23 лютого 2024 22:22

Олександр ІЩЕНКО: "Запросили тренерів збірної попрацювати з "Динамо" U-17"

Наприкінці лютого в Академії київського «Динамо» спробували нову практику – із випускною групою футболістів 2007 року народження (вікова категорія U17) протягом тижня працюють тренери збірної України цієї ж вікової групи на чолі з Юрієм Морозом. Докладніше про ідею такого нововведення розповів директор ДЮФШ «Динамо» ім. В. Лобановського Олександр Іщенко:


- Це, так би мовити, пілотний проект. Ми виступили із ініціативою, щоб тренери юнацьких збірних, зокрема команди футболістів 2007 року народження (U17), яку очолює Юрій Мороз, протягом певного часу працювали із клубними командами того ж віку. У розмові із головним тренером національної збірної України Сергієм Ребровим, яка відбулася десь півтора місяці тому, я звернув увагу на те, що тренери збірних, зігравши матчі у вересні, протягом наступних п’яти місяців нічим не зайняті – лише спостерігають та дивляться за футболістами. А чому б не зробити так, щоб у цей період, коли тренери збірних перебувають без практичної роботи, їм не взяти участь у тренувальному процесі та безпосередньо не попрацювати з футболістами клубів, які є постачальниками найбільшої кількості гравців для збірних?


Тож ми так і зробили на прикладі збірної U17. Попередньо узгодивши це питання, запросили Юрія Мороза, щоб перед поєдинками еліт-раунду відбору до Євро-2024, що пройдуть у березні, він провів заняття з динамівською командою хлопців 2007 року народження, щоб на практиці побачити, які виконавці є у його розпорядженні. Адже «Динамо» є однією з базових команд збірної цього віку, яка постачає велику кількість гравців. Так само можуть зробити і інші команди, у яких представництво гравців у збірній велике, наприклад, «Рух» чи «Шахтар».

Ця ідея у нас вже практично реалізується. Юрій Мороз разом із Володимиром Іконніковим, який працює разом із ним, займаються із «Динамо» U17 на Нивках протягом тижневого циклу. Він триває якраз на цьому тижні і закінчується у неділю, 25-го лютого. Також ми з Юрієм Леонтійовичем плануємо відвідати матч юнацької команди «Динамо» проти «Металіста 1925», який відбудеться у неділю в манежі бази у Кончі-Заспі. Думаю, йому стане в нагоді те, що він побачить під час практичних занять, а також інформація, яку він отримає про потенційних кандидатів до збірної.


- Тренери збірної проводять тренування самостійно чи разом із динамівськими тренерами?


- Разом із тренерами нашої ДЮФШ. Але заняття розписує саме Юрій Мороз, а йому допомагають наші тренери Юрій Дмитрулін та Тарас Луценко. Після завершення цього тижневого циклу, впевнений, тренери збірної поділяться своїми враженнями та разом підіб’ємо підсумки. Але я вже бачу, що такий досвід дуже корисний, він є прикладом того, як можна організувати практичну роботу тренерів збірних у період між відбірними матчами.