11 січня 2024 22:20

Колишній хавбек "Евертона" зізнався у дачі хабара з метою стати тренером збірної Китаю


Колишній півзахисник "Евертона" Лі Ті зізнався в організації договірних матчів у Китаї, а також у дачі хабарів з метою отримати посаду головного тренера національної збірної.


У листопаді 2022-го Лі Ті узяли під варту за підсумками розслідування корупції в китайському футболі, ініційованому президентом країни Сі Цзіньпінем, і звинувачений у «серйозних порушеннях закону».


Під час виступу на державній телерадіокомпанії CCTV Лі Ті повідомив, що давав хабарі для того, щоб здобути посаду головного тренера збірної Китаю.


За даними британського джерела, ця сума еквівалентна 330 тисяч фунтів стерлінгів. Він також розповів, що був задіяний в організації договірних матчів, коли працював на клубному рівні із командою «Ухань».

«Я дуже шкодую про це. Мені слід було опустити голову і йти правильним шляхом. Але були деякі речі, які на той час вважалися звичайною практикою у футболі.


Намагаючись досягти успіху такими, я ставав все більш нетерплячим і прагнув отримати швидкі результати.


Задля цього я вдавався до впливу на арбітрів, підкупу гравців суперників та тренерів, іноді через клуби, які мали справу з іншими клубами. Така поведінка стає звичкою, і згодом з'являється навіть залежність від подібної практики», – сказав Лі Ті.

Фігурантами справи стали ще кілька чиновників китайської футбольної асоціації. Всім їм, як і Лі Ті, загрожує висновок.


Лі Ті грав за «ірисок» з 2002 до 2006 року. Тренерську кар'єру розпочав у 2015-му, збірну своєї рідної країни очолив у 2019-му та пропрацював на цій посаді 2 роки. Його звільнили після того, як Китай не зміг відбутися на ЧС-2022.