру сезону 1993/1994. Кияни, очолювані тоді Михайлом Фоменком, обіграли вдома "Барсу" Йохана Кройфа з рахунком 3:1 (у складі каталонців, до слова, забив нинішній головний тренер команди Рональд Куман), проте у повторній зустрічі поступилися 1:4 і покинули турнір (один з голів "Барселони" знову ж за Куманом, а у біло-синіх єдиний м'яч забив Сергій Ребров).


- У Львові кияни здобули впевнену перемогу, по суті, не помітивши навіть пропущений першими гол з пенальті. Чи можна говорити про те, що команда зараз психологічно стійка, і чи вистачить цієї стійкості в грі проти "Барселони", якщо що?


- "Динамо" перед Лігою чемпіонів здобуло впевнену перемогу над "Львовом". Позитивні емоції перед виїздом в "Барселону" - момент, безумовно, важливий. Однак Ліга чемпіонів - це зовсім інший рівень, тут присутні зовсім інші відчуття. І наскільки стійка команда, покаже тільки сама гра. У "Динамо" є великий козир – те, що команда вже грала в минулому році в Лізі чемпіонів, причому проти тієї ж "Барселони", а значить, є всі шанси, що гравці не "попливуть".


- Нинішні проблеми "Барселони" - це підмога для "Динамо" або в них криється головна небезпека для киян, адже Куман, під яким хитається крісло, напевно буде по-особливому мотивувати гравців?


- У "Барселони" зараз дійсно багато проблем, одна з них в тому, що керівництво десь упустило момент початку зміни поколінь, що, звичайно, не могло не відбитися на грі і результатах команди. Але, в той же час, дуже сильно помиляються ті, хто вважає, що каталонці "здулися". "Барселона" була і залишається грізною силою у футбольному світі. Я дивився матч проти "Бенфіки" - так іспанці повинні були забивати близько семи голів. Просто це був той випадок, коли, як кажуть, м'яч елементарно не йшов у ворота. У той же час, португальці свої моменти використовували, здобувши в результаті велику перемогу.


- Минулого року "Динамо", незважаючи на свої кадрові проблеми, гідно зіграло в Барселоні, проте зазнало мінімальної поразки. Наскільки реально зараз досягти позитивного результату?


- Зазначу ще раз, що команда вже має досвід, у тому числі проти "Барселони", динамівців очолює досвідчений тренер, зі світовим ім'ям, який чітко представляє силу суперника і можливості своїх підопічних. Цілком ймовірно, ми побачимо у виконанні "Динамо" позиційну гру від оборони зі спробами втекти в контратаку при першій же зручній для цього можливості. Дуже багато буде залежати від середньої лінії, де потрібна буде максимальна концентрація – раз. І друге - не пропускати момент з вирішальним пасом для виходу в контратаку, постаратися уникнути тих дитячих помилок, які були в матчі проти "Баварії", не втрачати позиції. Тоді мюнхенці грали відверто чванькувато, їх можна і потрібно було на цьому ловити. На жаль, не вийшло. А ось їхні гравці нашими помилками скористалися сповна.


- Ахіллесова п'ята нинішньої "Барселони", яку може використовувати"Динамо"?


- Ну я б не став говорити про недооцінку, але в нинішній ситуації, коли на порядку денному у "Барселони" цикл найважливіших матчів, включаючи гру з "Реалом" в чемпіонаті країни, не виключена можливість недостатнього настрою з боку синьо-гранатових. Якщо це станеться і при цьому динамівці, як я вже говорив, зуміють уникнути непотрібних помилок, то є всі шанси на позитивний підсумок. Найголовніше - дотримуватися своєї ігрової моделі. Як говорив Валерій Лобановський: "Ми знаємо силу суперника, але ми повинні відштовхуватися від своєї гри".


- Чим нинішня "Барселона" відрізняється від тієї, проти якої свого часу грали ви?


- Закладена ще Йонаном Кройфом філософія гри, заснована на контролі м'яча, була і залишається, продовжуючи розвиватися з урахуванням вимоги часу. Ну і ще один важливий момент - це вболівальники. Вони у "Барселони" фантастичні, ауру, яку вони створюють, словами описати не можна. Це треба побачити, відчути. І я дуже радий, що мені, будучи гравцем, пощастило зіграти проти такої великої команди.


- Ваш прогноз на матч?


- Я вірю в те, що на табло після фінального свистка буде позитивний для нас результат. Найголовніше - щоб хлопці по ходу матчу отримували задоволення від футболу.


Євген Савчук

Позитивний результат може бути різним, навіть мінімальний програш.
Але, після перегляду недільного матчу каталонців, надії на позитив для нас дуже примарні.