12 липня 2023 23:51

Кваліфікація Ліги чемпіонів: Коваль не відстояв на нуль за "Шериф" та інші результати

Перший кваліфікаційний раунд Ліги чемпіонів – це тридцять команд, розділених на п'ятнадцять ігрових протистоянь. У кожному протистоянні – по два матчі. Переможці за сумою двох матчів виходять у другий кваліфікаційний раунд Ліги чемпіонів, переможені переміщаються у другий кваліфікаційний раунд Ліги конференцій на шлях чемпіонів (дві команди перемістяться одразу у третій кваліфікаційний раунд Ліги конференцій).


Перші матчі раунду відбулися 11.07 та 12.07.


"Астана" (Казахстан) – "Динамо" (Тбілісі, Грузія) 1:1

Голи: Аймбетов 11 – Сігуа 57


Торік "Динамо" (Тбілісі) вилетіло в першому кваліфікаційному раунді Ліги конференцій, одразу ж припинивши свій шлях у єврокубках. Цьогоріч точно буде інакше: навіть якщо не вдасться пройти "Астану", буде ще одна спроба зачепитися за груповий етап. Хоча про це наразі говорити зарано.


Адже нічия 1:1 у першому матчі – цілком робочий результат. Пікантність ситуації у тому, що гра була рівною, що підтверджує тотожність сили команд. Тож за тиждень може розігратися будь-який сценарій.



ХІК (Фінляндія) – "Ларн" (Північна Ірландія) 1:0

Гол: Радулович 3 (пен.)


Непростий був матч для ХІКа, попри те, що чемпіон Фінляндії був фаворитом до стартового свистка. "Ларн" зрештою так і не завдав жодного удару по площині воріт суперника, але й ХІК не дуже вражав різноманіттям. Вирішальним виявився гол з пенальті, забитий Радуловичем. А призначений стандарт був за фол Шіна Болгера у штрафному майданчику.


Переможець цієї пари виходить на "Мольде".



"Хеккен" (Швеція) – "Нью-Сейнтс" (Вельс) 3:1

Голи: Садік 7, Рюгорд Єнсен 13, Ховланд 37 – Макманус 32


"Нью-Сейнтс" – частий гість у кваліфікації Ліги чемпіонів, а ось для "Хеккена" це був дебют. Історичний момент. Шведи не знітилися й вже до 15-ої хвилини вигравали 2:0. І не збавили тиску, навіть коли пропустили.


3:1 – цілком комфортна перевага перед виїздом до Вельсу. Чи здатен "Нью-Сейнтс" на сюрпризи? Навряд чи.



"Фарул" (Румунія) – "Шериф" (Молдова) 1:0

Гол: Кікі 56


Максим Коваль вийшов в основному складі "Шерифа" й відіграв увесь матч. Це при тому, що наприкінці минулого чемпіонату Молдови українець вже не був залізно основним у команді. Сьогодні довелось працювати вдосталь і з перемінним успіхом. З одного боку, є пропущений, з іншого – щонайменше три відбиті удари.


"Фарул" заробив домашній гандикап, але це ще далеко не кінець історії.



"Слован" (Словаччина) – "Свіфт" (Люксембург) 1:1


Голи: Вайсс 25 – Штольц (пен.) 22


Вилучення: Куцка 45+6 ("Слован", пряма червона)


Поганий результат для "Слована". Учасник плей-офф останнього розіграшу Ліги конференцій за статусом повинен перегравати представника Люксембургу, який проводить в Європі лише третій сезон, а у Лізі чемпіонів – перший в своїй історії.


Однак люксембуржці почали приголомшливо для фаворита – з заробленого пенальті й голу Штольца. Треба відзначити, що цю гру судив українець Віктор Копієвський, який спершу не зафіксував порушення правил у штрафному майданчику, але потім переглянув епізод на повторі й ухвалив рішення про одинадцятиметровий. Загалом справедливо: колишній представник УПЛ Джаба Канкава ззаду вдарив по стегну Нів'є і було це в межах штрафного майданчика. Гості забили, але дуже швидко "Слован" відігрався зусиллями Вайсса, який класно реалізував штрафний удар.


На більше словаків не вистачило, однак увесь другий тайм вони грали в меншості через дивне вилучення Юрая Куцки.


У другому таймі господарі не мали переваги, тож "Свіфт" заслужено везе з Братислави нічию. Однак у "Слована" є недосказаність й нотка гіркоти. Можливо, через власну гру, можливо, й через суддівство. За тиждень буде шанс розкласти все місцями.