14 лютого 2024 16:32

Олег ШЕЛАЄВ: "Шахтар" зробив інвестиції у Прем'єр-лігу та Лігу чемпіонів"

У четвер, 15 лютого, "Шахтар" продовжить єврокубковий шлях – матчем плей-оф Ліги Європи проти "Марселя". Цей домашній для "гірників" поєдинок відбудеться в Німеччині, в Гамбурзі, на стадіоні "Фолькспарк", і розпочнеться о 19:45. "Шахтар" вирушив на гру зі збору в Туреччині 13 лютого. Тренерський штаб команди включив в склад делегації 28 футболістів.


Оцінити підготовку команди Маріно Пушича, та перспективи у протистоянні з французьким клубом, Footboom попросив екс-гравця "Шахтаря" і збірної України Олега Шелаева. Це перша частина розмови.


- Збір в Туреччині – це типова для клубів УПЛ підготовка, тому "гірники" і час, і гроші зекономили, - зазначив Шелаев. – Туди й легіонерам простіше було доїхати. А що стосується довготривалості та одноманітності зборів, то з точки зору психології, футболістам "Шахтаря" гріх жалітися – коли в Україні війна, на середземноморському узбережжі спокійна й цілком робоча атмосфера, не обов’язково було їхати ще кудись.


- Маріно Пушич отримав можливість на протязі місяця повноцінно готувати команду, але в підсумковому коментарі зазначив, що відсутність офіційних матчів – це виклик…

- Так, в певній мірі – це дискомфорт. Однак, називати такий стан речей викликом, - це занадто. Головне, що у Пушича дійсно було чимало часу для знайомства з людьми, і не тільки футболістами, а й з іншими співробітниками клубу. Що стосується гравців, то в такий період у тренера є шанс детально розібратися, як з ким можна надалі працювати, яку лінію взаємовідносин будувати – на когось, можливо, в певні моменти й підвищити голос потрібно, а іншим й більш спокійно донести свою думку. Тобто, тренер вивчає, образно кажучи, пульт управління колективом.


- "Шахтар" взимку підписав, чи повернув, бразильців – Кевіна, Педріньо, Марлона Гомеса, грузина Лацабідзе. Розрахунок був на те, що вони відразу повинні підсилити гру команди?


- Таке враження, що це інвестиції. Думаю, що сподівання на цих легіонерів більше покладаються в чемпіонаті України. Клуби-лідери УПЛ категорично не хочуть втратити першого місця. Враховуючи складність потрапляння в груповий етап Ліги чемпіонів для українських команд, потрібно в УПЛ брати золото.


Для виконання такої задачі ці новачки – хороше підсилення, якісні виконавці. Зазначу, що і в поточній Лізі Європи підписані "Шахтарем" футболісти цілком здатні себе проявити. Але, головна мета – виграти з ними чемпіонат України, кваліфікуватися в Лігу чемпіонів сезону 2024-2025, і надалі вигідно їх продати.


- З бразильцями все зрозуміло, а от щодо 19-річного грузинського легіонера Луки Лацабідзе є питання…

- Досвід успішної співпраці з грузинськими гравцями у "Шахтаря" також є - сучасний, вже в цій команді. Я маю на увазі Азарова і Гочолеішвілі. Купили свого часу, як стало зрозуміло, якісних виконавців, добре заточених на атаку. Всі вони, включаючи Лацабідзе, - це хороші підписання, причому, за невеликі гроші.


Фото - Footboom