5 квітня 2024 11:25

Олександр ЗІНЧЕНКО: "Я піду воювати, якщо мене призвуть"

Футболіст «Арсеналу» Олександр Зінченко заявив, що покинув би Великобританію, щоб воювати в Україні, якби його призвали.


27-річний гравець розповів BBC Newsnight, що після повномасштабного вторгнення Росії у 2021 році він пожертвував близько 1 мільйона фунтів стерлінгів на допомогу людям у своїй країні.


Він зазначив, що Україна стала «щитом» для Європи та закликав до більшої підтримки.


BBC Newsnight запитала футболіста, чи відповів би він на призов на війну, чи бачив би в цьому більшу цінність, ніж залишитися грати у футбол в Прем'єр-лізі.

«Я думаю, що це чітка відповідь. Я б пішов [воювати]», — сказав він.


Він додав, що у нього на передовій воювали колишні шкільні друзі.


«Важко зрозуміти, що зовсім недавно ми були в одній школі, грали на майданчику чи на футбольному полі, а тепер вони повинні захищати нашу країну», – сказав він.


«І, чесно кажучи, [це] так важко прийняти це, але це те, що є. Ми не можемо здатися».


Зінченко сказав, що ситуація в країні «надважка», але він і його сім'я «пишаються нашим президентом».


«Я знаю, можливо, деякі люди можуть подумати, що мені набагато легше... бути тут [в Лондоні], ніж бути там [в Україні]. Я дуже сподіваюся, що ця війна скоро закінчиться», - сказав він.


Захисник «Арсеналу» почав свою дорослу футбольну кар'єру в російській команді «Уфа» в 2016 році і заявив, що більше не спілкується зі своїми друзями або колишніми одноклубниками, які перебувають у Росії.


«З моменту вторгнення мало хто [надіслав] мені смс і повідомлення, і я не можу звинувачувати їх, тому що це не їхня провина», – сказав він.


«Я не можу сказати їм: «Хлопці, проводите протести надворі і все таке», тому що я знаю, що їх можуть [посадити] у в’язницю».


За його словами, раніше росіяни називали українців своїми «братами» і «сестрами», але вторгнення показало «всім нам українцям, що ми більше не можемо з ними дружити».


«Ми ніколи не забудемо, що вони зробили з нами, з нашим народом», - сказав він. «Цьому я також навчатиму своїх дітей. І мої діти навчатимуть своїх дітей. Це неприйнятно».


У перші кілька днів вторгнення Олександр Зінченко сказав, що надіслав гроші на допомогу біженцям в Україні, і його пожертви склали понад 1 мільйон фунтів.


Він додав, що знає про сотні дітей, батьки яких загинули на війні.


Зірка «Арсеналу» сказав: «Який мій обов'язок зараз? Як я можу допомогти своїй країні, своєму народу, там і всім цим?»


«Я не можу бути більш гордим, ніж зараз, тим, що я українець».


«У мене є мрія, що ця війна закінчиться дуже-дуже скоро, і ми зможемо відбудувати нашу Україну так, як ми цього дуже хочемо», - заявив гравець збірної України.