25 березня 2024 09:25

Екс-форвард "Кардіффа" Ботройд про епілепсію: "Я не міг сказати: "Не можу вийти на поле, тому що у мене був напад" – це прийняли б за слабкість, думаю"

Джей Ботройд висловився про вплив епілепсії на його кар'єру.


Коли мені сказали, що в мене епілепсія, перше, що я сказав, було: Це може мене убити? Лікар сказав: «У 99 випадках зі 100 – ні». Гаразд. Я не надав цьому значення і наробив дурниць. Я не приймав ліків – не просто пропускав прийом пігулок вдень, йдеться про тижні.

Я шкодую, що не заговорив про епілепсію раніше, але я цього не зробив, бо думав, що мені можуть запропонувати короткостроковий контракт чи платити за зіграні матчі. Я ніколи цього не заперечував, просто не говорив про це. Мені треба було заробляти життя. Я хотів безпеки для себе та своєї сім'ї. Мабуть, є ще футболісти з такими самими проблемами, які нічого не розкажуть.

Епілепсія вплинула моєї працездатність. Було багато випадків, коли через це я проводив погані матчі, якщо не був повністю зосереджений або турбувався в глибині душі: "Чорт, я не прийняв своїх пігулок".


Якось у мене стався напад, і я зіграв через два дні – тому що сказав, що хочу цього. Мене запитали: "Як ти думаєш, ти зможеш грати?", І я відповів: "Так". Мене не змушували, але й не казали: «Ти не мусиш грати». У тому матчі я забив!


Йдеться про результати. Тоді я не міг сказати: «Вибачте, але я не можу вийти на поле, тому що в мене був напад», – думаю, люди прийняли б це за слабкість.


Якось під час нападу я в'їхав на подвір'я будинку в Елстрі. Приїхала поліція, мені посвітили у вічі. Вони побачили, що маю великі зіниці, тому вони подумали: «Цей хлопець під кайфом», і мене кинули в камеру. Я спіткнувся і – бац! – вдарився головою об стіну. Я пам'ятаю, як сидів там, згорбившись, а потім прокинувся. На мені була сіра куртка і по ній стікала кров. Я не лежав. Я прокинувся і був весь у крові, і я міг відчути рану пальцем. Мене перевірили на алкоголь та наркотики, але нічого такого не було, тож їм довелося мене відпустити. У мене досі великий шрам на голові.


Я подумав, що якщо я скажу [поліцейським про напад епілепсії], то не зможу зіграти у вихідні. Я знав, що вийду наступного дня», – сказав екс-форвард «Кардіффа».