25 жовтня 2023 22:44

Марко ван Бастен і Рафаель ван дер Варт розкритикували менеджмент "Аякса"

Легенди "Аякса" різних поколінь Марко ван Бастен і Рафаель ван дер Ваарт були гостями популярного нідерландського телешоу Rondo на Ziggo Sport, де одноголосно розкритикували менеджмент амстердамців. Нинішня критика "Аякса" викликана найгіршим стартом команди за всю історію Ередівізіє, з 1965 року – лише одна перемога в семи стартових матчах. Що і послужило причиною звільнення головного тренера "аяксидів" Моріса Стейна (на цій посаді Стейн провів всього-на-всього 11 матчів).


Марко ван Бастен також розніс і керівництво молодіжної системи клубу – De Toekomst, оскільки і в Eerste Divisie молоді "аяксіди" нині посідають останнє місце:


– Це просто дуже погане управління – безгосподарність, зверху донизу. Для того, щоб "Аякс" повернувся на своє місце, необхідне кардинальне втручання в організаційну структуру клубу, – вважає ван Бастен.


Рафаель ван дер Ваарт також висловився про необхідність кадрових змін в "Аяксі":


– Зараз клубом керують люди, яких, схоже, хвилюють тільки вони самі. Це справжня драма для "Аякса". Вважаю, що в поточній роботі клубу має бути більше характеру і міцний внутрішній стрижень. Коли я був молодим, а клубною Академією керував Ко Адріансе, юні футболісти його просто боялися і беззаперечно слухалися – і в підсумку та генерація гравців провела кілька дуже успішних сезонів. Зараз такого немає, – зазначив ван дер Ваарт.



Невідомо, яким чином "Аякс" зможе змінити ситуацію і вирулити на краще. Але, за даними NOS, клубне керівництво, яке тимчасово призначило виконуючим обов'язки головного тренера 38-річного екс-центрдефа команди Хедвігеса Мадуро, колишнього одного з асистентів Моріса Стейна, розглядає як тренера – можливо, також тимчасового – ще одну клубну легенду – 59-річного Джона ван т`Схіпа. Екс-форвард "аяксидів" раніше працював в амстердамському клубі, очолюючи молодіжну команду і будучи асистентом головного тренера.


За останнє десятиліття в кар'єрі Джона ван т`Схіпа були екзотичні мексиканський "Чівас" і австралійський "Мельбурн Сіті", скромна збірна Греції та "Зволле", який ще більше не хапає зірок з неба. На поєдинок Ліги Європи проти "Брайтон енд Хоув", а також на "класико" з ПСВ, що лідирує, амстердамську команду ще виведе Мадуро, а ось далі, судячи з усього, Джон ван т'Схіп намагатиметься підняти "Аякс" із 17-го місця в Ередівізіє – уперше в історії "аяксиди" опинилися в зоні вильоту.