11 квітня 2024 11:27

Мирон МАРКЕВИЧ: "На Олімпійські ігри збірна України має їхати у найсильнішому складі"

2024 рік — історичний для України. Одразу чотири наші збірні вийшли на великі форуми. Юнацькі команди будуть представлені на Євро-2024 (U-17), Євро-2024 (U-19), національна — на Євро-2024. І, нарешті, вперше в історії наша збірна U-23 потрапила на Олімпійські ігри.


Про зліт українського футболу на міжнародній арені сайт zbirna.com поговорив з одним із найавторитетніших вітчизняних фахівців Мироном Маркевичем.


— Мироне Богдановичу, і з чим пов'язані такі увспіхи українського футболу? Одразу чотири наші збірні пробилися на великі форуми…

— Приємно усвідомлювати такий успіх, який у нашій історії стався вперше. Насамперед треба подякувати футболістам, які були максимально мобілізовані у всіх поєдинках. Хлопці напевно розуміли, що в такий складний для країни час треба стрибнути вище голови. Також впевнений, що команди грали для наших воїнів, серед яких є багато шанувальників футболу.


— На що може розраховувати національна збірна на Євро-2024?

— У нас підібрався дуже сильний колектив, хоча синьо-жовті змусили нас понервувати під час матчів плей-офф кваліфікації чемпіонату Європи. Але головне, що було здобуто позитивний результат. Звичайно, на підопічних Сергія Реброва тиснув психологічний тягар, а в такому футболісти не завжди можуть продемонструвати всі свої найкращі якості, попри це, команда впоралася з хвилюванням. Вважаю, що у фінальній частині Євро синьо-жовті покажуть зовсім інший футбол, якісніший. Вважаю, що вболівальники збірної України мають право розраховувати як мінімум на чвертьфінал.


— Наша група на чемпіонаті Європи за іменами не є найскладнішою. Румунію та Словаччину треба обігрувати?

— Думаю, і з Бельгією можна тягатись. Там нічого страшного немає. Як я вже сказав, із групи ми повинні виходити.


— Ми вперше в історії пробилися на Олімпіаду. Це вже великий успіх. Але чи можна добитися на цьому турнірі чогось серйозного?

— Я впевнений, якщо Олімпійська збірна поїде на турнір у найсильнішому складі, то вона може бути серйозним конкурентом для фаворитів турніру.


— У головного тренера Олімпійської збірної України Руслана Ротаня може виникнути проблема із викликом гравців. Клуби можуть не відпустити своїх виконавців, оскільки на той час у нас може розпочатися чемпіонат і потрібно готуватися до кваліфікацій єврокубків. До того ж, під час Олімпіади немає дат УЄФА чи ФІФА. Що робити?

— Насамперед у це питання має втрутитися керівництво УАФ. Та й самі футболісти, які хочуть виступати під прапорами Олімпійської збірної, мають проявляти ініціативу, адже такий шанс дається раз у житті, та й то не завжди. Для нас це історична подія. Думаю, клуби, особливо вітчизняні, мають піти назустріч наставникам збірної. І, звичайно, необхідно вже зараз розмовляти із представниками іноземних команд, у яких виступають кандидати до Олімпійської збірної.


— Чи не варто висунути це питання на державний рівень?

— Однозначно погоджуюся. У найсильнішому складі на турнірі чотириріччя, першому для України, можна досягти багато чого.


Сергій ДЕМ'ЯНЧУК