3 июля 2018 23:36
3

Чемпионат по травле: почему российские болельщики преследуют девушек в интернете

У російських соцмережах оголосили «полювання» на дівчат, які спілкуються з іноземними вболівальниками.

Громадське, у межах партнерства медіа Східної Європи, публікує матеріал «Новой газеты».


«Я прокинулася о 4 ранку, відкриваю телефон і бачу: купа коментарів в Instagram, до того ж огидних. Звідки вони взялися?» — розповідає Марія з Нижнього Новгорода, яка виклала на своїй сторінці фотографію зі скандинавським вболівальником на головній вулиці міста в день матчу Швеція-Південна Корея.


«Нижній Новгород не якесь курортне місто, рідко коли до нас приїжджають такі команди. Люди просто фотографувалися на пам'ять. Ми з подружкою теж зробили фото», — додає вона.


Коментатори толерантними не були: «Sex 12 $ natasha», «смітник», «руснява тварюка», «шведська підстилка», «добре, що не з фанатом з Нігерії сфотографувалася».


Чемпіонат світу в Росії підняв хвилю кібербулінгу

Зокрема, в мережі «ВКонтакте» з'явилася спільнота Buceta Rosa, яка на сьогодні має понад 6 тисяч підписників. Назвати так групу її творців надихнув відеоролик бразильських фанатів, що наробив багато галасу: на відео росіянка підспівує веселим латиноамериканцям, які вигукують «Buceta rosa» — слова з португальської пісні. Російське вухо ця фраза інтуїтивно може наштовхнути на романтичні асоціації з «букетом троянд», однак для бразильців ця фраза несе сексуальний підтекст і означає «рожеву кицьку».


Ролик обурив бразильську владу, а також російських жінок, які створили петицію на change.org з вимогою покарати фанатів-мачистів. Саме цю фразу помістили російські чоловіки-мачісти на свої прапори боротьби проти непристойної, на їхню думку, поведінки жінок.

Творця спільноти звуть Владислав, він блогер. Він має аудиторію у близько 11 тисяч підписників на YouTube і трохи менше — у «ВКонтакте». Основний напрямок своєї діяльності він визначив як «пропаганду традиційних моральних цінностей, патріархату і жорстку критику жінок з низькою соціальною відповідальністю». Тема викриття російських дівчат простежувалася з його першого відео ще за півроку до початку Чемпіонату світу-2018.


Владислав розповів кореспонденту «Новой», що передбачав ситуацію «відкритості російських жінок» під час Чемпіонату світу, звернувшись до досвіду Олімпійських ігор 1980 року, і спланував збір відповідного контенту.


Потоки образ за фото з іноземцем

З кіберцькуванням уже зіткнулися жінки з різних міст Росії. «Активісти» знаходять за поширеним хештегом ЧС-2018 жінок у Мережі, залишаючи посилання на їхні сторінки в таких спільнотах, як Buceta rosa, починаючи масове цькування. Марія, якій іще немає 18 років, не розуміє причину потоку образ у її бік:


«Про мою фотографію, в якій у принципі немає нічого такого, сказали, що я сплю з усіма підряд. Вони навіть не знають, скільки мені років!»


Якоїсь миті Марії почали надходити й прямі погрози: «Я знайду тебе. Кислотою в **** кину». Марія не стала звертатися до правоохоронних органів — не хотіла вплутувати в це батьків і «витрачати їхні та свої нерви».


На одному з відеозаписів, опублікованому в «ВКонтакте», чоловік штовхає дівчину, що йде поруч з латиноамериканським уболівальником, обзиваючи її «чорнильницею».


У спільноті також з'явилася фотографія мешканки Ростова-на-Дону Софії. Дівчина розповіла, що прямих погроз не отримувала, але один хлопець написав: «Ми будемо створювати ресурс з дівчатами, вписувати туди їхні прізвища, імена, міста, публікувати світлини та відео — збирати інформацію для інших хлопців», а інший попередив: «Ми збережемо твої фотографії до кращих часів».

«Наступного після початку цькування дня, коли я знову поїхала на Театральну площу (місце розташування фан-зони — ред.), мені було трохи лячно, раптом хтось мене впізнає. Якщо ці люди не можуть адекватно оцінювати фотографії, та вважають, що якщо ти стоїш в компанії іноземців — то вже «зіпсована», отже вони можуть що-небудь з тобою зробити, якщо побачать і впізнають», — зізнається Софія.


Анастасія з Краснодара в Ростові-на-Дону сфотографувалася з двома мексиканцями — і теж отримала потік образ. Вона не розуміла, звідки люди приходять на її сторінку. Про рух Buceta rosa дівчина дізналася від кореспондента «Новой».


Дівчину Ніколь із Самари в компанії колумбійців супроводжував її хлопець, тому всі образливі натяки на її сексуальний зв'язок з уболівальниками були недоречні. Ніколь обурилася:


«Я за дружбу народів і проти расизму. Якщо в когось любов, це їхня справа. На жаль, через кілька російських дівчат, що «прославилися», тепер всіх дівчат, які фотографуються з іноземними гостями, сприймають як доступних і легковажних. Я багато подорожую і зустрічала дуже багато іноземців, я на них не кидаюся, наче дика. Я добре розмовляю англійською і вільно голландською, мені цікаво спілкуватися з носіями для практики й саморозвитку. Тому чудово, коли є така можливість. Дуже засмучує, що російські хлопці зляться на всіх дівчат, в яких є такі фото, — не треба всіх під одну гребінку. Коли хлопці фотографуються з іноземками, в цьому нічого такого немає, а коли дівчина, то одразу ***, ну ви зрозуміли. Сексизм і расизм в одному флаконі».


Адміністрація соціальної мережі «ВКонтакте» винесла попередження адміністраторам груп типу Buceta Rosa і Владиславу. Блогер мав припинити публікувати «пости про Наташ» на своїй стіні, утім, він повідомив, що продовжить діяльність в своєму Telegram-каналі.


Михайло Калінін, спеціально для «Новой газеты»

Ірина Костеріна, гендерна дослідниця, координаторка програми «Гендерна демократія» фонду Генріха Бьолля.


Така ситуація характерна не тільки для інтернет-спільноти, це реакція суспільства на те, що відбувається в Росії у зв'язку з ЧС-2018 загалом. З одного боку, в Росії звичайні люди мали досить небагато контактів з іноземцями протягом життя. Для російських дівчат іноземці видаються чимось екзотичним, незвичним. У містах Росії це можливість, нарешті, наживо поспілкуватися з ними, дізнатися, як улаштована іноземна людина, які в неї цінності, настрої, як вони вміють фліртувати. У цьому є частка нормальної людської цікавості.


Натомість у Росії протягом декількох поколінь спостерігається специфічна ситуація. Оскільки чоловіків менше, ніж жінок, чоловіки сприймаються як серйозний дефіцит. Знайти хорошого, розумного, симпатичного, чесного і веселого хлопця, а згодом і чоловіка, для деяких дівчат — життєва проблема. Чемпіонат став можливістю познайомитися з чоловіками, які сильно відрізняються від росіян.

Російські чоловіки опинилися осторонь. Вони відчувають, що програють іноземцям, тому в них спрацьовують маскулінні реакції: «Це ж наші жінки!»


Особливість цього кіберцькування в тому, що воно масове, адже зазвичай булінгом в інтернеті займаються індивідуально, проти якої-небудь конкретної дівчини. А тут сталося перенесення з дівчат, які мають сексуальні зв'язки з іноземцями, на всіх дівчат узагалі. Історія не нова. Чемпіонат світу — лише привід. Достатньо згадати такі жахливі спроби масового кібербулінгу спільнот у «ВКонтакте», які влаштовують дівчатам на Кавказі. Цькування настільки сильне, що іноді це закінчується самогубством або переїздом. Але не можна сказати, що це стосується тільки окремих регіонів — проблема має загальноросійський характер.


У сучасного суспільства є попит на моральну риторику — казати, що треба бути моральними, духовними. Але насправді між риторикою та реальним життям — велика різниця.


Мені здається, що сьогодні дівчата стали сучаснішими: вони принаймні починають відстоювати свої кордони та відсувати від себе ці аморальні дискусії. Хороший знак, що суспільство стає набагато вільнішим, бодай у приватній сфері.

У нас что, по другому всё выглядит?
дикари, хули....
маразм)