18 жовтня 2023 22:57

Ігор ЯВОРСЬКИЙ: "Україні з Мальтою допомогло везіння"

Відомий у минулому футболіст, а також колишній керманич тернопільської «Ниви» та «Львова» Ігор Яворський поділився враженнями від матчу збірної України з командою Мальти (3:1) у відборі на Євро-2024.


– Були два різні тайми. Українці провалили початок, не впіймали ритм гри, діяли вальяжно, складалося враження, що були переконані: перемога нікуди не дінеться…


– На післяматчевій прес-конференції керманич гостей Сергій Ребров наголошував, що на його підопічних тиснув результат, що обов'язково треба було брати три очки…


– Згоден, на Мальті українці не мали права втрачати пункти, але ж треба було з перших хвилин продемонструвати налаштованість на звитягу, а не витрачати час на розкачку. Добре, що опонент був не з настирливих…


– Як Ребров й анонсував після поєдинку з Північною Македонією, вчора відбулося кілька змін в стартовому складі…


– Караваєв зіграв надійно. Відчувалося, що Ванат грає не на своїй позиції й тому рідко брав ініціативу на себе. На жаль, залишився вірний собі Сидорчук, всі його паси були назад, без загострень. Саме він гальмував розвиток атак гостей. Є вина Сергія й в пропущеному м'ячі, коли він та стопери дозволили гравцеві господарів продертися по центру. Не виручив в цьому епізоді й Трубін.


А ось із замінами по ходу матчу Ребров вгадав: Сваток в надійності переважав Матвієнка, який часто припускався позиційних помилок, а Конопля помітно пожвавив гру на правому фланзі.


– Що допомогло гостям добитися зламу?


– Передусім, везіння. Після автоголу господарі відразу зменшили оберти, мабуть уже не вірили, що для них все добре закінчиться. Загалом, в другому таймі українці значно краще атакували, використовуючи два фланги, швидше комбінували й мальтійцям стало важче перекривати вразливі зони. Тож на звитягу наші награли.


– Що скажете про Довбика, який, нарешті, перервав безгольову серію, реалізувавши пенальті та Мудрика, який записав до свого активу дебютний гол за збірну?


– Артему не відмовиш у старанності, він багато працював на збірну. Але ж місія нападника – забивати м'ячі, а з цим у Довбика проблеми навіть на тлі такого посереднього опонента, як Мальта. Зрештою, звідкіля взятися голам, коли Артем практично не завдає ударів по воротам?


Що ж до Мудрика, то схоже, критика на його адресу, що він не відпрацьовує при втраті м'яча, пішла на користь. Михайло не шкодував себе, часто вступав в єдиноборства на своїй половині поля, був активним й біля воріт мальтійців. Як на мене, він кращий гравець матчу.


– Якщо обійдеться без сенсацій, то доля прямої путівки на Євро-2024 визначиться в заключному турі в битві України та Італії й наших влаштовуватиме тільки перемога…


– З італійцями в листопаді буде дуже важко. Можна не сумніватися, що вони діятимуть другим номером, а останні поєдинки засвідчили, що підопічним Сергія Реброва складно знаходити шпарини в насиченій обороні. Втім, ще є час все зважити і як слід підготуватися. Зрештою ж недаремно кажуть, що надія вмирає останньою.