11 січня 2024 15:49

Ексгравець "Евертона" заплатив 422 тисячі доларів, щоб стати тренером збірної Китаю

Колишній футболіст "Евертона" та екстренер збірної Китаю Лі Те розповів про численні хабарі та організацію договірних матчів на батьківщині.


У листопаді 2022-го Лі Те став фігурантом масштабного розслідування щодо корупції в китайському футболі, яке було ініційоване головою КНР Сі Цзіньпінем. Тоді ж тренера взяли під варту.


На допиті він зізнався в численних хабарах - зокрема за можливість попрацювати головним тренером збірної Китаю. У 2018 році Лі Те заплатив 3 мільйони юанів (приблизно 422 тисячі доларів), щоб очолити національну команду, повідомляє SCMP.


Лі Те був звільнений зі своєї посади восени 2021 року, коли збірна Китаю втратила шанси на вихід на ЧС-2022.


Крім того, тренер зізнався в організації кількох договірних матчів у другій за силою китайській лізі. Він підкуповував суперників, щоб вивести свої команди в Суперлігу.


"Я дуже шкодую про це. Мені слід було йти правильним шляхом. Але є певні речі, які на той час були звичайною практикою у футболі", - сказав Лі Те.


Фігурантами справи також стали колишній голова місцевої федерації футболу Лю І, його заступник Чень Юнлян і президент Китайської футбольної асоціації Чень Сююань. Усім їм, як і Лі Те, загрожує тюремне ув'язнення.