21 квітня 2022 17:13

Блогер: "В "Динамо" можна навіть забрати Цигнакова на гру, і "Динамо" все одно залишиться "Динамо". Але прибери Буяльского..."

Блогер Михайло Смоловий у своєму Телеграм-каналі аналізує гру "Динамо" з "Клужем".


Динамо 0:0 ЧФР 1907 Клуж
xG графік

В Динамо можна забрати Бущана, то Бойко потягне удар на 0.43 хG Костаче. В Динамо можна забрати Сидорчука, тоді більше навантаження ляже на Шапаренко, і навпаки. В Динамо можна навіть забрати Цигнакова на гру, і Динамо все одно залишиться Динамо. Але прибери з Динамо Буяльского...не буде Динамо. Буде 63.26% володіння, 716 передач та лише 7 (!) ударів за матч (1 в площину).

Навіть зараз у поодиноких діалогах з журналістами досі існує хибне уявлення про простір. Для них це 40 метрів відстані між останнім захисником та кіпером. Насправді ж клаптик поля метр на метр - це той самий простір, обмежений периметром двох кроків, але простір. І найкраще ним в Україні вміє користуватись Буяльський. Є здібності в Гармаша та Вербича, але в них вони більш заточені на завершення. У Віталія інтелект дозволяє задіювати його в більшій кількості різноманітних ітерацій: він може пропустити м’яч далі, може завдати удару, може переадресувати передачу. Скоріш за все у тій ситуації, що опинився Шепелєв, Буяльський майстерно перекинув кіпера (як у матчі з Легією), а не віддавав би пас...


Динамо здійснило суттєво більше втрат, ніж у двох попередніх матчах (+20). Одна з причин - відсутність ресивера. Достатньо прості та інтуїтивні передачі не знаходили адресатів.

В нас багато «розумних» передач (15), що суттєво покращували позицію, чимало глибоких передач та навісів (19), аж 34 спроби входження до штрафного майданчику (найбільше за 3 гри). Але відсутність головного футболіста, що ототожнює собою нинішнє Динамо, призвела лише до 3 (!) ударів з меж штрафного за матч. До 3 при величезній територіальній перевазі. Її просто нікому було втілювати.


Якщо хтось дійсно задумався рятувати наш футбол у майбутньому, то має замислитись. Країні потрібно більше саме ТАКИХ гравців, а не лише бігуни на короткі та довгі дистанції...