7 жовтня 2021 18:31

Денис ОЛІЙНИК: "У збірній Фінляндії ні на одному Пуккі все тримається"

Гравець "СІКа" Денис Олійник у бесіді з кореспондентом Footboom поділився очікуваннями від майбутнього матчу відбору ЧС-2022 між збірними Фінляндії та України. Гра, нагадаємо, відбудеться 9 жовтня в Гельсінкі, початок – о 19:00.


- На відміну від березневої ситуації зараз ми граємо у Фінляндії, де однозначно буде складніше, ніж вдома, адже за підтримки своїх уболівальників фіни вдома грають агресивніше. Тим більше, вдома вони, практично, не програють, якщо дивитися їх статистику за останній час. Додати до цього те, що у збірної України відсутня ціла низка провідних гравців. Ну і, безумовно, фактор відповідальності. Якщо тоді у нашої команди було право на помилку, зараз його немає. У того, хто програє, шансів на вихід з групи, по суті, не буде. Швидше за все, ми станемо свідками битви тактик, де ніхто не буде даремно ризикувати.

- Навесні, після нічиєї з Францією, інший варіант, як перемога з Фінляндією, навіть не розглядався. Зараз, після того, як в березні на останніх хвилинах була упущена перемога (1:1), настрої більш обережні, тим більше, що ціна помилки, як ви помітили, дійсно може виявитися високою. Наскільки цей момент може зіграти ключову роль?

- Не тільки цей, багато інших факторів можуть так чи інакше вплинути на результат. Фіни в своїй звичайній манері будуть терпіти, чекати свого шансу. Для України в цій ситуації вкрай бажано забити, і якомога швидше. Тоді буде легше надалі, адже суперник змушений буде відкриватися. Швидше за все, ми будемо домінувати в грі, контролювати м'яч. Але розкрити оборону збірної Фінляндії вкрай складно. Навіть в тих моментах, коли ми з м'ячем, треба бути вкрай уважними, щоб не наштовхнутися на контратаку, вони це дуже здорово. Думаю, хто першим заб'є, той на 99% виграє цей матч.

- Як Ви вже помітили, втрати у збірної України дуже серйозні - Миколенко, Буяльський, Зінченко, Малиновський. Яка з цих втрат найбільш ключова?

- Кожен з перерахованих футболістів грає в команді велику роль. Буяльський дуже здорово виглядав з Казахстаном, дуже хороший зараз в "Динамо". Зінченко і Малиновський – це гравці, які протягом 3-4 років, по суті, завжди грали, і дуже здорово, свого роду двигун нашої команди в центрі поля, без них буде складно. Але, тим не менш, вважаю, що у нас є кваліфіковані гравці, які здатні їх замінити. І це показала гра з Францією. Потенціал для перемоги у нас є.

- Не можу не запитати з приводу ситуації Малиновський - Петраков. Це дійсно на даний момент незамінний гравець? І хто, на ваш погляд, в цій ситуації більше прав?

- Я не знаю всієї ситуації зсередини, тому не беруся судити, а чутки коментувати не хочу. Знаю одне - такий футболіст, як Руслан Малиновський, потрібен національній збірній. Це людина з лідерськими якостями, яка виступає в одному з найсильніших чемпіонатів, і грає дуже добре. Такого футболіста нам дуже не вистачає. Думаю, потрібно знаходити якісь нитки, щоб налагодити контакт, розкидатися такими гравцями однозначно не можна.

- Характеризуючи на останній прес-конференції лідерів збірної Фінляндії, Олександр Петраков назвав їх "мінізірками". Це точна характеристиці даних футболістів?

- Лукаш Градецькі - однозначно дуже сильний воротар, його можна вважати голкіпером топ-рівня. Він грає в одному з найсильніших чемпіонатів – Бундеслізі, за леверкузенський "Байєр", який на даний момент йде на другому місці в чемпіонаті країни. Пуккі - дуже сильний нападник, який довів це своїми голами за збірну Фінляндії, в Прем'єр-лізі, Чемпіоншипі, він дуже небезпечний гравець. В цілому збірна Фінляндії - хороша, збалансована команда, де всі б'ються, б'ються на футбольному полі, знають, що там треба робити. Їх тактика і стиль гри приносять команді результат.

- Про Пуккі ви раніше говорили, що це найсильніша зброя фінів. Нейтралізація даної зброї наблизить збірну України до перемоги?

- Там не тільки на Пуккі все тримається, уважним потрібно бути до кожного гравця. Той же другий нападник Похьянпало - він теж дуже небезпечний, в будь-який момент, в будь-якій ситуації, дуже добре діє при стандартах. Концентрація проти цієї команди повинна бути з першої секунд і до фінального свистка. Думаю, наші гравці це розуміють, настрій буде самий бійцівський, адже всі розуміють значення цього поєдинку.

- Ваш прогноз на гру?

- Його складно зробити, та й не люблю це робити напередодні гри. Я, швидше за все, буду на стадіоні, підтримуватиму збірну України. Вірю, що вона переможе, все в наших руках.

Євген Савчук