18 мая 2024 19:40

Александр ШОВКОВСКИЙ: "Разговоров вокруг трансферов сейчас будет очень много – межсезонье, агенты работают. У нас есть определенные разработки, желаем усилиться"

Головний тренер «Динамо» Олександр Шовковський поспілкувався з представниками ЗМІ після календарного матчу 29-го туру проти «Кривбасу» (3:1).


- Вітаю наших уболівальників з перемогою. Дякую нашим захисникам та захисницям за можливість проводити ці матчі, за можливість проводити чемпіонат України. Ми сі бажаємо їм здоров’я та якнайшвидше повернутися додому з Перемогою. І щоб ця війна якнайшвидше закінчилася.


Безумовно, ми готувалися до цієї гри після поразки, тобто після того, як усі турнірні завдання були закриті. Єдине, що я просив своїх хлопців, – бути до кінця професіоналами, готуватися до гри, знаючи та розуміючи настрій, із яким готується команда під керівництвом Юрія Миколайовича Вернидуба. Ми чудово розуміли, що буде непросто, хоча «Кривбас», як і ми, свої турнірні завдання виконав. Але наші зустрічі завжди відрізняються принциповістю, дуже цікаво грати, але при цьому непросто.


- У першому таймі ви експериментували та спробували схему з трьома центральними захисниками. Чи виправдав себе експеримент?

- Знаєте, коли немає турнірних завдань, то можна вдатися до певних експериментів. Дуже багато команд грають за цією тактичною схемою, і ми маємо розуміти, що, можливо, потрібно буде перебудовуватися. Мали моменти, могли забивати, не все вдавалося, трішки події на полі складалися не так, як ми планували, тому в перерві вирішили повернутися до нашої традиційної схеми. Але я вважаю, що цей перший тайм обов’язково додасть нам певних варіантів у майбутньому.


- У першому таймі Ярмоленко отримав кілька болючих ударів. Чи все гаразд з Андрієм?

- Там були зіткнення, ігрові моменти, які завжди трапляються у футболі. Сподіваюся, там нічого серйозного не було. Ми дочекалися завершення першого тайму, для того аби не робити передчасної заміни, думали, можливо, в перерві його відпустить, але, на жаль, забій був доволі сильним, йому було важко дихати. Після гри вже спілкувався з Андрієм, він нормально почувається, і, думаю, найближчим часом він повністю відновиться й усе буде добре. Також було жорстке зіткнення у Бражка, він отримав удар. Думаю, доба-дві, і з ним також усе буду гаразд.


- Залишилася гра з «Рухом», яка так само нічого не вирішує в турнірному плані. Чи варто ризикувати гравцями збірної?

- Після гри з «Шахтарем» у мене була розмова з головним тренером національної збірної. Ми розмовляли багато стосовно стану гравців, їхнього ставлення до роботи. І ми домовилися, що футболісти виходять на цю гру, грають максимально, і після цього матчу ми даємо їм невеликий перепочинок, міні-відпустку, щоб вони могли відпочити близько тижня й надалі вже починали підготовку до Євро-2024 у складі національної команди.


- У наступному сезоні «Динамо» гратиме в кваліфікації Ліги чемпіонів. Чи планується підсилення? В інтернеті зараз багато чуток…

- Розмов навколо трансферів зараз буде дуже багато – міжсезоння, агенти працюють, ще небачені нами сили… Можу сказати – не читайте багато газет на ніч (посміхається). У нас є певні розробки, бажаємо підсилитися. Чи вдасться, побачимо.


- Ви сказали, що мали розмову з тренером національної збірної. А чи розмовляли вже з тренером олімпійської збірної?

- Ні, ще не розмовляв.


- Наскільки ви розраховуєте на Антона Царенка, який не мав багато ігрової практики?

- На жаль, сталося так, що Антон отримав ушкодження, яке не давало йому можливості повноцінно працювати з командою. Він багато пропустив, і лише останній тиждень-два він почав набирати більш-менш ті кондиції, яких ми очікуємо від нього. У нас була чемпіонська гонка, і ми не могли ставити гравця, який не готовий дати максимум своїх можливостей. Тим паче, у нього є певні кондиції, які дозволяють йому грати на високому рівні, але при цьому він може виходити на футбольне поле за певних обставин. Він – наша бойова одиниця, ми на нього розраховуємо, як розраховуємо на всіх наших гравців, і всі мають бути готовими вийти на поле в будь-який час. Як сьогодні, приміром, коли в нас усі заміни були позапланові.