2 березня 2023 20:36

Блогер: "Сповнений скепсису стосовно перспектив Булеци посісти місце Буяльського. Їх краще поєднати в один ланцюжок"

Блогер Михайло Смоловий у своєму Telegram-каналі порівняв гру Сергія Булеци та Віталія Буяльського.


Віталій Буяльський vs Сергій Булеца


Активність у фінальній третині та штрафному


А тепер збираємо усе докупи та порівнюємо безпосередньо хто та чим займається на полі у своїй команді.


Маємо одразу два яскравих моменти, що характеризують обох найяскравіше:


⁃ Буяльський виконує на 30% більше передач до фінальної 1/3, тобто йдуть вони з другої щонайменше


⁃ Буяльський суттєво більше контактує з м’ячем у чужому штрафному (8.01/90 до 3.44/90)


Сподіваюсь вичерпна інформація для розуміння: Віталій «об’ємніший», він усюди, коли Динамо з м’ячем. Булеца трохи в цьому обмежений, бо не є «пупом Землі» у Зорі. Його статус у командному вимірі менший. Не можна стверджувати, що команда залежить від нього настільки ж, наскільки Динамо залежить від Буї.

Контекст:


⁃ Зоря створила лише на ~1.5 xG менше за Динамо восени (~0.16/90)


⁃ але Буяльський досить на багато переважає Булецу, що за xGBuildUp/90 у фінальній третині (без участі в передачі під удар та самому ударі), що за xGChain/90 у фінальній третині (з передачами під удар та самими ударами всередині)


⁃ Зоря забила з гри на 9 (!) голів більше за Динамо, але внесок Буяльського в послідовних триманнях вищий, при чому на удар у Віталія йде 14.2 дотики до м’яча, а у Булі на 5.1 більше


Тож сповнений скепсису стосовно перспектив Булеци посісти місце Буяльського. Їх краще поєднати в один ланцюжок (chain). Існують умови, що Буля виявиться генієм та розквітне в умовах обмеженого простору. Не можна геть зовсім цього відкидати, бо гравці з розумом здатні еволюціонувати, наприклад, згадайте перехід Шапаренка з позиції АП до ЛЦП (та Буї в зворотньому напрямку). Але ризики високі: не хочеться заганяти Сергія в ситуацію Лєднєва, де була помітна неготовність до нового виклику заздалегідь. Краще дати Булеці сфокусуватися на тому, чим володіє в УПЛ на рівні досконалості. Про це наступного разу, якщо не забуду.


Буяльський v Булеца


Буя - це татко усіх татусів в УПЛ. Можете поглянути на радар активностей у фінальній 1/3 та штрафному, і побачити, що Віталій, наче подушка, яка огортає тебе з усіх сторін. Булеца ж має певні обмеження, і команда настільки сильно від нього не залежить.