1 вересня 2023 08:59

Олександр БАБИЧ: "За всієї поваги до Ваната зараз він не в змозі проривати оборону таких команд, як "Бешикташ"

Всі три українські клуби не змогли вирішити поставлену задачу в єврокубках. "Зоря" поступилася "Славії" по сумі двох матчів (0:2, 2:1) та вибула з Ліги Європи, а "Динамо" з "Дніпром-1" програли в кваліфікації Ліги конференцій "Бешикташу" (0:1) і "Спартаку" Трнава (1:2), відповідно, і взагалі припинили свій єврокубковий шлях в поточному сезоні. Поділитися враженнями від цих поєдинків і підвести підсумок відбіркової єврокампанії для клубів з України Footboom попросив відомого вітчизняного тренера Олександра Бабича.


"Не вистачало Ярмоленка"



- Від київського "Динамо" я чекав більшого, - зазначив Олександр Олександрович. – Очікував, що кияни намагатимуться не пропустити з перших хвилин і агресивно зіграють попереду. І в перші 15-20 хвилин підопічні Мірчі Луческу в обороні діяли непогано, однак не вистачало дуже важливого компоненту – атакуючого. Контратаки "біло-синіх" були вкрай рідкими, команда думала більше про те, щоб не пропустити.

Важко зрозуміти, чому так будувалася грі "Динамо", яка була тренерська установка на матч… Винуватців наразі важко буде знайти. Зрозуміло, що весь негатив впаде на голову Луческу.


- Чого все-таки найголовнішого не вистачило "Динамо" для досягнення результату?

- Нападника. При всій повазі до Ваната, зараз він невзмозі проривати оборону таких команд, як "Бешикташ". Не вистачило також Ярмоленка, який міг би додати солідності в атаці. Треба визнати сувору реальність – комплектація "Динамо" значно поступається комплектації "Бешикташа". І зараз це, на жаль, вже – норма…


"Спрацював клас Абубакара"



- Що скажете про пропущений киянами гол?

- Це яскраво виражений особистий гол. Спрацював клас Абубакара – індивідуально дуже сильного гравця. Всі захисники "Динамо" в цей момент дивилися на м’яч і ніхто не наважився піти у відбір.


- Як виліт з єврокубків вплине на "Динамо"?

- Піде на користь… Судячи по складу "біло-синіх", очевидно, що ця команда не готова до виступу в трьох турнірах. Тому, "Динамо" доведеться зосередитися на чемпіонаті і Кубку України.


- На тренерську відставку в "Динамо" можна очікувати?

- Таке радикальне рішення може піти на користь тільки у випадку, якщо в колективі нездорова атмосфера, коли футболісти зажаті, незадоволені тренером та ситуацією в цілому. В принципі, ми таке вже в цьому "Динамо" бачили – коли біля керма на якийсь час став Шовковський, і це принесло хороші результати. В іншому випадку, міняти тренера немає сенсу. Дочекаємось паузи в чемпіонаті і побачимо. Якісь зміни можуть статися, або вже в вересні, або під час зимової перерви в сезоні.


"Для "Зорі" - це легкий матч"



- "Зоря" майже змогла приємно здивувати…

- "Славія" приїхала в гості до "Зорі" з настроєм, що, мовляв, все – ми вже пройшли і цю українську команду. Однак, "Зоря" зуміла забити хороші голи – по футбольному шалені м’ячі! Що цікаво, своєю грою "чорно-білі" мене абсолютно не здивували. Голи "Зорі" - абсолютно індивідуальні. Було помітно, як після такого повороту розгубилася "Славія". Логічно було б, якби луганчани після перерви перебудувалися, здивували би чехів іншою схемою, аби не дати їм шанс повторити щось з того, що було в Празі. Але "Зоря" нічого не змінила і суперник забив звичний для себе гол.


- Але рахунок 1:2 ще не був вироком для "Зорі", чи тоді все й закінчилося?

- Ні, звичайно. "Зоря" могла ризикнути. Взагалі, вважаю, що психологічно це був легкий для луганської команди поєдинок, адже вона в будь-якому випадку залишалася в єврокубках.


"Є певні сумніви..."



- Младен Бартулович після відходу від справ Ненада Лалатовича зміг щось змінити?

- Зміна тренера в "Зорі" в будь-якому випадку пішла на користь. Футболісти знали, що новий тренер вже слідкує за ними і оцінює, хто і на що здатний. Я хочу особливо виділити гру Турбаєвського – голкіпер "Зорі" часто виручав команду.


- На що ця "Зоря" може розраховувати в груповому турнірі Ліги конференцій?

- Якщо в стрій найближчим часом повернуться травмовані виконавці, то й же Бутко, наприклад, то в Лізі конференцій можна спробувати набрати якісь бали.


Однак, у мене все-таки є певні сумніви. Чи вистачить "Зорі" цього кадрового резерву на три турніри? Мені здається, що ні. Взагалі, це складне питання для всіх українських клубів.


"Ми не знаємо, яка атмосфера зараз в "Дніпрі-1"



- Суперник у "Дніпра-1", схоже, був найбільш прохідним з усіх, хто грав проти наших команд?

- Після першого матчу зі "Спартаком" я чекав від дніпрян успіху. І за складом, і за грою, дніпряни сильніші за цього суперника. І в цілому "Дніпро-1" на старті цієї єврокампанії виглядав, як найбільш підготовлений за всіма компонентами український клуб. Думаю, керівництво дніпрян наразі дуже розчароване…


- Чи готові дніпряни сприйняти все це, як необхідний міжнародний досвід?

- Так, це досвід. Але він негативний. Ми не знаємо, яка атмосфера зараз в "Дніпрі-1". Сталася ж чомусь відставка і Краснікова, і Кучера. Ніхто не знає, як це в останні дні вплинуло на колектив. На жаль, дніпряни на старті сезону через травму втратили Третьякова, втратили також ключового виконавця – Довбика. Залишився Піхальонок, але йому не вистачає партнера для зв’язки в атаці. Філіппов поки що не в тонусі, і йому потрібний час, аби прийти в норму. Впевнений, "Дніпру-1", як і "Динамо" корисно буде зосередитись виключно на чемпіонаті України.


"Поразки літа 2023-го року..."



- Який підсумок виступу клубів УПЛ в кваліфікації єврокубків можна зробити?

- З одного боку, виліт від команд з Грузії та Словаччини оптимізму не додає. З іншого, навіть не дивлячись на війну, на важку кадрову ситуацію, наші команди непогано протистояли таким сильним клубам, як "Бешикташ", "Панатінаїкос" і празька "Славія". В єврокубках цього сезону від України продовжать грати "Шахтар" і "Зоря". Це добре. Добре, що футбол в Україні живий. Сподіваюсь, що поразки літа 2023 року наші клуби переварять, переосмислять, і зроблять належні висновки на майбутнє.