27 лютого 2023 23:15

"Він не безголовий бігунок, що може створити собі щось сам". Блогер відзначив роль Буяльського в "Динамо"

Блогер Михайло Смоловий поділився у своєму Телеграмі аналізом гри півзахисника "Динамо" Віталія Буяльського:


Віталій Буяльський
«Льодяники»: активність в останніх 30 метрах поля

Пам’ятаю месседж лисого пройдисвіта, що Булеца це майбутня заміна Буяльському. До цієї теми ще безпосередньо повернемося. Тож за традицією діставайте лубрик, будемо дивитися дотично, аби зрозуміти, що повинен робити Сергій в Динамо...

Буя футболіст, який живе у фінальних 40 метрах поля, тому проженемо його за найбільш характерними для цієї зони метриками. Для початку серед усіх півзахисників УПЛ: загалом вибірка налічує 53 гравця центру поля, зокрема й Булеца десь тут теж.

Жодного червоного та рожевого «льодяника», тобто Буяльський не входить до 39 найгірших перцентилів за жодною з запакованих метрик. Але давайте відверто: не є несподіванкою.

Жовтих «льодяників», що відповідають перцентилям від 40 до 59, лише два. Один з них за успішність обведень у фінальній третині (55.6%). Очікувано, бо значна частка його обведень зі статичного положення, ну, або в прийом.
Можна говорити, що доволі низька (на фоні решти) точність передач до фінальної третини контрастує, але Віталій часто шукає складніші рішення, ніж переважна більшість. Тому брак (лише 25.4%) припустимий.

Щось схоже можна говорити про точність передач до штрафного майданчику. Вже ж хто, але точно не Буяльський на рівні системи віддає паси навмання. Тож і тут брак не є чимось жахливим, це точно не 33%, як у деяких фулбеків Динамо. Все одно 53.5% - більше половини. Не круто, але і не жах.
Другий і останній світло-зелений «льодяник» за реалізацію xG в площину. Термін для вас новий, тому пояснюю: % ударів в площину, що завершуються голом частіше від середнього. Метрика демонструє скільки цінності додає гравець завдяки якості свого удару. Буяльський накидає 24.1% від середнього. Схожий принцип, як в описаному вище passing contribution, але вже «додана вартість» удару, а не передачі.

От власне і кінець, бо на цьому закінчуються метрики, в яких Буяльський за межами 20 найкращих перцентилів (80-100%).

Чому я писав не звертати особливої уваги на точність передач Віталія до фінальної третини?! От вам і пояснення: 66.7% (дві третини) усіх своїх передач Буяльський виконує вже безпосередньо там (в останній третині). Це і є його основна спеціалізація.

Він лідер вибірки за:
⁃ кількістю отриманих передач з просуванням у штрафному майданчику (1.66/90)
⁃ дотиками до м’яча в штрафному (8.01/90)
⁃ глибоким просуванням у фінальній третині (31.7/90), теж метрика нова, тому перекладаю українською, що мова про кількість досягнень гравцем фінальної третини веденнями, плюс кількість разів, коли гравець володів м’ячем у фінальній третині
⁃ xGBuildUp у фінальній третині (0.42/90)
⁃ ударами в площину (1.59/90)

Другий за xGChain у фінальній третині (0.85/90) та третій за кількістю отриманих передач з просуванням у фінальній третині (4.9/90).

Там ще купа метрик, але їх можна вивести за дужки. Головна ідея така: можна до усрачки гейтити Бую, що він повільний чи ще за якусь прутню за смаком. Але він гравець, який мешкає у фінальній третині, а тому максимально залежний від партнерів.

Якщо Динамо всирається в матчах в Європі перейти центр поля без втрати, то це в останню чергу провина Буяльського. Він не безголовий бігунок, що може створити собі щось сам. Якщо команда здатна забезпечити йому достатній обсяг м’ячів, то вона і отримує від нього результат.

Вчора, наприклад, скидали декілька скрінів, там асортимент «зради» широкий. Знаходяться навіть люди, що на повному серйозі стверджують про його безпорадність у єврокубках: 13 голів та 11 асистів (або 0.38/90). Вже цього сезону:
⁃ гол Фенеру в кваліфікації
⁃ асист зі Штурмом
⁃ асист із Фенером у групі
⁃ Циганков не забив з першої спроби з Ренном, лише з добивання, тому не отримав асист
⁃ асист з АЕКом у групі

Це ті самі 4 результативні дії на 12 поєдинків. Ну, геть несправедливо звинувачувати атакувального гравця та питати з нього за слабкість команди в білдапі. Реально дивно лунає сама претензія про «губиться у великих матчах», бо можна подумати бодай хтось в Динамо не губиться у цих т.з. «великих матчах».


От аби в Динамо не виникало проблем з проникненням до фінальної третини та штрафного, тоді претензії були хоча б вмотивовані якоюсь логікою. Буяльський досить гнучкий футболіст. В тому сенсі, що здатен підлаштовуватися під ігрові умови. Але, камон, як можна підлаштуватися під ні**я (тобто, під ніщо)? А це реально ні**я:
- порівняйте 27.5 дотиків, які в середньому в штрафному має Динамо в УПЛ
- на контрасті з 12.7 в кваліфікації Ліги Чемпіонів та групі Ліги Європи (без тих двох овертаймів ще менше).