23 червня 2023 19:26

ФІФА присвоїла США статус господаря клубного ЧС-2025 та відклала початок подачі заявок на ЧС-2030

Рада ФІФА призначає Сполучені Штати господарем нового та розширеного Клубного чемпіонату світу з футболу. У 2025 році відбудеться турнір із 32 команд.


Рада ФІФА одноголосно призначила Сполучені Штати господарем нового та розширеного Клубного чемпіонату світу з футболу ФІФА, який має відбутися у 2025 році, на своєму засіданні, проведеному в режимі відеоконференції з дому ФІФА. У процесі вибору господаря враховувалися вимоги до інфраструктури та обслуговування, а також ширші стратегічні цілі турніру.

Рішення було прийнято на основі позиції Сполучених Штатів як визнаного лідера в організації глобальних подій, а також тому, що це дозволить ФІФА максимізувати синергію з проведенням Чемпіонату світу з футболу на користь обох турнірів і розвитку футболу в регіоні Північної Америки. Наступним кроком ФІФА буде співпрацювати з відповідними зацікавленими сторонами, щоб остаточно визначити дати, місця проведення та розклад матчів цього нового турніру.


Розподіл слотів на конфедерацію та ключові принципи доступу вже були підтверджені Радою ФІФА на початку цього року.

Процес подання заявок на Чемпіонат світу з футболу 2030.

Щоб забезпечити додаткові консультації з усіма ключовими зацікавленими сторонами щодо Чемпіонату світу з футболу 2030, який відзначатиме сторіччя виставкового турніру з чоловічого футболу, Рада ФІФА погодилася відкласти офіційний початок процесу заявок. Таким чином, відповідний Регламент буде представлено для затвердження на наступному засіданні Ради ФІФА, яке має відбутися у вересні/жовтні 2023 року, після чого буде офіційно розпочато процес торгів. Очікуване призначення господаря(ів) Конгресом ФІФА також буде перенесено з 3 кварталу 2024 року на 4 квартал 2024 року.

Рада ФІФА також схвалила Огляд вимог щодо проведення Чемпіонату світу з футболу 2030, які було підготовлено адміністрацією ФІФА, щоб дозволити всім зацікавленим асоціаціям-членам краще зрозуміти вимоги до проведення змагань, зокрема щодо необхідної інфраструктури, законодавча база, яку необхідно встановити, а також екологічні та соціальні цілі, яких слід досягати.

Затверджено положення попереднього турніру Чемпіонату світу з футболу 2026

Рада ФІФА також схвалила Регламент попереднього турніру Чемпіонату світу з футболу FIFA 2026, який розпочнеться у вересні 2023 року.

«З огляду на те, що в наступному Чемпіонаті світу з футболу візьмуть участь 48 команд, цей турнір матиме безпрецедентний вплив на світовий футбол, особливо тому, що більше націй отримають можливість забезпечити собі місце, щоб сяяти на світовій арені», — сказав президент Інфантіно.

Господарі Конгресу та турнірів ФІФА

Крім того, Рада ФІФА підтвердила, що 74-й Конгрес ФІФА, який має відбутися 17 травня 2024 року, пройде в Бангкоку, Таїланд.

Рада також призначила Індонезію організатором Чемпіонату світу з футболу U-17 2023, Колумбію організатором Чемпіонату світу FIFA U-20 серед жінок 2024, Домініканську Республіку організатором Чемпіонату світу FIFA U-17 серед жінок 2024 та Узбекистан як господар Чемпіонату світу з футзалу FIFA 2024. Час проведення відповідних змагань буде затверджено згодом.

Дати Чемпіонату світу з пляжного футболу FIFA 2023, який мав відбутися в Об’єднаних Арабських Еміратах, перенесено з 16-26 листопада 2023 року на 15-25 лютого 2024 року.