17 січня 2024 16:03
1

Рік Циганкова у "Жироні": як минули 12 місяців вінгера після відходу з "Динамо"

Рівно рік тому, 17 січня 2023 року, правий вінгер Віктор Циганков перейшов з «Динамо» до «Жирони». За інформацією офіційного сайту київського клубу, сума трансферу склала 5 мільйонів євро, а також «біло-сині» отримають 50% з подальшого перепродажу футболіста. Відтоді українець провів на теренах Іспанії вже 12 місяців і зміг стати по-справжньому своїм. Про те, як минув дебютний рік гравця в Іспанії – у матеріалі.


Поступова інтеграція


За каталонську команду Циганков дебютував не одразу. Перші два поєдинки, на які Віктор потрапив до заявки – проти «Вільяреала» (0:1) та «Барселони» (0:1) в рамках іспанської першості – він просидів у запасі. Лишень у грі з «Валенсією», яка відбулася 5 лютого минулого року, півзахисник вперше зіграв за «Жирону», але провів на полі всього 13 хвилин після виходу на заміну.


Як вже можна було зрозуміти, головний тренер команди Мічел поступово інтегрував Циганкова до колективу. З кожним поєдинком його ігровий час збільшувався. Після 13-хвилинної появи проти «Валенсії» в наступній грі з «Кадісом» Віктор отримав уже 28 хвилин, також з’явившись на заміну. А після цього, в поєдинку Ла Ліги проти «Альмерії», послідувала перша поява українського хавбека в стартовому складі. Забігаючи наперед, ця зустріч стала для Циганкова деякою мірою переломною…


Дебютний гол та результативна серія


Чому ж матч проти «Альмерії» став переломним? Саме в цій грі Циганков уперше показав Іспанії, на що він здатен. У поєдинку, в якому «Жирона» здобула переконливу перемогу з рахунком 6:2, Віктор відзначився своїм дебютним голом за каталонський колектив і того ж дня оформив першу результативну передачу.


Після такого перформансу в Мічела не було іншого вибору, як включити Циганкова до старту і в наступній грі проти «Атлетіка» (3:2), а українець знову провів сильний матч і оформив асист. Серію поєдинків з результативними діями Віктор довів до трьох ігор вже за тиждень у зустрічі з «Хетафе» (2:3), знову відзначившись результативною передачею. А в протистоянні з «Райо Вальєкано» (2:2) колишній динамівець взагалі оформив дубль, двічі розписавшись у воротах мадридців.


Успішні півроку


По завершенні поєдинку з «Райо Вальєкано» настала пауза на поєдинки національних збірних, яка, вочевидь, пішла не на користь Циганкову. Після повернення до розташування «Жирони» наш співвітчизник дещо збавив оберти і провів одразу 5 поєдинків без результативних дій. Та й узагалі, в сімох подальших матчах Віктор зміг оформити ще всього 3 асисти у зустрічах зі «Севільєю» (2:0), «Реал Сосьєдадом» (2:2) та «Осасуною» (1:2).


В цілому, дебютні півроку в «Жироні» можна сміливо назвати для Циганкова успішними. У 15-ти поєдинках за каталонську команду, яка на той період зірок з неба не хапала, українець минулого сезону забив 3 голи та віддав 6 асистів. І, що найважливіше, Віктор допоміг команді виконати головне завдання на попередню кампанію – зберегти прописку в еліті іспанського футболу. Хоча наприкінці сезону колектив мав хороші шанси зачепитися навіть за єврокубки…


Зародження українського дуету


Значно веселіше Циганкову стало вже цього сезону, адже його одноклубником став ще один українець – нападник Артем Довбик, якого придбали у «Дніпра-1». З цього моменту на теренах іспанської першості зародився український дует, що наробив уже немало галасу.


Вже в стартовій грі нового сезону з «Реал Сосьєдадом» (1:1) українці продемонстрували, що готові разом підкорювати тамтешній чемпіонат. Той поєдинок завершився нічиєю, а рятівний гол організували саме українські футболісти: Циганков виконав навіс з правого флангу, а Довбик, який тільки-но з’явився на заміну, забив головою дебютний м’яч.


За аналогією, як це було після приходу до колективу Циганкова, Довбик кілька матчів виходив на поле за ходом гри, але досить швидко став футболістом основного складу. Відтак, достатньо оперативно український дует з підтримкою бразильського лівого вінгера Савіо увійшов до однієї з найкращих груп атаки всієї Іспанії та почав кошмарити не одну місцеву команду.


Від аутсайдера до гранда


Якщо минулого сезону «Жирона» значний час перебувала в нижній частині турнірної таблиці, то цього чемпіонату команда змінилася до невпізнанності. Після вищезгаданого поєдинку з басками каталонці видали чудову серію зі 6-ти перемог, далі без шансів програли «Реалу» (0:3), а згодом виграли ще 10 матчів у чемпіонаті та 3 рази зіграли внічию, не знаючи весь цей час смаку поразок.


Словом, «Жирона» стала місцевим грандом і на сьогоднішній день навіть тривалий час лідирує в іспанській першості (щоправда у «Реала», який відстає на одне очко, є матч у запасі). Безумовно, що в цьому дуже велика заслуга саме ексдинамівця Циганкова, який став справжнім лідером команди і зробив величезний внесок до таких результатів. Якщо говорити конкретніше, то цього сезону Віктор за 15 матчів забив 3 голи та стільки ж разів асистував партнерам.


Найбільш пам’ятними моментами за участю Циганкова цього сезону стали голи у ворота «Гранади» (4:2), «Осасуни» (4:2) та «Атлетіка» (1:1). А ще, мабуть, всім вболівальникам запам’ятався гольовий пас Віктора на Довбика у поєдинку з «Барселоною», в якому «Жирона» здобула яскраву перемогу з рахунком 4:2.


Травматичність – проблема


Останнім часом Циганков пропустив кілька ігор через пошкодження. Травми – це давня проблема Віктора і, на жаль, вони його продовжують переслідувати в Іспанії. Якщо той же Довбик, який є фізично міцним, стрімко стає зіркою Ла Ліги, нещодавно був визнаний гравцем місяця та лідирує за системою «гол+пас», то Циганкову часті проблеми зі здоров'ям заважають себе повноцінно проявити.


Хай там як, в останній зустрічі з «Альмерією» (0:0) український хавбек повернувся на поле. Нехай в тій грі Віктор не зміг показати себе з найкращого боку, але, не маємо сумнівів, що він зуміє набрати чудову форму і потішити всіх нас ще не одним голом та асистом в рамках поточного сезону. Знову ж таки, лишень би його в цьому не завадили травми…


Подальші перспективи


Враховуючи хорошу гру Циганкова, в іспанській та не лише тамтешній пресі почало зароджуватися немало чуток про інтерес до українця. Зокрема, впродовж кількох останніх місяців активно пишуть про зацікавленість з боку «Баварії» та «Барселони» в послугах Віктора, також до когорти претендентів на вінгера останнім часом почали записувати англійський «Ньюкасл».


У «Жироні» не приховують, що в разі отримання вигідної пропозиції клуб готовий продавати своїх футболістів, у тому числі Циганкова. Якщо ж Віктор продовжить демонструвати свій рівень і не менш потужно проведе весняну частину сезону, то варіант, за якого влітку він піде на підвищення шляхом трансферу до іншого колективу, виглядає цілком реальним. Подейкують, що потенційний трансфер Циганкова може коштувати 30 мільйонів євро, тож у такому випадку рідний клуб футболіста – київське «Динамо» – теж отримає дуже хорошу суму…


Статистика Циганкова за «Жирону» в усіх турнірах:


Матчі – 36


Ігрові хвилини – 2564


Голи – 6


Асисти – 9


Жовті та червоні картки – 0

Так тримати, Віктор!