15 лютого 2022 13:51

Олександр ШОВКОВСЬКИЙ: "Я б хвилин 15 "попилив". В принципі, готовий був грати з Францією"

Колишній голкіпер Динамо і збірної України Олександр Шовковський розповів, що готовий був зіграти проти Франції восени 2020 року.


Перед матчем з Ле Бле в Лізі націй Україна позбулася двох воротарів, а Шовковський, який на той момент був асистентом головного тренера Андрія Шевченка, увійшов до заявки на гру, але на поле так і не вийшов.


Шовковський завершив ігрову кар’єру в 2016 році. У складі збірної України Олександр провів 92 матчі.


“По-перше, коли сталася ця ситуація, ми всі були в такому стані… Що робити, як робити, чи потрібна взагалі ця гра, може, її краще скасувати… Але є регламент УЄФА, у нас було 13-14 гравців, і ми повинні були грати”, — пояснив Шовковський.


“Тоді після тренування промайнула думка, що краще замість якогось польового гравця поставити в запас мене – людину, яка підтримує свою ігрову форму, завжди активно підтримує участь в тренуваннях. Два тренувальних дні підтвердили, що в принципі це можливо — потрапити в заявку на матч”.


“Далі був інший момент. Ми вирішували, чи можливо взагалі мене включити в заявку. Я на той момент не грав ні в якому клубі, не мав професійних контрактів. Напередодні ми написали листа в УЄФА, а вже в день гри з Францією отримали відповідь, що в принципі ніяких проблем немає. Це було наше право”.


“Вже потім ми спочатку проговорили, що мій вихід на футбольне поле можливий лише в тому випадку, якщо буде видалення або воротар отримає пошкодження. Якби він здав позитивний тест, то гру б скасували. Тільки два варіанти – видалення або пошкодження”.


“Я б хвилин 15 ‘попилив’. Але ми виходили грати проти чемпіонів світу, потрібно поважати суперника і себе. Я підтримував форму, займався, а в день гри свою вагу зробив такою же, як в свій останній сезон. В принципі, я був готовий грати. Навіть було цікаво ще раз отримати ці емоції. Вони були зовсім інші, ніж які я отримую в якості тренера. Це було дивно, цікаво і для мене дуже емоційно”.


У жовтні 2020 року Україна програла Франції (1:7). Ворота синьо-жовтих того вечора захищав голкіпер Динамо Георгій Бущан.