3 листопада 2023 08:13

Володимир ШАРАН: "Одного разу не віддав пас Лужному – думав все, мені капець"

Головний тренер «Миная» Володимир Шаран розповів про початок своєї ігрової кар’єри в «Динамо».


– Ви розказували, що в «Динамо» вас відразу взяли під опіку Олег Лужний і Ахрік Цвейба?


– Так. Лужний – мій земляк, тому він зразу почав мене опікувати. Хоча спочатку я товаришував із Степаном Бецою.

– Той, що загинув у автокатастрофі?

– На жаль. Ми разом їхали додому: він на Дніпро, я на Кривий Ріг. Попрощались, домовились зустрітися. Якщо не помиляюся, в грудні у Степана мав бути день народження, чи в його дитини. Я мав у той день приїхати до нього в Дніпро, але так сталося, що він розбився на машині, коли їхав у аеропорт.

– Опіка Лужного в чому полягала?

– Лужний сам зі Львова, як і я, дебютував у «Динамо» в 20 років. Олег покликав мене до себе після моєї дебютної гри, там якраз і мама його була. Ми поспілкувалися, потім Ахрік Цвейба зайшов, бо ми в готелі «Національний» всі разом жили. Правда, я жив в іншому корпусі, до речі там, де ми зараз зупиняємось з «Минаєм», коли на календарну гру в Київ приїжджаємо.

У принципі, в «Динамо», було все нормально. Скажемо так: в тренувальному занятті, щоб хтось тебе повчав – такого не було. До молодих гравців всі ставились досить нормально. Спочатку думав, що потраплю до «старичків», і вони почнуть мені, молодому, пхати, ще щось. Але колектив у нас був класний. Та й я старався, як міг. Ноги ніде не прибирав.

– Тобто, в «Динамо» ніхто вам ніколи не «напхав»?

– Звичайно, було щось там. Заєць любив десь трохи напихати, коли, наприклад, не добіжиш. Лужний, якщо він забігає, а ти йому не віддаєш пас, то отримаєш від нього наганяй.

З Лужним на одному фланзі грав Сергій Ковалець. І ось, одного разу на правий фланг поруч з Лужним ставлять мене. Так вирішив Фоменко. Я здивувався, ну, думаю, Михайло Іванович дає. А грали ми тоді у Кривому Розі.


Одного разу я не віддав пас Лужному, думав все, мені капець. Лужний якщо робить ривок, то біжить сто метрів, тому треба обов’язково йому віддати м’яча. Так повинно бути в грі, – розповів Шаран.