12 жовтня 2023 17:43

Чиновницю, яка готувала виступи Азарова для РосТБ, затримали у Києві: СБУ повідомила експрем’єру-втікачу про нову підозру

У Києві викрили чиновницю, яка готувала тексти виступів для колишнього прем’єра-втікача Миколи Азарова.


Про це повідомляє Цензор.НЕТ із посиланням на пресслужбу СБУ.


"Переховуючись від правосуддя за межами України, він активно співпрацює з російськими спецслужбами та виконує їхні вказівки щодо проведення підривної діяльності проти нашої держави. Для цього поширює наративи кремля у своїх коментарях ворожим пропагандистам, у тому числі в ефірах ток-шоу Соловйова та Скабєєвої.


Там він регулярно виправдовує збройну агресію рф, тимчасову окупацію частини України і поширює фейки про військово-політичне керівництво нашої держави", - йдеться в повідомленні.


Тексти виступів Азарова готувала його помічниця - чинна державна службовиця однієї з районних адміністрацій Києва. Вона робила це навіть після повномасштабного вторгнення РФ.

"Також вона дистанційно домовлялася з представниками російських та білоруських інформресурсів про час і тематику його участі в прямих ефірах або записі коментарів. Чиновниця здійснювала комунікацію з Азаровим та ворожими пропагандистами не тільки з власної домівки, але й з робочого кабінету в будівлі держустанови. Крім того, посадовиця адмініструвала Телеграм- та Ютуб-канали колишнього прем’єра, а також його особисті сторінки у соцмережах.



Там вона також "розганяла" провокативні матеріали, в яких повторювала риторику кремля про війну в Україні і дезінформувала про суспільно-політичну обстановку в нашій державі.


Перед відправкою Азарову "тез" для його виступів та публікацією дописів у його інтернет-ресурсах фігурантка дистанційно погоджувала всі матеріали зі ще однією помічницею експрем’єра у москві. Нею виявилась колишня колега фігурантки, яка після повномасштабного вторгнення рф виїхала до країни-агресора", - зазначили в СБУ.

Встановлено, що чиновниця з Києва є керівником одного із підрозділів "Фонду гуманітарної підтримки", створеного Азаровим для фінансування антиукраїнського "Комітету спасіння України". Через ці установи фігурантка регулярно отримувала оплату за свої "послуги".


Під час обшуків у фігурантки виявлено комп’ютерну техніку та мобільний телефон, які вона використовувала для спілкування з прем’єром-втікачем, його "московською" помічницею та російськими пропагандистами.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили Азарову про підозру за чотирма статтями Кримінального кодексу України:


ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);
ч. 2 ст. 28 та ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади, вчинені за попередньою змовою);
ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України);
ч. 2 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників).


Рніше злочинні дії Азарова були кваліфіковані за ч. 1 ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України.


Двом його помічницям Азарова повідомленно про підозру за статтями:

ч. 2 ст. 28 та ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади, вчинені за попередньою змовою);
ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України);
ч. 2 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників) Кримінального кодексу України.


Щодо викритої посадовиці – вирішується питання про обрання запобіжного заходу у виді тримання під вартою. Тривають комплексні заходи для притягнення до відповідальності всіх фігурантів.