26 грудня 2014 16:31
1

Игорь СУРКИС: "Нам нужен левый защитник, но Кукочем мы никогда не интересовались"

Президент ФК «Динамо» (Київ), перервавши свою закордонну поїздку заради зустрічі з дітьми, постраждалими від наслідків Чорнобильської катастрофи, відповів на запитання журналістів.

- Ігоре Михайловичу, незважаючи на непростий час в країні, футбольний клуб «Динамо» (Київ) не забуває про тих, кому потрібна підтримка...

- Ми допомагаємо дітям Чорнобиля не лише зараз, під час таких подій, а вже протягом більше 20-ти років, і будемо продовжувати це робити і у майбутньому. У це світле свято хочеться побажати тим, для кого цей рік видався невдалим, щоб наступний рік був більш успішним. Також хочу побажати всім здоров'я, удачі, благополуччя, а також продовжувати вболівати за свою улюблену команду і в ці непрості часи, щоб хоч трохи відволіктися від тих трагічних подій, які відбувалися і продовжують відбуватися в нашій країні.

- Ви навіть спеціально перервали вашу закордонну поїздку?

- Так, я не міг відмовити Матвію Борисовичу (Заміховському), який наполягав на тому, щоб я приїхав і привітав дітей. Ми це робимо більше 20-ти років, і я вирішив, що так буде правильно.

- Не віриться, що навіть під час відпустки вам вдається відпочити...

- Не можу назвати це відпусткою, єдине – зараз можу собі дозволити на зайву годину більше поспати. Я зустрічався з Сергієм Станіславовичем, години дві ми розмовляли. Є питання, є проблеми, які необхідно вирішувати. Буквально за дванадцять днів команда вже повертається, багато хлопців вже зараз починають з'їжджатися. Потрібно все організувати на такому рівні, щоб команда провела хороші збори і далі радувала наших уболівальників.

- Чи визначилися ви вже зі спаринг-партнерами на час зборів?

- Я думаю, що у Сергія Станіславовича вже є намітки. Ми зараз працюємо над спаринг-партнерами для другого збору, тому що під час першого суперники не настільки принципові, адже це підготовчий період, втягуючий, коли важливим є передусім функціональний стан. Думаю, не має значення, з ким ми будемо грати на зборах. Найголовніше – щоб команда добре підготувалася функціонально і психологічно.

- Клуб веде селекцію, можливо, ви поділитеся новинами?

- Прізвища ви від мене не почуєте, тому що немає ніякої конкретики. Ми справді перебуваємо в пошуку. Як я вже говорив, враховуючи наші проблеми, перш за все, нам потрібен лівий захисник. Якщо ми знайдемо достатньо кваліфікованого гравця на цю позицію, то, певна річ, ми його придбаємо. У нас є певні намітки в цьому питанні. 1 січня відкриється трансферне вікно, і тоді ми зможемо говорити більш предметно.

- Чи можна говорити про фінансовий ліміт, максимальну суму, яку клуб готовий витратити?

- Ми не говоримо сьогодні про гроші. Насамперед, ми говоримо про те, щоб за якістю гри цей футболіст нам підійшов і надалі, коли відновиться Євген Макаренко, не був баластом для нашого клубу, а конкурував за місце в основному складі. Ми знаходимося в цьому пошуку. Сьогодні є певні складнощі з запрошенням легіонерів в Україну, всі це прекрасно розуміють. Сьогодні наше завдання номер один, і я про це говорив ще місяць тому, коли закінчувалися матчі осінньої частини, - зберегти той склад та бойовий дух, який є в команди в цьому сезоні.

- «Динамо» дійсно цікавиться Тончі Кукочем?

- Це абсолютно не відповідає дійсності. Коли я сьогодні прилетів до Києва, я навіть перевірив, чи не відправив йому хтось запрошення замість мене. Хоча такого в київському «Динамо» не може бути апріорі. Ми цим футболістом не цікавимося і ніколи не цікавилися.

- Чи є у клубу принципова позиція не проводити товариських матчів з командами із Росії?

- Наші вболівальники дуже патріотично ставляться до нашої країни. Такої принципової позиції немає, але якщо є можливість провести спаринг з будь-якою іншою командою, щоб не було зайвого ажіотажу і порожніх розмов на тему політики, ми постараємося утриматися від спарингів з російськими клубами у цей час. Хоча футбол часто навпаки примиряє народи. Я на цьому не робив би акцент. А те, що писали в Інтернеті про те, що я нібито категорично заборонив грати із «Краснодаром» чи «Кубанню», не відповідає дійсності. Але моя позиція така, що якщо цих спарингів можна уникнути, то краще так і зробити, аби не було зайвого антагонізму, якого і так вистачає. На жаль, сьогодні в нашому суспільстві негативна енергетика переважає над позитивною.

- Із 17 січня по 8 лютого буде проходити Кубок африканських націй, в якому братиме участь Дьємерсі Мбокані. Це гарна новина для клубу чи погана?

- Коли нашого гравця запрошують в національну збірну – це престиж для клубу. Але в той же час це загрожує тим, що на якийсь час Мбокані може втратити свої кращі кондиції. Те, що він – класний футболіст, який приносить користь київському «Динамо», він продемонстрував. Відновившись після важкої травми в кінці сезону, коли багатьом ще потрібно поступово вкочуватися, ще й за непростих погодних умов, він відіграв, можна сказати, на «відмінно». Тому він нам дуже потрібен і, природно, ми хочемо, щоб він якомога швидше повернувся в розташування клубу.

"Ніколи не цікавилися"!