20 квітня 2023 16:05

Цитаішвілі та "Динамо": невизначене майбутнє грузинського вінгера

Останнім часом українські ЗМІ все активніше гадають на тему можливого повернення Георгія Цитаішвілі до «Динамо». Більшість експертів сходяться на думці, що грузинський хавбек точно не був би зайвим у команді Мірчі Луческу, проте ситуація склалася так, що в будь-якому разі все буде залежати від рішення самого гравця, і від намірів киян.


Впродовж багатьох років саме Цитаішвілі вважався головним претендентом на заміну Віктору Циганкову, коли той мав перебратися до іноземного чемпіонату. Однак коли 25-річний футболіст все ж змінив клубну прописку та перейшов до «Жирони», то Георгія в команді не було. Він, нагадаємо, виступає на правах оренди за польський «Лех», до якого перейшов, скориставшись правилом ФІФА щодо легіонерів у чемпіонаті України.


А чи справді 22-річний вінгер зараз приніс би користь «Динамо»? Цього сезону Цитаішвілі, відверто кажучи, не вражає. У складі команди з Познані грузин провів 24 матчі, в яких забив усього 1 гол та оформив дві гольові передачі. Погодьтеся, далеко не найкраща статистика для гравця атакувального плану…


Не статистикою єдиною. Вже в семи поспіль поєдинках Георгій навіть не з’являється на полі, обмежуючись лише сидінням на лаві запасних або ж взагалі не потрапляючи до заявки. Востаннє Цитаішвілі грав за «Лех» ще 26-го лютого в матчі польської першості проти «Шльонска» (1:2). Таким чином, близько двох місяців динамівець не має стабільної ігрової практики і водночас довіри від головного тренера.


Навіть попри такий спад в Георгія, не можна однозначно сказати, що він киянам не потрібен. Якби Георгій повернувся до «Динамо», відчув себе важливим футболістом і набрав форму, то, мабуть, знадобився би «біло-синім». До того ж ми всі пам’ятаємо, що після свого приходу в «Динамо» Мірча Луческу всіляко демонстрував свою прихильність до Гіо, тож в голові у Містера точно було уявлення як використовувати цього футболіста. Проте відтоді минуло вже досить багато часу, ідеї румунського керманича також видозмінилися. Чи отримував би грузин таку ж довіру від тренера зараз – сказати складно.


Наразі в «Динамо» на правий фланг атаки є перспективний Назар Волошин, легіонери Беніто та Кахім Перріс, також за необхідності на цій позиції може зіграти Олександр Караваєв. Але чи сильніші всі ці виконавці в ролі правого вінгера, ніж Цитаішвілі? Чесно кажучи, якби Георгій перебував у оптимальних кондиціях, то зміг би посадити на лаву запасних майже кожного із них. Винятком є хіба що вищезгаданий Волошин, який на сьогодні щонайменше нічим не поступається грузину.


Зараз праве крило атаки «Динамо» не виглядає найпроблемнішою позицією в команді. Проте якщо є можливість зміцнити цю ланку гравцем зі структури клубу, з яким добре знайомий нинішній наставник і потенціал якого він знає, то чому б цього не зробити? Отже, можливе повернення Цитаішвілі до київської команди має значно більше плюсів, аніж мінусів, повернути його до команди було б дуже доцільно. Але є кілька але.


Інше питання – чи захоче сам Гіо знову шукати щастя в «Динамо», чи в нього у пріоритеті виступи за кордоном? Навіть якщо Цитаішвілі покине «Лех», йому нічого не заважатиме знову скористатися так званим «анексом» ФІФА і знайти собі нову команду за межами України. А там вже і до завершення його контракту з киянами недовго залишиться (угода розрахована до літа 2025-го року)…


Підсумовуючи думку щодо Цитаішвілі, з боку можливе повернення грузинського гравця до «Динамо» у перспективі виглядало б непоганим рішенням: «Динамо» отримало б хорошого гравця та посилення в атаку, «Лех» позбувся б виконавця, на якого не розраховує, а сам Георгій мав би змогу дещо перезавантажити свою кар’єру, поки ще не пізно. Втім, для цього потрібно як зацікавленість самого гравця, так і бажання самих киян. А чи співпадуть ці дві складові?..