3 октября 2024 10:23

Представляем соперника: "Хоффенхайм"

Фото - https://depositphotos.com/ua/


У другому турі основного етапу Ліги Європи «Динамо» зустрінеться на виїзді з «Хоффенхаймом». Представляємо нашого суперника.


Візитка

Повна назва: «синьо-білі» (Blau-Weiß), «сільські» (Land)

Заснований: 1 липня 1899

Стадіон: «Рейн-Некар-Арена», 30,150 глядачів

Президент: Дітмар Хопп

Головний тренер: Пеллегріно Матараццо

У рейтингу УЄФА: 98 місце

Позиція у Бундеслізі 2023/2024: 7-ма

Досягнення

Бронзовий призер Бундесліги 2017/2018

Срібний призер 2-ї Бундесліги 2007/2008


Історія

Футбольний клуб «Хоффенхайм 1899» заснований 1 липня 1899 року як спортивне товариство, яке об'єднувало кілька видів спорту: гімнастику, волейбол, боротьбу та інші. Футбол також був представлений в даному товаристві, але довгий час не був на провідних ролях. Футбольна команда впродовж цілого століття виступала в нижчих аматорських лігах.

До 1989 року клуб грав в Беціркслігзі (нім. Bezirksliga, сьомий дивізіон в тодішньому німецькому футболі). У сезоні 1988/89 зайняв останнє місце в сьомому дивізіоні і вилетів у Крайсклассе A.

Після вильоту в нижчу лігу, мільярдер Дітмар Хопп, що сам в юності грав за «Хоффенхайм», почав спонсорувати клуб.

В сезоні 1989/90 клуб виграв турнір Крайсклассе і повернувся в Беціркслігу, в якій на наступний сезон також зайняв перше місце. У 1990—1996 роках «Хоффенхайм» грав у Ландеслізі (нім. Landesliga, 6-й дивізіон), 1996 року клубу вдалося виграти і цю лігу, перейшовши в Фербандслігу. У 2000 році «Хоффенхайм» виграв Фербандслігу, перейшовши у Оберлігу, де в першому ж сезоні посів перше місце.
За два сезони, з 1999 по 2001 роки, клуб піднявся з районної ліги у регіональну лігу (аналог другого дивізіону). Таким чином, у сезоні 2001/02 клуб дістався до третього дивізіону — Регіоналліги, попереду якої в Німеччині знаходились тільки дві Бундесліги.

2003/04 був сезоном, в якому про сільський клуб під меценатством мільярдера дізналася вся Німеччина: в Кубку Німеччини «Хоффенхайм» дістався до чвертьфіналу, обігравши на своєму шляху леверкузенський «Баєр 04».

У сезоні 2006/07 «Хоффенхайм», очолюваний Ральфом Рангніком, зайняв друге місце в Регіоналлізі і перейшов у Другу Бундеслігу. Вихід у другу за рівнем лігу призвів до того, що клубу знадобився новий стадіон (старий «Стадіон імені Дітмара Хоппа» був розрахований на 6000 глядачів). Першу половину сезону 2008/09 клуб провів на стадіоні в Мангаймі. З другої половини сезону 2008/09 «Хоффенхайм» грав на новому стадіоні «Рейн-Неккар-Арена» в Зінсхаймі, розрахованому на 30 тисяч глядачів.
У сезоні 2007/08 «Хоффенхайм» посів друге місце у 2-й Бундеслізі і вперше в історії вийшов у вищий дивізіон німецького футболу. Таким чином Рангніку знадобилося лише два сезони аби вивести клуб з Регіональної ліги до Бундесліги.

У дебютному для себе сезоні в еліті «Хоффенхайм» сенсаційно посів 1 місце за підсумками першого кола, ставши «осіннім чемпіоном». Після зими у команди почався спад, тож у підсумку «Хоффенхайм» посів 7 місце.

З сезону 2016/17 команду очолив молодий амбіційний тренер Юліан Нагельсманн і при ньому клуб досяг найкращого результату в історії, зайнявши 4 місце, при цьому не програвши жодного матчу на домашньому стадіоні. Цей успіх забезпечив вихід в раунд плей-оф кваліфікації Ліги чемпіонів УЄФА 2017/18, де команда поступилася. Втім, уже в наступному сезоні, 2017/18, «Хоффенхайм» посів 3-тє місце в Бундеслізі і кваліфікувався напряму в груповий етап Ліги чемпіонів УЄФА. Поки це єдиний вихід клубу до основного раунду Ліги чемпіонів, а до Ліги Європи клуб побивається вже втретє.


Стан справ у поточному сезоні

Сьоме місце за підсумками минулого сезону та пряме попадання до Ліги Європи було сприйняте в клубі як невдалий результат. Та у поточному сезоні стан справ значно погіршився. Після перемоги в першому раунді Кубка Німеччини лише в серії пенальті над клубом Регіоналліги «Вюрцбургер Кіккерс» «Хоффенхайм» здолав у першому турі новачка Бундесліги «Хольштайн Кіль» (3:2), але потім були три поспіль поразки – від «Айнтрахта», «Байєра» та «Уніона».

Здавалось, чорна смуга перервалася у минулий вікенд, коли «Хоффенхайм» вів з різницею у три мʼячі вже на 12-й хвилині матчу з «Вердером». Проте після вилучення одного з захисників на 18-й хвилині «Хоффенхайм» пропустив три голи та у підсумку поступився з рахунком 3:4.

Топ-гравці стартового складу та найкращі бомбардири

Усі пʼять стартових матчів Бундесліги цього сезону без замін провели лише досвідчені воротар Олівер Бауманн та захисник Кевін Акпогума. Майже без замін грає чеський захисник Павел Кадержабек. Також усі матчі у старті провів захисник Александер Прасс та форвард Маріус Бюльтер.

Останній відзначився дублем вже на 8-й хвилині попереднього матчу з «Вердером», а за кілька хвилин записав до свого активу ще й результативну передачу.

Найкращим бомбардиром команди у поточному сезоні є 33-річний хорватський форвард Андрей Крамаріч, на рахунку якого 4 голи.


Наставник

Наразі на тренерському мостику «Хоффенхайма» немає таких відомих наставників як Ральф Рангнік або Юліан Нагельсманн. Команду очолює американський спеціаліст з італійським корінням та громадянством Пеллегріно Матараццо. Його батьки – вихідці з Італії, які вболівали за «Наполі».

Кар’єру гравця Матараццо провів у нижчих дивізіонах чемпіонату Німеччини, а тренерську карʼєру розпочав у 2010 році, працюючи з молодіжними командами «Нюрнберга». В 2017 – 2019 Матараццо був асистентом Нагельсманна у «Хоффенхаймі», після чого з 2020 по 2022 роки очолював «Штутгарт», який вивів до першої Бундесліги, де особливих успіхів з командою не досягнув.

У лютому 2023 року повернувся до «Хоффенхайму» вже у якості головного тренера, уклавши контракт до літа 2025 року.