8 травня 2024 09:28
6

Леоненко проти Мілевського: Сабо, експерт, уболівальники і навіть штучний інтелект обрали кращого форварда

Віктор Леоненко нещодавно дав інтерв’ю нашому сайту, де порівняв себе із Мілевським: «Я – Феррарі, а Мілевський – Деу Ланос. Я – марсіанин, а він – працівник метро».


Та невже Леоненко дійсно на голову вищий за Артема, як він думає? Давайте розбиратися.

У цьому сайту Sport-express.ua допоміг Йожеф САБО, який тренував обох гравців у Динамо, а також наш експерт Олег ФЕДОРЧУК (екстренер Таврії, Оболоні та низки інших клубів). Окрім цього, запустили голосування для уболівальників та дізнались думку штучного інтелекту щодо вибору кращого форварда між Леоненком і Мілевським.

«Алієв і Мілевський самі себе знищили. Леоненко вважав себе великим, а інших – посередностями»

Йожеф Сабо тренував Леоненка з 1993 по 1996 рік, а з Мілевським перетнувся у 2005, коли ще зовсім юний Артем виступав у дублі Динамо.

– Хто був сильнішим форвардом: Леоненко чи Мілевський?

САБО: Звичайно, Леоненко. Він вищий за класом. У нього було все: швидкість, удар, координація, навіть головою відмінно грав при його-то невеликому зрості – стрибучий такий. Мілевський – гравець зовсім іншого плану, швидкості у нього взагалі не було, він на місці возився з м'ячем, прикривав корпусом.


– Характери в обох теж непрості. Як боролися з Мілевським?

САБО: Мілевського і Алієва я двічі брав на збори з першою командою Динамо і обидва рази відправляв назад через п'янки. Пам’ятаю, вони мали їхати від нас у молодіжну збірну, яку очолював Михайличенко.

Рано вранці я кажу адміністратору: «Поклич Алієва і Мілевського, за ними вже таксі приїхало». Вони мали в аеропорт їхати. Адміністратор повернувся ошелешеним: «Йожефе Йожефовичу, вони встати не можуть».

Ну як вони примудрилися, га?! Я ж увечері перевіряв, усе нормально було! Мабуть, уночі пристойно випили. Я їх поставив під душ, щоб привести до тями і відправив у молодіжку. А що з ними зробив Михайличенко, я вже не пам'ятаю.

Алієв і Мілевський самі себе знищили. Зараз Алієв служить у ЗСУ – молодець, спасибі йому. Він і Мілевському допоміг, у клініку його поклав, але вони чомусь посварилися. Слава Богу, що Артем зараз одужав, бажаю йому тільки здоров'я. Він хоче ще грати у футбол, бігає за якусь команду, але його час вже минув.

– А з Леоненком як ви ладнали?

САБО: Леоненко любив пиво вживати. Одного разу на зборах у Німеччині я знайшов у нього десять порожніх банок з-під пива. Але на тренуваннях він працював добре, хоча постійно бурчав собі під ніс, був вічно чимось незадоволеним.

Леоненко вважав себе великим, а інших – посередностями. Це звичайне зазнайство. До Києва він приїхав із московського Динамо, де його тренував Валерій Газзаєв. Газзаєв мені тоді сказав: «Йожефе, ти з ним ще намучишся». Як виявилось, мав рацію.

Леоненко був класним футболістом, і якби не пиво і його бурчалівка, то він міг заграти за будь-яку команду світу, включаючи Реал і Барселону.

«Леоненко – це наш Джордж Бест, а Мілевський – наш Гаскойн»



Далі попросили експерта Олега Федорчука поставити скіллам Леоненка і Мілевського оцінки по десятибальній системі, і ось що із цього вийшло.


Леоненко Мілевський
9 Права нога 8
4 Ліва нога 5
7 Гра головою 7
7 Бачення поля 8
9 Дриблінг 9
7 Фантазія 8
8 Індивідуальність 7
8 Почуття голу 6
5 Профессіоналізм 3
4 Витривалість 4
6.8 Середня оцінка 6.5


Мінімальну перемогу здобув Леоненко, який набрав 6.8 балів проти 6.5 у Мілевського. Федорчук пояснив свою думку.

«Леоненко був футболістом, який робив різницю і міг вирішити результат матчу. Мілевський у цьому плані йому поступається. Артем – яскравий, але ніколи не був лідером на полі. Леоненко два (з натяжкою три) сезони був найкращим футболістом в Україні. Мілевський таким ніколи не був.

Ще різниця між ними полягає в тому, що кар'єра Леоненка була вкорочена керівництвом Динамо (його не відпускали, завищували ціну і т.д.), а Мілевський сам собі її вкоротив своїми порушеннями режиму.

Якби Леоненка відпустили з Динамо, то він спокійно міг би заграти в Європі, в тому ж Кайзерслаутерні, який ним цікавився. А Мілевським я навіть не пам'ятаю, щоб хтось серйозно цікавився. У Леоненка залишилася недосказаність у кар'єрі, все-таки, він мало ігор зіграв.

Але обидва вони, і Леоненко, і Мілевський, залишили великий слід в українському футболі. Також вони стали хорошим прикладом для молодих гравців – щоб не повторювати їхні помилки. Леоненко – це наш Джордж Бест, а Мілевський – наш Гаскойн», – сказав Федорчук.

«Обидва гравці були видатними форвардами в історії українського футболу»


Джерело вирішило не обмежувати себе у рамках і, окрім живих людей, опитали ще й штучний інтелект, а саме всі найпопулярніші чат-боти. Поставили їм однакове питання.


– Хто був сильнішим форвардом: Мілевський чи Леоненко? Вибери один варіант і коротко поясни.

ChatGPT: Віктор Леоненко був надзвичайно технічним гравцем з високим футбольним інтелектом, який вмів ефективно використовувати свій талант для забивання голів та створення гольових моментів. Його вплив на команду був помітним завдяки його лідерським якостям та здатності забивати у найважчих моментах гри.

Copilot: Я вважаю, що Артем Мілевський був сильнішим форвардом. Ось коротке обґрунтування:

Стабільність та тривалість кар’єри: Мілевський забив 87 голів за Динамо і тричі ставав чемпіоном України. Його внесок у клубну історію був значним, і він завершив кар’єру, зігравши за 10 клубів і забивши 134 голи.


Вплив на гру: Його здатність забивати важливі голи робила його ключовим гравцем для команди.


Універсальність: Мілевський мав широкий арсенал навичок, включаючи гру головою та удари з обох ніг. Його універсальність робила його небезпечним на полі.


Хоча Віктор Леоненко також був видатним гравцем, Мілевський відзначався більшою стабільністю та внеском у клубну і національну історію .

Gemini: Вибір кращого форварда залежить від пріоритетів:

Якщо цінувати швидкість, гольове чуття та досвід, то Леоненко може бути кращим вибором.
Якщо ж важливіша сила, техніка та лідерські якості, то Мілевський може бути фаворитом.
Обидва гравці були видатними форвардами в історії українського футболу, і кожен з них вніс свій вагомий вклад у розвиток гри.


Вибір уболівальників і підсумок
У битві чат-ботів - нічия, тому переходимо до останнього пункту, а саме голосування уболівальників, яке запустили в телеграм-каналі Sport-Express.ua. Битва між Леоненком і Мілевським була запеклою, але перемогу одержав більш молодий візаві.

За Мілевського свій голос віддали 259уболівальників – 56%.
Леоненко набрав 206 голосів – 43%.


Що маємо у підсумку? Сабо, Федорчук та один чат-бот найкращим назвали Віктора Леоненка. А от уболівальники і ще один штучний інтелект віддали перевагу Мілевському. Тож з рахунком 3:2 перемогу у битві відсвяткував – Віііііктор Лееоооооненкоо!
Леоненко авжеж ідійот таке публічно казати, але він та Сабо праві. Мілевський навіть в свої кращі роки поряд з Вітей не стояв та різницю не робив. А Леоненко за талантом та потенціалом був на вищому рівні, просрав через свій паршивий характер. Це зараз малолеткі полюбляють кричати "легенда" кожному другому
По таланту, по чисто футбольным критериям, Леоненко можно поставить почти на уровень с Шевченко. "Спасибо" Суркисам за угробленную европейскую карьеру Леоненко.
Сховати
Krava, Можеш ще подякувати Лобановському. Він, як тількі прийшов, випхав під зад ногой "потенційну зірку" Реала та Барселони.
Krava, згоден з першим Вашим ствердженням (хоча у Мілі потенціал був також значний), але ось з другим категорично не згоден. Тому не мінусую, але і не плюсую ))
Сабо правий на 100% процентів. Голосувала молодь, яка ніколи не бачила, як грав Леоненко
Сховати
я теж про це подумав )